Natalitatea în R. Moldova a scăzut drastic! În 2023, s-au născut cu 3.000 de copii mai puțin

Anul trecut,  în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană și municipiul Tighina), s-au născut aproximativ 24 000 de copii, fiind în descreștere cu circa 3 000 (sau cu 11%), comparativ cu anul 2022, conform Biroului Național de Statistică, citat de evz.ro. Din numărul nou-născuților, peste 50% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 104 băieți – la 100 fete. Tot în 2023, în mediul urban de peste Prut, numărul nou-născuților a fost mai mic cu peste 4000 copii (sau cu peste 30%) față de cel rural.

Femeile din mediul rural basarabean nasc mai mulți prunci

În orașele de peste Prut, s-au născut peste 9000 de copii (sau peste 41% din totalul nou-născuților din Republica Moldova), în comparație cu situația din localitățile rurale, unde s-au înregistrat peste 14 000 nou-născuți (constituind aproape 59% din cifra totală).

În anul 2023, vârsta medie a mamelor la prima naștere a fost de 25,3 ani, fiind aceeași ca și în anul precedent. Apoi, mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (23,9 ani), față de mamele din mediul urban (27,3 ani), potrivit BNS.

Ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriilor a fost de peste 80% (sau 19,6 mii copii), iar fiecare al 5-lea copil de peste Prut s-a născut în cupluri neînregistrate oficial (4,4 mii persoane sau peste 18%). Pe medii de reședință, cifra nou-născuților în anul de referință, în localitățile urbane, a fost mai mic cu 4,3 mii copii (sau cu peste 30%) față de cele rurale.

De asemenea, în orașele din R. Moldova există mai puține familii cu patru și mai mulți copii. Majoritatea nou-născuților în asemenea familii, revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2,4 mii de copii din familii cu mulți copii, peste, 75,0% s-au născut în localități rurale, conform aceleiași surse.

Exodul continuu de peste 30 de ani și creșterea vârstei de căsătorie au provocat criza demografică în RM Demograful Valeriu Sainsus, conf. univ. în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, a explicat factorii ce influențează scăderea natalității și cum ar putea fi ameliorată această situație. „Vârsta de căsătorie în Republica Moldova a crescut semnificativ.

Din perspective demografice, fenomenul semnifică faptul ca numărul de copii născuți per familie să fie unul sau chiar mai puțini. Cu cât vârsta de căsătorie e mai mare, cu atât numărul de copii născuți este mai mic. Un alt factor important al scăderii natalității este și emigrația excesivă. Totuși, în Republica Moldova sunt necesare și politici direcționate pe dimensiunea familiei, care ar aduce dividend economic tuturor membrilor familiilor și bunăstării lor”, observă demograful Valeriu Sainsus.

Sute de cutii cu medicamente, găsite în bagajul unui cetățean străin care venea din Tel Aviv

Un cetățean străin a încercat să introducă ilicit un lot de medicamente, însă la Aeroport i-a fost deconspirată intenția, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost înregistrat de către funcționarii postului vamal Aeroportul Internațional Chişinău, după ce au efectuat controlul de specialitate al bagajelor pasagerilor de la ruta Tel Aviv- Chișinău.

Urmare a controlului vamal, în bagajul unui cetățean israelian, în vârstă de 39 de ani, au fost depistate medicamente și accesorii medicale în cantități comerciale, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Șoferul unui microbuz a murit după ce i s-a făcut rău la volan, prin Bălți

Un bărbat de 69 de ani, aflat la volanul unui microbuz, prin Bălți, a murit după ce i s-a făcut rău. Acesta s-a stins până la sosirea ambulanței, informează unica.md.

Potrivit poliției, totul s-a întâmplat aseară, în jurul orei 23:00. A reușit să oprească microbuzul, iar după și-a pierdut cunoștința.

Medicii sosiți la fața locului doar au constatat decesul bărbatului.

Alertă ANSA! Medicamente de uz veterinar, retrase din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că, în urma investigării realizate într-un laborator acreditat din România, s-au identificat anumite serii de medicamente de uz veterinar neconforme cu indicațiile de pe etichetă și cu specificațiile din dosarele normative tehnice ale medicamentelor de uz veterinar, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, medicamentul de uz veterinar „Fenbendazol 22,2%”, granulat, seria 17 din 03.07.2023, fabricat de SA „Farmavet”, și medicamentul de uz veterinar „Ivermectină”, pulbere microgranulată antiparazitară, seria 23 din 02.2024, fabricat de SRL „Medicamentum”, au fost constatate cu deficiențe la indicii de calitate.

Investigația a fost realizată în contextul implementării Ordinului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nr. 59 din 29.01.2024 privind aprobarea Programului anual de monitorizare a medicamentelor de uz veterinar.

Astfel, ANSA îndeamnă farmaciile veterinare, medicii veterinari și alți utilizatori de medicamente de uz veterinar să returneze producătorului aceste serii de medicamente, în caz că dispun de ele, deoarece urmare a rezultatelor de laborator, acestea prezintă deficiențe de calitate, siguranță și eficacitate și nu pot fi administrate în siguranță animalelor.

Menționăm că, în rezultatul demersurilor efectuate, fabricanții SA „Farmavet” și SRL „Medicamentum” au demarat deja procedurile de rechemare a seriilor menționate.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde măsuri pentru a permite plasarea pe piață doar a medicamentelor de uz veterinar eficiente, calitative și sigure, toate în scopul obținerii și plasării pe piață a produselor alimentare de origine animală inofensive și sigure pentru sănătatea omului.

Fructele și legumele care te ajută să slăbești. Mențin senzația de sațietate o perioadă mai mare de timp
Articolul anterior
Cresc tensiunile după ce Rusia a descoperit 511 miliarde de barili de petrol în Antarctica
Articolul următor