Marea Britanie a anunțat alegeri anticipate

Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat astăzi despre desfăşurarea alegerilor legislative pe 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, aflaţi mult în urma opoziției laburiste în sondaje și care riscă să piardă guvernarea după 14 ani la putere, transmite BBC.

„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie. Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a declarat Sunak la Downing Street 10, adăugînd că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfîrşitul Războiului Rece”, cu referire la războiul din Ucraina. Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%. Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer. Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfîrşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi. În același timp, conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord cu acest stat african. Premierul Sunak putea convoca alegerile şi mai tîrziu în cursul anului, chiar şi pînă în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amîne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile. Anunţul său privind data alegerilor a venit în aceeaşi zi în care s-a raportat că rata anuală a inflaţiei a coborît în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din ultimii aproape trei ani.

De ce mor moldovenii: Maladiile care dețin ponderile cele mai înalte în cauzele de deces

Numărul decedaților, în anul 20233, a fost de 33,7 mii persoane, fiind în descreștere cu 2,5 mii (sau cu 6,8%) față de anul 2022. Rata mortalității generale a înregistrat o scădere ușoară de la 14,3‰ în anul 2022, la 13,7‰ în anul 2023. Valoarea „supramortalității masculine” în anul 2023 a constituit 116 decese masculine la 100 decese feminine (Tabelul 2), informează unica.md cu referire la Biroul Național de Statistică.

Vezi cifrele:

Bolile aparatului circulator și tumorile au continuat să dețină ponderile cele mai înalte în cauzele de deces, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. În anul 2023, ponderea deceselor determinate de aceste două cauze a fost de 75,5% din totalul deceselor (70,3% în cazul bărbaților și 81,5% în cazul femeilor) (Figura 1).

Mortalitatea feminină, repartizată pe cauze de deces, diferă de cea masculină după structură, cea mai mare pondere în cadrul acesteia revenind bolilor aparatului circulator. Astfel, numărul bărbaților decedați în urma accidentelor, intoxicațiilor și traumelor este de 3,8 ori mai mare comparativ cu cel observat în cazul femeilor decedate din aceeași cauză, decesele cauzate de bolile aparatului respirator – de 2,1 ori, a tumorilor și bolile aparatului digestiv de 1,4 ori.

Numărul copiilor decedați cu vârsta sub un an, în 2023, a fost de 240, fiind în scădere cu 3 copii comparativ cu anul 2022. Pe de altă parte, rata mortalității infantile a înregistrat o ușoară creștere de la 9,0 decedați la 1000 născuți-vii, în 2022, la 10,0 în 2023. Totodată, se observă o ”supramortalitate masculină” și în cazul deceselor de până la un an – 11,2 decese la 1000 născuți-vii în cazul băieților, față de 8,7 decese la 1000 născuți-vii în cazul fetelor. Comparativ cu anul 2022, rata mortalității infantile a crescut, în anul 2023, la băieți cu 15,9 decese, iar la fete, cu 3,9 decese la 10 mii născuți-vii.

Cele mai scăzute rate ale mortalității infantile au fost înregistrate în: raioanele Briceni (2,6‰), Șoldănești (3,5‰), mun. Chișinău (5,8‰), raioanele Cimișlia, Telenești (6,3‰) și mun. Bălți (6,6‰). Cele mai mari rate ale mortalității infantile (între 15‰ şi 21 ‰) s-au înregistrat în raioanele: Dondușeni, Sîngerei, Hîncești și Edineț.

Sporul natural a păstrat valori negative, înregistrând în anul 2023 (-9,7) mii persoane, față de (-9,2) mii persoane în 2022. Sub aspect de gen, sporul a marcat: pentru bărbați (-5,9) mii persoane în 2023 față de (-5,4) mii în 2022, iar pentru femei, sporul natural a rămas același ca și anul precedent (-3,8) mii persoane.

Imagini cu sicrie pictate în Paris: doi moldoveni reținuți

În Franța, mai exact în Paris, au fost pictate în ultimele zile tot mai multe imagini cu avioane Mirage în formă de sicriu ori, simplu, cu sicrie. Ele au fost realizate fie pe clădirile unor instituții media, fie în apropierea lor. Doi cetățeni din Republica Moldova au fost reținuți miercuri noapte, bănuiți că le-au mâzgălit pe fațada cotidianului Le Figaro din Paris, scrie rfi.fr.

Cei doi moldoveni sunt bănuiți că au mâzgălit fațada cotidianului Le Figaro din Paris cu 6 imagini care înfățișează sicrie, alături de textul „Opriți moartea” și „Vis,Ucraina”.

Antonov An-225Mriya a fost un avion de transport militar strategic de mare gabarit. Este considerat cel mai mare avion militar din lume. Singurul aparat a fost distrus pe 27 februarie 2022, în urma bombardamentelor de la Kiev. Compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis ziua următoare o declarație în care spune că aeronava a fost distrusă, dar va fi reconstruită pe cheltuiala Rusiei – un cost estimat la 3 miliarde de dolari.

Un șablon identic a putut fi observat, joi dimineață, pe fațada Agenției France Presse din Paris, aflată în vecinătatea sediului Le Figaro.

Cei doi suspecți aveau asupra lor pașapoarte moldovenești. Ei au afirmat că au fost plătiți pentru a realiza aceste imagini, scrie AFP și citează surse apropiate anchetei.

Tot săptămâna aceasta, marți și miercuri, inscripții similare dar realizate cu vopsea neagră, ce reprezentau avioane Mirage sub formă de sicriu, au fost găsite în mai multe arondismente din Paris. Ele purtau inscripția „Mirage pentru Ucraina”.

Un șablon asemănător a fost descoperit și luni, pe imobilul ce găzduiește agenția de presă France Presse.

Amintim că la începutul lunii, trei bărbați au fost reținuți, bănuiți că au depus mai multe sicrie, lângă Turnul Eiffel din Paris. Cei trei nu au fost inculpați, până în acest moment.

Iar săptămâna trecută, a fost deschisă o anchetă oficială pe numele a trei tineri moldoveni acuzați că au realizat mai multe inscripții cu sicrie, alături de textul „soldat francez în Ucraina”, în apropierea unui sediu al administrației centrale, în Paris. Ei sunt anchetați în libertate.

De partea sa, Parchetul din Paris a precizat că imagini similare au fost descoperite, în ultimele zile, și în arondismentele 2, 5 și 9 din Paris.

Inscripțiile par a fi inspirate dintr-un desen de presă, realizat de publicația Charlie Hebdo.

La Paris, autoritățile bănuie că Moscova s-a afla în spatele unor acte de destabilizare, referindu-se la cele câteva sicrie care au fost depuse la picioarele Turnului Eiffel și pe care scria “soldați francezi din Ucraina”.

Trei bărbați bănuiți că sunt implicați în poveste – un bulgar, unul născut în Germania și un altul născut în Ucraina- au fost prezentați unui judecător francez, pe 3 iunie. Centrul american de Alertă asupra Amenințărilor (MTAC) arată spre două grupări rusești acuzate că „împrăștie teama în spațiul public pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocurile Olimpice”. Organismul american se așteaptă ca astfel de acțiuni să se intensifice pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Amintim că, recent, președintele Emmanuel Macron promitea Ucrainei avioane Mirage precum și formarea, în Franța, a circa 4.500 de soldați ucraineni. Kremlinul a catalogat spirjinul francez acordat Ucrainei drept „o provocare”.

Maia Sandu a semnat decretul de inițiere a negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Astăzi s-a întrunit Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), prezidată de Președinta Maia Sandu. Membrii Comisiei au discutat despre poziția generala de negociere a Republicii Moldova în cadrul primei Conferințe interguvernamentale Moldova – UE, care va avea loc pe 25 iunie la Luxemburg. Poziția de negocieri urmează să fie aprobată astăzi de Guvern, scrie unica.md cu referire la un comunicat al Președinției R. Moldova. 

De asemenea, șefa statului a semnat Decretul prin care sunt inițiate negocierile de aderare și este desemnată Cristina Gherasimov, Viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova. 

„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Șefa statului a mai subliniat că Moldova – în calitate de membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care poate fi asigurată pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii moldoveni. 

„La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare. Îi mulțumesc Guvernului pentru munca depusă și îi urez succes delegației noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a punctat Președinta.

Vreme frumoasă în toată țara! Termometrele vor urca până la 29 de grade
Articolul anterior
După două zile de ceremonii funerare a preşedintelui iranian. Nicio ţară europeană nu este reprezentată la ceremonie
Articolul următor