Putin reface total șubreda mașinărie de război a Rusiei. Ce urmărește și de ce a renunțat la Șoigu

Remanierea efectuată de președinte Vladimir Putin printre principalii oficiali din sectorul apărării este menită să susțină conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin l-a pus pe Serghei Șoigu la cârma invaziei din 2022, el având ordin să cucerească Kievul în doar câteva zile. După doi ani, președintele rus și-a demis ministrul apărării ca să lanseze o cu totul altă misiune în Ucraina, respectiv, să facă în așa fel, încât tot mai șubreda mașinărie de război a Rusiei să reziste atâta timp cât va trebui.

Surprinzătoarea remaniere de la Kremlin, survenită în cursul acestei săptămâni, remaniere prin care un tehnocrat economist a ajuns să gestioneze războiul, dă de înțeles că Putin a mizat pe complexul industrial-militar ca să reziste în fața Ucrainei și în fața susținătorilor occidentali ai acesteia.

„Putin a înțeles, în sfârșit, că războiul a intrat într-o nouă fază, respectiv, aceea a bătăliei pentru resurse… adică, cine dispune de mai mult și care ar fi lanțurile de aprovizionare mai bine organizate”, afirmă Alexei Venediktov, jurnalist și redactor la postul de radio Eho Moskvî. „A trebuit un an ca să se înțeleagă că nu va exista un succes rapid, o victorie fulgerătoare sau o înfrângere la fel de fulgerătoare. Nicio ieșire, ci doar niște pași lenți spre situația actuală”.

Ce urmărește Putin cu remanierea

Putin i-a cerut lui Andrei Belousov să gestioneze cheltuielile-record în valoare de 10,8 trilioane de ruble ($117 miliarde) din Apărare, Kremlinul argumentând că are nevoie de un civil care „să răspundă dinamicii momentului actual”.

E un moment în care Rusia și-a adjudecat mâna-forte. Forțele sale au înaintat în estul Donbasului și amenință să străpungă Harkivul împotriva unei Ucraine în lipsă de personal, cu o armată în lipsă de armament, care așteaptă un îndelung amânat ajutor din partea SUA.

„Ca să faci o asemenea schimbare a gărzii în toiul ofensivei… ei bine, trebuie să te simți extrem de încrezător ca să poți face asta”, afirmă Ekaterina Schulmann, o specialistă rusă în politică. „El a simțit clar că acum lucrurile merg atât de bine și ei sunt atât de buni, încât să-l poată demite pe ministrul apărării – păstrându-l însă pe șeful Statului Major – fără să prejudicieze nimc în privința operațiunilor de război”, a mai spus ea.

Prin anunțul numirii lui Belousov, Kremlinul a arătat clar că el se va concentra în special asupra întăririi sectorului de apărare al Rusiei, în care fabricile lucrează de zor în mai multe ture ca să sporească de câteva ori producția de armament și de muniție.

Rusia caută să străpungă liniile de apărare ale Ucrainei la nord de Harkiv

Belousov „înțelege foarte bine care sunt resursele și cum pot fi ele dezvoltate… din câte înțeleg, obiectivul său va fi acela de a asigura o legătură între linia din față a frontului și cea din spate în așa fel, încât totul să funcționeze fără incidente”, mai spune Venediktov.

Schimbările, efectuate după ce Putin a depus jurământul în vederea unui al cincilea mandat, care îl va face să guverneze cel puțin până în 2030, se înscriu în cadrul noilor numiri ce demonstrează importanța prioritară a sectorului apărării în viziunea lui Putin legată de câștigarea războiului.

Ministrul rus al industriei, Denis Manturov, a fost promovat în funcția de prim viceprim-ministru, delegat să se ocupe de sectorul apărării.

Manturov este un apropiat al lui Serghei Cemezov, fost coleg al lui Putin în KGB-ul de pe vremea Germaniei de Est, care acum conduce marele complex Rostec din sectorul apărării. Potrivit agenției (ruse) de știri Interfax, luni, Manturov le-a declarat reporterilor că Belousov îi este „un tovarăș foarte apropiat” și e „un profesionist care analizează atent sarcinile ce îi revin”.

Pe cine a mai promovat Putin

Putin l-a mai promovat și pe Aleksei Diumin, un fost bodyguard de multă vreme considerat drept eventual candidat la funcția de ministru al apărării sau chiar ca succesor prezidențial, căruia i s-a oferit un post de adjunct la Kremlin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, le-a declarat reporterilor că Diumin se va ocupa de probleme legate de industria de apărare, el semnalând astfel importanța funcției.

În pofida afirmațiilor triumfaliste ale Kremlinului pe tema unor fabrici de armament care funcționează non-stop, în ultimele luni, s-au semnalat serioase fisuri în producția de apărare a Rusiei.

În martie, Putin l-a numit pe Andrei Buliga în funcția de adjunct al ministrului apărării în materie de logistică, el fiind cea de-a patra persoană care a deținut acest post în timpul războiului. „Asta ne arată că, în materie de logistică, există niște probleme grave”, a declarat Pavel Luzin, membru-colaborator al Centrului de Analiză a Politicilor Europene.

Rusia, hotărâtă să-și dezvolte industria militară pe termen lung

Un înalt oficial occidental afirma că principala concluzie este aceea că Rusia este hotărâtă să-și dezvolte o complexă industrie militară pe termen lung. “Se poate deduce clar că ei doresc pe cineva care dispune de capacitatea de a conduce multă vreme și în mod profesionist economia legată de război… iar acel cineva să nu fie corupt”, a declarat oficialul, referindu-se la numirea lui Belousov. „Îngrijorător este faptul că ei se pregătesc pentru o asemenea abordare pe timp foarte îndelungat”.

Dar nemulțumirile au continuat să se înmulțească în sânul armatei, având în vedere că o serie de comandanți importanți au avut disensiuni cu ministrul apărării și cu șeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Deocamdată, Putin l-a păstrat pe Gherasimov în funcție, dar se așteaptă ca, în cele din urmă, și el să fie eliberat din funcție, după cum afirmă o persoană apropiată Ministerului Apărării.

„Șoigu dorea să conducă el însuși armata, iar ambițiile sale se manifestau. Belousov nu are ambiția de a comanda trupele”, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin.

Arestări pentru corupție la vârful Apărării

Dorindu-se să se demonstreze modul în care Kremlinul vrea să fie văzut drept luptător împotriva corupției, marți, un al doilea oficial important a fost reținut pentru corupție, acuzat fiind de luare de mită. Și asta după ce, luna trecută, a fost arestat Timur Ivanov, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Șoigu și ministru adjunct al apărării, responsabil pentru infrastructura militară.

Dar, deși a fost destituit din funcția de ministru al apărării, noua numire a lui Șoigu, în calitate de șef al consiliului de securitate, ar fi o promovare, el înlocuindu-l pe Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai cunoscuți apropiați ai lui Putin și cel mai important ideolog al cruciadei Rusiei împotriva Occidentului.

„Pentru cei din afară, se pare ca Șoigu nu avansează. Dar, în opinia lui Putin, el a fost recompensat pentru loialitate și pentru îndelungata sa activitate”, afirmă Dara Massicot, de la Carnegie Endowment for Internayional Peace. Peskov a negat că înlocuirea lui Șoigu a fost de fapt o retrogradare.

„Este o funcție foarte înaltă și cu un foarte mare număr de sarcini, un rol extrem de important pentru țară”, a declarat Peskov. El a mai adăugat că Șoigu se află „în continuu contact cu Putin”, iar poziția „implică multă responsabilitate”.

În vârstă de 72 de ani, Patrușev a fost și el numit asistent al lui Putin la Kremlin – asemănător cu Diumin – însărcinat cu construcțiile navale, dar „și cu alte responsabilități”, după cum a afirmat Peskov, el semnalând astfel un pas înapoi în privința obligațiilor acestuia de zi cu zi.

Luni, Patrușev a participat la ședința Consiliului de Securitate prezidată de Putin, iar fiul său, Dmitri, a fost avansat în funcția de vicepremier, asta însemnând că, într-o anume măsură, ei au rămas printre favoriți.

Totuși, pentru Putin, un motiv ar fi putut fi acela de a slăbi poziția lui Șoigu, și poate, pe a lui Patrușev, încercând în același timp să și-i țină apropiați.

„Se prea poate ca amândoi să fi avut niște planuri în eventualitatea unei inevitabile epoci post-Putin”, afirmă Schulmann. „Ultimele dictaturi bazate pe cultul personalității se tem de așa ceva”.

„Kremlinul nu a stat degeaba, mulțumindu-se doar să vadă cum ar putea fi guvernată mai bine țara”, susține Schulmann. „Ei nu se gândesc la asta, se gândesc doar cum să rămână la putere”.

Articol preluat de pe evz.ro.

Donald Trump a anunțat tarife vamale de 20% pentru produsele din UE, din China – 34%. „Punem în sfârșit America pe primul loc”

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat taxe vamale de 20% pentru Uniunea Europeană, miercuri, în cadrul unei declarații de presă în care a prezentat un tabel cu „tarife reciproce” la nivel mondial, cu scopul de a face „să renască” industria americană și de a pune capăt „jefuirii” SUA, transmit Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Foto: Hotnews.ro

Liderul american a anunțat tarife vamale de până la 49%, cum este cazul Cambodgiei, potrivit NBC News. China este vizată de taxe vamale de 34%, în timp ce pentru Japonia vor fi de 24%, iar pentru India, de 26%.

Donald Trump, care a descris măsurile drept un act de „reciprocitate”, susține că SUA a fost „jefuită” și „violată” de „țări apropiate și îndepărtate” deopotrivă, atât de națiuni „prietene”, cât și de altele „inamice”, transmite News.ro.

„Contribuabilii noștri au fost jefuiți timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat președintele SUA.

Tarife vamale de 25% pentru toate mașinile fabricate în afara SUA

Trump a confirmat că de la miezul nopții va intra în vigoare și taxa de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate, notează CNN.

„Niciuneia dintre companiile noastre nu i se permite să meargă în alte țări (…). În multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în termeni de comerț”, a continuat liderul SUA.

„Astfel de dezechilibre îngrozitoare ne-au devastat baza industrială și ne-au pus în pericol securitatea națională”, a mai susținut el.

Reuters și NBC News au menționat câteva dintre tarifele vamale pe care le-a anunțat președintele Trump:

Cambodgia – 49%

Vietnam – 46%

China – 34%

Indonezia – 32%

Taiwan – 32%

Elveţia – 31%

India – 26%

Coreea de Sud – 25%

Japonia – 24%

Malaezia – 24%

UE – 20%

Marea Britanie – 10%

Brazilia – 10%

Singapore – 10%

TikTok susține că AUR și Călin Georgescu au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală

Compania chineză TikTok susține într-un raport că atât Călin Georgescu, cât și partidul AUR au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală din noiembrie 2024, scrie hotnews.ro

Raportul TikTok către Comisia Europeană, citat de Biziday, are un capitol distinct cu privire la scrutinul de la finalul anului trecut, anulate de Curtea Constituțională a României.

Rețeaua socială chineză afirmă că a eliminat șase rețele de operațiuni de influență acoperite (CIO), care vizau publicul din România. Aceste rețele, separate de cele asociate Sputnik, însă fără a putea preciza dacă au sau nu legătură cu Rusia, au vizat promovarea unor mesaje politice pe platformă, inclusiv pentru Călin Georgescu și partidul AUR.

Astfel, TikTok susține că a anulat, în noiembrie 2024, o rețea de 78 de conturi care îl promovau pe Călin Georgescu, candidat în scrutinul electoral anulat între timp.

În plus, în decembrie 2024, când ar fi trebuit să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, compania chineză spune că a identificat o rețea de 27.217 conturi care încercau să promoveze partidul AUR și pe candidatul Călin Georgescu prin postarea de comentarii.

„Apreciem că această rețea a fost operată prin intermediul unui furnizor de fals de engagement și a vizat un public românesc. Persoanele din spatele acestei rețele au folosit conturi neautentice pentru a promova partidul AUR și pe candidatul independent Călin Georgescu, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Campania s-a bazat pe postarea de comentarii, mai degrabă decât pe videoclipuri”, se arată în raport.

TikTok mai menționează că a eliminat, în noiembrie 2024, „o rețea de 12 conturi care operează din România care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană”.

TikTok a mai eliminat:

„În septembrie 2024: O rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român.

În decembrie 2024: O rețea de 68 de conturi operate din Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat”.

Amintim că DIICOT a început să investigheze mai mulți influenceri de pe TikTok, inclusiv pe omul de afaceri brașovean Bogdan Peșchir, care ar fi cheltuit 4,4 milioane de lei pentru a influența voturile în favoarea lui Călin Georgescu.

Elisoa Cynthia, cunoscută drept „moldoveanca din Madagascar”, a avut o apariție emoționantă la „Românii au Talent”

Elisoa Cynthia, cunoscută drept „moldoveanca din Madagascar”, a avut o apariție emoționantă la „Românii au Talent”, unde a impresionat atât juriul, cât și publicul cu povestea și talentul său artistic. Deși emisiunea urmează să fie difuzată oficial vineri, prestația sa a fost deja plasată pe internet, scrie cancan.md

Cynthia, care trăiește în Moldova de câțiva ani, a mărturisit că scena este locul unde își vindecă sufletul și speră ca povestea ei să inspire și alți oameni.

Cu lacrimi în ochi, a vorbit despre trecutul dificil, despre violența pe care a îndurat-o în copilărie și despre momentul în care a fost dată afară din casă de fostul soț, pentru că a ales să participe la un concurs muzical.

Juriul a fost impresionat nu doar de interpretarea sa, ci și de magnetismul și autenticitatea cu care și-a spus povestea.

„Ai pierdut oameni, dar ai câștigat pentru sufletul tău, iar asta e cel mai important”, i-a transmis unul dintre jurați.

Artista a povestit cum, după un drum anevoios, și-a regăsit echilibrul în Moldova, unde a devenit creatoare de conținut și a continuat să lupte pentru visul ei. Deși a trecut prin momente de depresie și chiar a fost internată într-un spital de psihiatrie, Cynthia a reușit să se reinventeze prin muzică și scris.

Momentul său artistic a inclus și un fragment de poveste simbolică despre o fetiță din Madagascar care își împrăștie visele asemenea semințelor pe pământ, căutând ploaia care să le hrănească. „Arta este un limbaj universal”, a spus Cynthia, explicând că prin muzică speră să aducă lumină în sufletele celor care o ascultă.

Juriul a apreciat momentul ca fiind „o terapie” și un exemplu de curaj și autenticitate. „Ai venit aici cu o poveste sinceră, ai o energie aparte, un magnetism rar”, i-au spus cei din panel.La final, Cynthia a primit trei de DA, calificându-se mai departe în competiție. Cu un zâmbet larg și emoții copleșitoare, a mulțumit publicului și juriului pentru susținere, spunând că această experiență este o victorie personală.

Momentul său va putea fi urmărit integral în ediția de vineri a „Românii au Talent”, însă reacțiile entuziaste din online arată deja că Elisoa Cynthia a cucerit inimi și de la asta a ieșit plângând în hohote pe stories în Instagram.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!
Articolul anterior
Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse
Articolul următor
Close menu