Duminică, la Ungheni, vor avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei

În Piața Independenței din Ungheni, duminică, va avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei. Organizatorii, Primăria municipiului Ungheni și UNICEF Moldova, anunță că pentru participanții de toate vârstele au fost pregătite zece zone cu activități distractive, de artă și de învățare, pentru ca fiecare oaspete al evenimentului să se simtă parte a Familiei Europene în inima orașului Ungheni.

O zonă tematică este „Familia creativă”, în cadrul căreia se vor organiza ateliere de pictură, desen și croșetat. În zona „Familia unită” va fi organizat atelierul Labirintul Vertical, Atelierul Jocurilor de Societate Familiale, Atelierul Arborelui Genealogic al Familiei, transmite Ipn.md.

A treia zonă este „Familia informată”. Aici vor fi prezentări despre parenting și importanța familiei, modele inspiraționale și studii de caz, jocuri și activități educaționale. În zona „Fantezie în bucătărie” vizitatorii vor găti împreună rețete delicioase, iar în zona „Familia în mișcare” , se vor bucura de jocuri de tenis și badminton, arm wrestling, starturi vesele.

În zona „Album de familie” vor fi imortalizate cele mai frumoase fotografii cu oamenii noștri dragi, iar în zona „Relaxare și meditație” vizitatorii vor avea un pic de respiro de la toate activitățile.

În zona „Când voi crește mare” participanții la evenimente vor descoperi meseria de pompier, salvator, medic, polițist etc., cu demonstrarea echipamentelor de intervenție în teritoriu. În zona „Orașul meu model” organizatorii vor prezenta proiectele care au transformat Ungheniul în ultimii ani într-un adevărat oraș european.

O ultimă zonă este cea de concert, unde vor evolua mai mulți artiști cunoscuți. Este vorba despre Vanotek, Formația Akord, Dana Marchitan, Ansamblul Concertino, Nicolae Paliț, Silvia Zagoreanu, CCM Regina Maria, Școala de Muzică, colectivele Palatului de Cultură Ungheni. Concertul este susținut de Guvernul Republicii Moldova.

Festivalul Familiei 2024 este organizat de UNICEF și Primăria Municipiului Ungheni, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP și UNICEF. Activitățile din Piața Independenței din Ungheni vor începe la ora 11:00.

Tragedie la Cahul! Un minor de 17 ani a murit într-un grav accident rutier

Noaptea trecută, pe centura de ocolire a orașului Cahul, s-a produs un grav accident rutier, în urma căruia un minor a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, polițiștii au stabilit că un tânăr de 22 de ani în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW, având doi pasageri printre care și un minor de 17 ani, nu s-a isprăvit cu conducerea mașinii și a derapat de pe traseu, inversându-se.

În rezultat, pasagerul minor, fără centura cuplată, a fost aruncat din automobil, iar în urma traumelor primite a decedat.

Șoferul a fost supus testării alcoolscopice, iar rezultatul testului a arătat o concentrație de 0,81 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Amintim părinților să supravegheze minorii, să monitorizeze unde și cu cine pleacă, dar și absența lor de la domiciliu la ore târzii.

În context amintim că alcoolul la volan și necuplarea centurii de siguranță pot face victime

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.” Roberta Metsola salută startul oficial al negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, salută faptul că astăzi, 25 iunie, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și susține că „această zi va rămâne în istorie.”, scrie tvrmoldova.md.

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.Astăzi începem negocierile cu Ucraina și Republica Moldova în vederea aderării.Acesta este un moment important care ne întărește, care ne leagă ca o singură familie.Viitorul nostru comun începe acum”, transmite Roberta Metsola, într-o postare pe X.

Astăzi, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE – Moldova.

Moldova a înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere din UE. Ce spune Avocatul Poporului Ceslav Panico

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, într-un raport tematic – Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier, atenționează că  în anul 2022, Republica Moldova înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere în comparație cu țările membre ale UE (83 decese la 1 milion de locuitori), fiind depășită doar de România, scrie stiripesurse.md.

,,Gravele accidente rutiere ce au afectat societatea pe parcursul anului 2023 au demonstrat atât ineficiența prevederilor care reglementează răspunderea pentru încălcările în domeniul circulației rutiere, cât și a sistemului de sancționare a conducătorilor auto vitezomani și celor aflați în stare de ebrietate. Aceste aspecte au contribuit la creșterea alarmantă a sentimentului de insecuritate în traficul rutier”, potrivit lui Ceslav Panico.

Mai multe accidente rutiere grave care au avut loc în 2023, au bulversat societatea, printre care: i) Accidentul rutier, care a avut loc pe drumul național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România (Bahmut), în care a fost tamponat o căruță, iar ca rezultat 4 peroane au decedat (inclusiv un copil de doar 3 luni), iar altele 2 au fost rănite grav; ii) Accident rutier grav în Sângera din mun. Chișinău, în care o fostă angajată a Poliției, în stare de ebrietate alcoolică, a tamponat 3 pietoni. o persoană a decedat, iar 2 au primit leziuni grave corporale ; iii) Accident rutier grav, în care au fost tamponați 2 bicicliști (copii), dintre care unul a decedat, iar altul s-a ales cu grave leziuni corporale (traseul Stăuceni); iv) Accident grav lângă Aeroport. 2 persoane decedate.

În acest context,  Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a sesizat ex officio pe parcursul anului 2023 în mai multe cazuri privind accidentele rutiere grave și a inițiat o analiză sistemică a problemei, din perspectiva respectării și protecției dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier.

Astfel, în perioada septembrie 2023 – mai 2024 a fost elaborat un Raport tematic complex ”Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”. Scopul acestui raport a fost să identifice cauzele și problemele sistemice care contribuie la accidentele rutiere și cum acestea afectează viața, sănătatea, siguranța și securitatea persoanelor în trafic.

Analiza situației existente

Traficul rutier în țară prezintă riscuri semnificative pentru viața și sănătatea populației. Accidentele rutiere reprezintă o cauză majoră de decese și răniri atât în rândul persoanelor angajate în trafic în calitate de șoferi, pasageri, bicicliști și pietoni, cât și al celor neangajate în trafic.

,,Conform analizelor de specialitate, cauzele accidentelor rutiere includ o combinație de factori, cu cei mai importanți fiind factorul uman, condițiile drumului și caracteristicile vehiculului.”

În ce privește calitatea drumurilor, Republica Moldova ocupa în anul 2024  ultimul loc din țările Europene, cu doar 2,6 puncte (comparativ cu 6,4 pentru Țările de Jos – cea mai bine clasată țară europeană) .

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lume
Articolul anterior
Ambasada Republicii Cehe va instala rampe de acces la patru grădinițe din capitală
Articolul următor