Activista Maria Olar, despăgubită moral cu o mie de euro pentru că a fost silită să vorbească în limba rusă

O femeie din Chişinău, despăgubită moral cu o mie de euro pentru că a fost silită să vorbească în limba rusă.

O femeie din Chişinău va primi de la stat despăgubiri de 20.000 de lei (peste 1000 de euro) pentru că a fost impusă să participe la un proces de judecată care s-a desfăşurat în limba rusă la Judecătoria Comrat, scrie evz.ro.

Decizia a fost luată de Judecătoria raionului Cimişlia, care a constatat că reclamanta a fost discriminată pentru că a fost impusă să participe la un proces de judecată care s-a desfăşurat în limba rusă, fără să i se ofere un translator.

EvZ a realizat anterior o anchetă în care se arăta că în unele instanţe din Republica Moldova şedinţele de judecată au loc în limba rusă.

Decizia este cu drept de atac în Curtea de Apel Comrat. Instanţă în care o bună parte din şedinţele de judecată au loc în limba rusă.

Activista de la Chişinău, Maria Olar, cunoscută pentru proteste excentice, a depus o plângere în instanţa civilă în care cerea de la Judecătoria Comrat prejudicii de 200.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru că a fost judecată în limba rusă. Femeia a fost contravenientă într-un dosar pornit pentru defăimare la solicitarea fostei başcane, Irina Vlah.

„Am solicitat ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în limba română. Dar am fost refuzată. Am recuzat judecătorii. Fără rezultat. I-am cerut magistratului Denis Guţu ca şedinţa să aibă loc în română. A refuzat. Eu am filmat momentul. Iar Guţu a chemat poliţia. Am fost amendată cu 900 de lei (cca 45 de euro).

Nimeni nu vrea să vorbească în română acolo. Se uită grefierele la tine şi îţi spun că nu înţeleg ce vorbeşti. Am contestat la Curtea de Apel Comrat. Tot în rusă au fost şedinţele. Dar acolo mi-au propus un traducător. Apoi au făcut şedinţă în lipsa mea. Au emis încheiere pentru prescripţie”, a declarat pentru EvZ Olar.

Femeia spune că a solicitat strămutarea dosarului la Curtea Supremă de Justiţie, dar a fost refuzată. În schimb, Consiliul pentru Egalitate i-a admis plângerea, constatând discriminarea.

Limba rusă, limbă de bază în instanţele din Găgăuzia

Limba rusă este la ea acasă în Judecătoria Comrat, Curtea de Apel Comrat şi oficiul Taraclia al Judecătoriei Cahul.

Unii magistraţi din Republica Moldova sfidează Legea funcţionării limbilor şi normele constituţionale, făcând şedinţe şi emiţând decizii doar în limba rusă. Aceştia justifică încălcarea legislaţiei lincvistice printr-o breşă lăsată în Constituţie şi în câteva legi de către guvernarea agro-socialistă din Republica Moldova din anii 90.

Articolul 118 din Constituția Republicii Moldova prevede că „procedura judiciară se desfăşoară în limba moldovenească”.Aceeaşi normă mai stipulează că, în condiţiile legii, procedura judiciară se poate efectua şi „într-o limbă acceptabilă pentru majoritatea persoanelor care participă la proces”.

Articolul 9 din Legea privind organizarea judecătorească, care datează din 1995, prevede că „procedura judiciară se poate desfăşura şi în altă limbă, în condiţiile Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, în cazul când procedura judiciară se efectuează în altă limbă, documentele procesuale judiciare se întocmesc în mod obligatoriu şi în „limba moldovenească”.

Limba rusă, exclusă oficial din instituţiile publice

În 2020, guvernarea socialistului pro-rus Igor Dodon a adoptat nouă lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta prevedea că urmărirea penală și procedurile judiciare în cauze penale, civile, contravenționale și în arbitraj în Republica Moldova se desfășoară în limba de stat. Sau într-o limbă acceptată de majoritatea persoanelor participante la proces.

În 2021, această lege a fost declarată neconstituţională.

În martie 2023, deputații pro-europeni au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma ”limba română”.

Totuşi, această modificare legislativă nu a rezolvat problema utilizării pe scară largă a limbii ruse de către unele instanţe judecătoreşti.

Cinci asteroizi se apropie de Pământ, anunță NASA. Unul din ei este de mărime uriașă

Cinci asteroizi se apropie de Pământ la distanțe mici – în termeni cosmici – începând de marți, 25 iunie și până vineri, 28 iunie. Unul din ei are mărimea podului din San Francisco, a anunțat NASA. Primul asteroid care se va apropia de Terra este 2024 LO5. Acesta este un corp ceresc cu un diametru de circa 21 de metri. El va fi la o distanță de 1,2 milioane de kilometri de planeta noastră, scrie evz.ro.

Tot pe 25 iunie se va apropia la 3,27 milioane de kilometri de Pământ și asteroidul 2024 KJ. El măsoară circa 26 de metri în cea mai mare dimensiune a sa.Pe 27 iunie, TAsteroidul 2019 NJ va ajunge la 4,1 milioane de kilometri de Pământ. Acesta măsoară aproximativ 70 de metri.

Cel mai puternic asteroid care se va apropia de Pământ este 2011 UL21. El ajunge la o depărtare de 4,13 milioane de kilometri pe 28 iunie. El măsoară 2,4 kilometri, fiind comparabil în lungime cu Podul din San Francisco (2,74 km) sau cu 27 de terenuri de fotbal puse cap la cap.

Asteroidul care ar putea provoca pagube considerabile

„Un asteroid de această dimensiune ar provoca pagube considerabile dacă ar avea loc un impact, astfel încât descoperirea sa cu doar o săptămână înainte de a trece pe lângă planeta noastră evidențiază necesitatea continuă de a îmbunătăți capacitatea de a detecta și monitoriza obiectele din apropierea Pământului (NEO) potențial periculoase”, au declarat specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Ultimul asteroid care se va apropia de Pământ este 2022 MM1. El va ajunge la1,85 milioane de kilometri de Terra.

Aplicația de monitorizare de pe site-ul JPL afișează următoarele cinci apropieri de Pământ în cadrul unei „sfere cerești” cu o rază de 7,5 milioane de kilometri (sau de 19,5 ori distanța Pământ – Lună).

Un asteroid s-a apropia de Terra duminică

Pe 23 iunie, un asteroid de 30 de metri a trecut pe lângă Terra la o distanță sigură. Este vorba de asteroidul 2024 KN1, care a trecut la o distanță de 5,6 milioane de kilometri de Pământ.

Un asteroid mai mare de aproximativ 150 de metri care se apropie de planeta noastră în interiorul acestei sfere virtuale este considerat periculos, au declarat specialiștii de la NASA.

Copil de 3 ani, lovit de o mașină la Durlești! Părinții, atenționați să aibă grijă de copii

Aseară, polițiștii capitalei au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe o stradă din Durlești, informează unica.md cu referire la un comunicat aal Poliției.

La fața locului, preliminar oamenii legii au stabilit că un taximetrist de 28 de ani, fiind la volanul unei Toyota, ar fi tamponat un copil de 3 ani, care ar fi ieșit spontan din curtea casei.

În rezultatul accidentului copilul s-ar fi ales cu o fractură la picior.

În acest context, Poliția recomandă părinților să manifeste prudență maximă în raport cu copiii, al căror comportament deseori este imprevizibil.

Explicați-le că strada NU este un loc de joacă și că este periculos să iasă în afara casei fără supravegherea unui adult.

Școala de artă din Gratiești, o oază unde este studiată arta și cresc adevărate talente

Școala de arte din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, este de-a dreptul o oază care adună copiii pasionați de artă și le dezvoltă talentele. A fost fondată în anul 1935 de către profesorul Nicolae Duca, care și în prezent este dirijor al fanfarei din cadrul instituției. Deși de-a lungul timpului, a înfruntat greutăți, în prezent, Școala de Arte din Grătiești a ajuns nu doar locul unde copiii vin să-și dezvoltele abilitățile ci o mândrie pentru întreaga localitate.

Unica.md a reușit să discute cu managerul Școlii de Arte din Grătiești, Maria Țărnă, cântăreață de muzică populară și de estradă, artistă emerită din Republica Moldova, care este la cârma instituției din 2021. Femeia își amintește că a găsit-o într-un dezastru atunci când a venit la Grătiești:

”Nu era nici măcar mobilier, iar instrumentele erau atât de vechi, încât era imposibil de cântat la ele.”, spune Maria Țărnă.

Datorită spiritului său de inițiativă, dar și cu sprijinul autorităților locale, Maria Țărnă a reușit, într-un timp record, să facă din această instituție, un loc modern de studii în arte, cu un spectru larg de activități, unde în prezent, activează secția muzicală și cea de pictură. La cea muzicală, de exemplu, copiii au posibilitate să învețe numeroase instrumente: vioară, acordeonul, instrumente aerofone, chitara, pian, instrumente de percuție, dar și să studieze canto, dansul modern și popular. Sălile de clasă au fost renovate, iar cea de dansuri a fost echipată cu toate cele necesare.

Acum școala se mândrește cu o orchestră de muzică populară, o fanfară și un cor uimitor. Mai mult, copiii de la Grătiești participă la concursuri municipale, republicane și chiar internaționale.

Mă bucur nespus că am reușit să adunăm un contingent de profesori profesioniști, de la care copiii au ce învăța și ”să le fure” măiestria”, spune managerul instituției.

La cei 66 de ani, Maria Țărnă face aproape zilnic naveta din Chișinău fiind inspirată de copiii talentați care o așteaptă nerăbdători. Maria Țărnă este dedicată de o viață culturii, ea fiind cea care a dat restart șezătorilor naționale și a fondat cunoscutul ansamblu folcloric ”Ilincuța”.

Sunt copleșită de dragostea lor pentru artă, ei sunt inspirația mea. Am venit la Grătiești la invitația dlui profesor Nicolae Duca, și deși, inițial, mă gândeam că-mi va fi greu, în clipa n care intru pe ușă, uit de toate și efectiv mă bucur de talentul uimitor al acestor copii.”, spune Maria Țărnă.

O mândrie a instituției este și ansamblul etnofolcloric din care fac parte atât elevii, cât și doamne din sat. Ansamblul are numeroase evoluții și este mereu în pregătiri pentru concursuri.

Managerul instituției spune că ar fi bine ca instituția să-și lărgească spațiul, înturcât, chiar și în plină vacanță, sunt foarte mulți doritori pentru a se înscrie la studii.

Avem copii care frecventează școala de arte chiar fiind de vârstă preșcolară, mulți dintre ei vin chiar din oraș. Avem mulți doritori de a frecventa orele de pian, dar deja nu mai dispunem nici de spațiu, pentru atâtea solicitări, așa că, dacă ne-am extinde, ar fi uimitor.

Peste 180 de elevi își fac studiile în Școala de Arte din Grătiești, ghidați de 16 profesori.

Doi tineri din Capitală, reținuți pentru tentativă de omor asupra unui taximetrist. Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape
Articolul anterior
#stilunic – Marcela Godina alias (Marcela 93) și Ala Zasmenco:”Cum să combini un costum sportiv cu pantofi?”
Articolul următor