Apele din Europa, contaminate masiv cu un produs chimic provenit din degradarea pesticidelor

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociaţiilor de mediu, care denunţă „cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om”.

Reţeaua europeană de acţiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) şi membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franţa, au analizat 23 de eşantioane prelevate din apă de suprafaţă şi şase eşantioane de apă subterană din zece ţări ale UE în căutarea acestui produs, transmite stirileprotv.ro.

Acidul trifluoroacetic este derivat din degradarea PFAS (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), supranumite „poluanţi eterni”, dar este utilizat şi ca materie primă pentru producerea unora dintre ele.

Rezultatul: „amploarea contaminării este alarmantă şi necesită o acţiune decisivă”, au transmis reprezentanţii acestor asociaţii într-un raport publicat luni, transmite AFP.

TFA poate să provină din degradarea pesticidelor PFAS, utilizate în agricultură pentru stabilitatea lor, dar şi din anumite gaze refrigerante sau din deşeurile provenite din industria de fabricare a PFAS, utilizate pe scară largă, de exemplu, la fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor şi unor produse cosmetice.

Analiza, efectuată de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe, a relevat prezenţa TFA „în toate eşantioanele de apă”, cu concentraţii cuprinse între 370 nanograme pe litru (ng/l) şi 3.300 ng/l.

Concentraţiile sunt importante în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise şi Somme în Franţa şi Mehaigne în Belgia.

„79% dintre eşantioane au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS”, precizează acelaşi raport.

Cu toate acestea, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent: este clasificat ca fiind „irelevant” de către autorităţile europene şi, prin urmare, evită obligativitatea de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide şi produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Asociaţiile de mediu regretă această alegere, subliniind persistenţa TFA în mediul înconjurător, imposibilitatea de a îl elimina cu ajutorul procedeelor obişnuite de tratare a apei potabile şi un „profil toxicologic (care) lasă încă multe întrebări fără răspuns”.

În acest sens, ei citează un studiu care a concluzionat că au apărut „malformaţii oculare” la iepurii „care au primit TFA”, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie în acest stadiu în privinţa efectelor asupra oamenilor.

„Poluarea va creşte de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate”, au adăugat autorii raportului.

Renato Usatîi, înregistrat oficial în calitate de candidat la prezidențiale

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a fost înregistrat oficial în calitate de candidat la funcția de președinte. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală, scrie N4.md.

Până acum, singurii candidați înregistrați oficial în cursa pentru prezidențiale sunt Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de PSRM, și Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune de Solidaritate.

Comisiile locale pentru situații excepționale evaluează prejudiciile după intemperii

Comisiile locale pentru situații excepționale lucrează la evaluarea prejudiciilor ploilor din ultimele zile pentru ca ulterior autoritățile să intervină cu ajutor în cazurile în care este necesar. Precizarea a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a venit cu detalii despre intervențiile autorităților în contextul ploilor puternice, transmite MOLDPRES.

Daniel Vodă a explicat că autoritățile locale și centrale cooperează „în regim de cascadă”, ceea ce înseamnă că la nivelul fiecărui sat sau oraș din țară activează comisiile locale pentru situații excepționale care colectează informația, estimează pierderile și transmit datele către Comisiile raionale pentru situații excepționale. „Acestea, la rândul lor, analizează informațiile și în funcție de resursele pe care le au, decid care acțiuni urmează a fi acoperite din resursele raionale, iar celelalte, care nu sunt în măsură de a fi acoperite de autoritățile locale, sunt transferate la Guvern. Respectiv, autoritățile au toată deschiderea să colecteze cât mai rapid aceste detalii și informații din partea instituțiilor și comisiilor locale de specialitate, pentru a interveni după caz și a ajuta oamenii acolo unde este necesar”, a afirmat Daniel Vodă, după ședința de astăzi a Executivului. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că după 72 de ore de activitate sporită dedicată gestionării intemperiilor naturale, Centrul de Dirijare în Situații Excepționale a revenit la regimul său cotidian de operare, „ceea ce înseamnă că gradul de alertă a fost transferat la regim de normalitate, păstrându-și  totodată pregătirea pentru gestionarea situațiilor de urgență”.

În contextul ploilor, autoritățile au desfășurat în total 402 misiuni de lichidare a efectelor intemperiei, inclusiv intervenții în 214 cazuri de pompare a apei din gospodării. Daniel Vodă a spus că la momentul de față nu există nicio operațiune în desfășurare de pompare a apei. 

„Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul țării, avem peste 145 de misiuni, urmate de 77 de intervenții în sudul Republicii Moldova. De asemenea, 42 de drumuri naționale au fost afectate de inundații, iar 30 de trasee au fost complet inundate, situația fiind remediată la această etapă”, a afirmat Daniel Vodă. 

Totodată, au fost desfășurate lucrări de fortificare și reabilitare a barajelor și digurilor de protecție de-a lungul râului Nistru, în perimetrul raionului Ștefan Vodă, și pe râul Prut, în raionul Cantemir.

La acțiunile de gestionare a situațiilor de urgență au participat circa 5600 de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și alte autorități, utilizând 489 de unități de tehnică specializată.

În contextul precipitațiilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Dorin Recean a solicitat astăzi inventarierea tuturor lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară, precizând că „foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu”.

O moldoveancă din Italia, trimisă pe banca acuzaților după ce i-a pus soțului în mâncare otravă pentru șoareci

O femeie de 47 de ani din R.Moldova a fost trimisă pe banca acuzaților în Italia, fiind învinuită de tentativa de omor al soțului său. Mai exact, aceasta ar fi pus otravă pentru șoareci în mâncarea bărbatului, scrie deschide.md.

Potrivit presei apenine, în anul 2022 cuplul care domicilia în orașul Rimini a avut mai multe conflicte, în urma cărora moldoveanca și soțul ei albanez de 55 de ani s-au despărțit. Totuși, la scurt timp cei doi s-ar fi împăcat și femeia a revenit acasă.

Ulterior, începând cu luna iulie 2022, bărbatul a apelat de mai multe ori după ajutorul medicilor, invocând dureri insuportabile. Astfel, medicii au dispus efectuarea unor analize suplimentare care au confirmat prezența substanțelor active „Bromadiolon” și „Coumatetralyl” – utilizate în otravă pentru șoareci – în organismul bărbatului.

În urma perchezițiilor la domiciliul cuplului, polițiștii au depistat într-un sertar o seringă care conținea „Bromadiolon”. Fiind audiată, femeia a respins acuzațiile. Totuși, aceasta nu a putut explica cum a ajuns otrava pentru șoareci în mâncarea soțului.

La moment, femeia este plasată în arest la domiciliu.

Contrabandă cu țigări și narghilea de peste un milion de lei. Unde urma să ajungă marfa?
Articolul anterior
Chișinăul va fi plin de flori! Lucrările de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi sunt în toi
Articolul următor