În ajunul Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, a fost inaugurat blocul de operații din cadrul centrului perinatal nivelul III al Institutului Mamei și Copilului, după reparație capitală.
Blocul de operații constituit din șapte săli de operație destinate nașterilor, operațiilor cezariene, efectuării intervențiilor ginecologice și endoscopice a fostrenovat și dotat cu dispozitive medicale de ultimă generație.
La fel, a fost fortificat și serviciul anesteziologic și neonatal al secției.
„Acum micuții și mămicile lor vor beneficia de condiții mai sigure și mai calitative de îngrijire, la standarde europene”, menționează Institutul Mamei și Copilului într-un comunicat.
Reparația capitală a blocului de operație a fost efectuată din sursele Ministerului Sănătății, în sumă de circa 8,5 milioane de lei. Cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, subdiviziunea a fost dotată cu echipamente moderne, în valoare de circa șase milioane de lei, iar achiziționarea mobilierului medical a fost asigurată de organizația Salvați Copiii România, costul donației constituind circa 1,5 milioane de lei.
Astfel, valoarea totală a investițiilor pentru reparația capitală și modernizarea blocului de operație este de 16,2 milioane de lei.
De menționat, că anual, în sălile de operații ale centrului perinatal se efectuează peste 2.800 de intervenții chirurgicale, dintre care 70% constituie intervenții de urgență.
„Depunem eforturi continue pentru ca micuții pacienți și mămicile lor să se bucure de servicii medicale de înaltă calitate. Această inaugurare reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale pentru mame și copii și demonstrează angajamentul nostru față de sănătatea populației R. Moldova. Ne bucurăm să oferim un mediu modern și sigur pentru intervențiile chirurgicale esențiale, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de înaltă calitate. Noile dotări vor permite facilitarea și optimizarea condițiilor de muncă pentru personalul medical, creșterea siguranței pacienților și reducerea riscurilor asociate intervențiilor chirurgicale. Astfel se va aduce o contribuție pozitivă la îmbunătățirea sănătății mamelor și copiilor din Republica Moldova și pacienților refugiați din Ucraina”, comunică autoritățile Institutului Mamei și Copilului.