McDonald’s pierde dreptul de a folosi denumirea „Big Mac” pentru burgerii de pui în UE, după un proces de 17 ani

O hotărâre a Curții Europene de Justiție pune capăt unei lupte juridice de 17 ani între lanțul irlandez Supermac’s și rivalul global McDonald’s pentru utilizarea mărcii „Big Mac” pentru burgerii de pui. Multinaționala fast-food fondată în SUA și-a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” în UE pentru burgerii de pui, informează The Guardian citat de digi24.ro.

Decizia Curții Europene de Justiție (CEJ) pune capăt unei lupte juridice maraton de 17 ani a operatorului irlandez Supermac împotriva rivalului său global. Un purtător de cuvânt al Supermac a spus că lanțul are, de asemenea, un caz similar pe rol în Marea Britanie, care, dacă va avea succes, ar putea duce la o extindere pe piața britanică. Lupta legală a început în 2007, când Supermac a încercat să-și înregistreze numele în UE ca marcă comercială pentru restaurante, cu scopul de a se muta în restul Europei, determinând McDonald’s să se opună cererii Supermac’s pentru nume și logo. McDonald’s a susținut că numele era prea asemănător cu burgerii Big Mac și ar provoca confuzie în rândul clienților, câștigând o victorie parțială în 2016, când Supermac’s a primit marca comercială pentru numele restaurantului său, dar nu pentru multe alimente și băuturi. În anul următor, lanțul irlandez fondat în 1978 în Ballinasloe, Galway, a depus o cerere la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) pentru a pune capăt utilizării exclusive a termenului „Big Mac” de către McDonald’s. Acesta a susținut că marca nu a fost utilizată cu adevărat în UE și a acuzat McDonald’s că vrea să „intimideze, înregistrând nume de mărci care sunt pur și simplu puse deoparte pentru a fi utilizate împotriva viitorilor concurenți”. EUIPO a susținut parțial cazul lui Supermac în 2019, iar miercuri CEJ a dat decizia în favoarea acesteia, de a elimina „Big Mac” ca denumire comercială de restaurant și de a opri gigantul de a-l folosi pe produse de pasăre. CEJ spune că „McDonald’s nu a dovedit că marca în litigiu a fost utilizată în mod real în ceea ce privește produsele „sandvișuri cu pui”, „mâncăruri preparate din produse din carne de pasăre” și „serviciile prestate sau asociate cu operarea restaurantelor și a altor unități sau facilități angajate în furnizarea de alimente și băuturi preparate pentru consum și pentru facilități de transport”. Un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat că „decizia instanței UE nu ne afectează dreptul de a folosi marca „Big Mac”. Big Mac-ul nostru iconic este iubit de clienții din toată Europa și suntem încântați să continuăm să servim cu mândrie comunitățile locale, așa cum am făcut-o de zeci de ani.”Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/mcdonalds-pierde-dreptul-de-a-folosi-denumirea-big-mac-pentru-burgerii-de-pui-in-ue-dupa-un-proces-de-17-ani-2816353Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

O fată de 17 ani, violată de tatăl prietenei sale

Un bărbat din Strășeni a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce acum doi ani a violat prietena minoră a fiicei sale. Sentința a fost pronunțată zilele trecute de magistrați, informează Deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în octombrie 2022, când individul se afla acasă împreună cu prietena fiicei care locuia temporar la ei în familie. Profitând de faptul că soția și fiica nu erau acasă, acesta i-a propus minorei să servească alcool.

După ce au consumat mai multe sticle de vin, bărbatul s-a apropiat de tânăra de 17 ani pe care a agresat-o, a dezbrăcat-o și a violat-o.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile

Număr record de vinificatori la ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului

Nouăzeci și nouă de vinificatori s-au înregistrat la Ziua Națională a Vinului, care se va desfășura pe 5 și 6 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, a declarat într-o conferință de presă că numărul participanților crește în fiecare an, iar cel din acest an este un nou record. Nu este exclus că pe ultima sută de metri, se vor mai înregistra și alți participanți, informează IPN.md.


În premieră, în cadrul ediției din acest an, doritorii vor putea procura Carnetul degustătorului cu 250 de lei, care le va oferi accesul la 11 degustații de vin. De asemenea, li se va oferi un pahar din tritan. Carnetul degustătorului va putea fi procurat în ziua evenimentului la Info point sau online, și mai asigură o reducere de 20% la articolele promoționale Wine of Moldova. Totodată, în cadrul Zilei Naționale a Vinului vor fi organizate, contra cost, tururi la vinării, informează organizatorii.

„Piața Marii Adunări Naționale este un spațiu limitat și, în premieră, ne extindem de pe strada Bănulescu-Bodoni spre strada Maria Cebotari. Acolo va fi organizată zona gastronomică, pentru a oferi o experiență unică vizitatorilor noștri, iubitori de a degusta vinurile și de a le combina cu bucatele noastre tradiționale. De asemenea, Ziua Națională a Vinului este un instrument foarte important pentru a promova cultura consumului. Timp de două zile vom avea organizată Școala Vinului, la care o să participe personalități notorii din sectorul vitivinicol”, a spus în cadrul unei conferințe de presă Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.



Gata cu ploile! Prognozele meteorologilor pentru următoarea perioadă

Temperaturile vor fi în creștere în următoarele zile, iar ploi nu se prevăd, anunță meteorologii. Cel mai cald va fi în sudul țării, unde termometrele vor indica până la 26 de grade Celsius, informează unica.md.

La Sud, vineri vor fi 24, sâmbătă 25, iar duminică vor fi 26 de grade celsius.

În nordul țării maxima va urca până la 21 de grade Celsius.

Iar în centrul țării și în Capitală, valorile termice vor oscila între 23 și 24 de grade, în următoarele zile.

Vineri, 20 septembrie, ne așteaptă o zi cu vreme uscată și mult soare, însoțită de temperaturi confortabile, ideale pentru activități în aer liber!

Doi bebeluși au venit pe lume în ambulanță, în drum spre maternitate
Articolul anterior
Ministerul Apărării, despre scandalul cu generalul Igor Gorgan: Informațiile sunt verificate
Articolul următor