Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut medalia de aur la un concurs desfășurat în SUA

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut medalia de aur, la concursul internațional de invenții Genius. Anterior, tinerii s-au calificat în marea finală internațională a concursului, care a avut loc la Universitatea Rochester în SUA.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut aurul în SUAFoto: newsmaker.md

La acel moment, Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor dori să studieze în cadrul instituției. Acum, cu un loc pe podiumul finalei, bursa tinerilor a devenit și mai mare. Precizările au fost făcute de de tatăl unuia dintre tineri, transmite newsmaker.md.

Tatăl unuia dintre tinerii inventatori a scris pe o rețea de socializare că fiul său Gabriel și prietenul lui Valeriu au participat la concursul internațional de invenții Genius. Tinerii s-au calificat în marea finală internațională, care a avut loc la Universitatea Rochester din statul New York, SUA.

„Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor să studieze la ei (dacă iau loc pe podium în finala, bursa devine și mai mare)”, a scris bărbatul pe o rețea de socializare pe 12 iunie.

Iar în seara zilei de 15 iunie, el a anunțat că „cei doi tineri inventatori din Moldova au luat medalia de AUR”.

„Ieri seară au fost anunțate rezultatele, spuneam ca însăși performanța de a fi ajuns în finală era admirabilă, dar juriul a apreciat proiectul din Moldova cu medalia de AUR, totuși – acea invenție a lor de extragere autonomă a apei din aer, care funcționează cu energie solară prin panouri fotovoltatice ajustabile, cu baterie LFP pentru stocare surplus, care poate fi pusă oriunde în câmp și poate produce 15 litri de apă mineralizată potabilă pe zi la scară mică sau tone de apă pe zi pentru irigare în agricultură la scară mare.

Acești tineri din Moldova au fost ascultați aici, juriul de aici chiar s-a uitat în cifre, parametri, impact real din lumea reală, costuri de producție, experiența lor de concepere a produsului și ce beneficiu aduce invenția pentru rezolvarea a două probleme majore globale – apa potabilă și alimentele. Le-au dat întrebări profunde, ca de la ingineri la ingineri. Și la urmă au oferit echipei din Moldova medalia de aur la acest concurs prestigios”, a comunicat bărbatul.

Sărbătoare la Bălți! Sute de oameni, prezenți la Parada portului popular românesc

Capitala de Nord a R. Moldova, cum este supranumit Bălțiul, a îmbrăcat astăzi straiele naționale românești de sărbătoare. Copii, tineri și adulți au participat la Parada portului popular românesc, desfășurată pe străzile orașului, scrie deschide.md.  

„Sute de tineri și adulți s-au adunat astăzi în fața Centrului de Cultură și Tineret din Bălți pentru a participa la cea mai inedită acțiune de promovare a identității și tradițiilor românești.

La acțiune au participat Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi, Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, Stareţul Mănăstirii Hadâmbu, reprezentanții DRRM, ai autorităților locale și raionale, membrii Societății Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți, și ai ansamblurilor folclorice din localitățile vecine”, informează reprezentanții Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova

Parada s-a desfășurat în cadrul proiectului „Ia românească în fiecare casă”, ajuns la a IV-a ediție, organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Programul festivalului a continuat cu dans, muzică românească, ateliere meşteşugăreşti și expoziţii de costume naţionale.

În acest context, menționăm că anual la 24 iunie este marcată Ziua Internațională a Iei, cămașa cu altiță fiind inclusă în Patrimoniul cultural al UNESCO. De asemenea, în R. Moldova a fost instituită și Ziua Portului Popular, aceasta fiind ultima zi de duminică a lunii iunie.

Începe Festivalul de Film TIFF Chișinău! Acces Gratuit la Proiecții de Top

Astăzi începe cea de-a 4-a ediție a Transilvania International Film Festival – TIFF Chișinău, care se va desfășura în perioada 28-30 iunie 2024. Evenimentul de deschidere promite să fie memorabil, începând cu ora 19:00, la Cinema Odeon. Publicul va avea ocazia să vizioneze filmul „Libertate” regizat de Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme românești ale anului trecut. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului și a regizorului. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, iar înregistrările se pot face în prealabil pe film.md.

“Libertate”: Unul dintre cele mai premiate filme românești ale anului „Libertate” este o dramă istorică inspirată din evenimentele Revoluției din 1989 de la Sibiu, un moment de răscruce în istoria României. Filmul a fost apreciat pentru realismul său și pentru modul în care a capturat haosul și tensiunile acelei perioade. La Gala Premiilor Gopo din 2024, „Libertate” a câștigat 10 premii, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal (Alex Calangiu) și Cel mai bun actor în rol secundar (Iulian Postelnicu). De asemenea, filmul a fost recunoscut pentru montaj, sunet, costume și decoruri. Tudor Giurgiu, regizor și producător de renume cu o carieră impresionantă în cinematografie de peste două decenii, va fi prezent la Chișinău pentru a introduce filmul și pentru a discuta cu publicul despre procesul de realizare a acestuia.
“Nasty”: Mai mult decât Tenis Printre filmele prezentate la TIFF Chișinău se numără și „Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu, care a avut recent o proiecție specială la Cannes. Acest film explorează viața și cariera lui Ilie Năstase, unul dintre cei mai mari tenismeni din toate timpurile. Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iunie, la ora 17:30, la Cinema Odeon, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A).
Cine-Concertul “Haz de Necaz” LIVE înainte de Gala de Deschidere Festivalul va debuta cu cine-concertul „De haz, de necaz”, o colecție rară de scurtmetraje românești de arhivă din prima jumătate a secolului 20, adevărată mărturie a cinemaului românesc timpuriu, care vor fi aduse la viață prin interpretarea muzicală a compozitoarei Simona Strungaru și a trompetistului jazz Sebastian Burneci. Absolventă a masteratului în muzică la Conservatorul din Amsterdam, Simona Strungaru este un muzician plurivalent, dirijoare de orchestră, compozitoare și pianistă.

Alte Filme din Programul TIFF Chișinău Printre filmele prezentate la TIFF Chișinău se numără și (r. Letiția Roșculeț) cu Eva Măruță și Alex Bogdan, și „Moromeții 3” (r. Stere Gulea), ultima parte a îndrăgitei trilogii bazată pe romanele lui Marin Preda, cu Horațiu Mălăele și Oana Pellea. Alte titluri din program sunt „Băieții buni ajung în Rai” (r. Radu Potcoavă), „Visul” (r. Cătălin Saizescu), „Rusalka” (r. Claudiu Mitcu), cel mai nou film în care joacă Maia Morgenstern, și multe altele. Programul complet al TIFF Chișinău și detalii despre toate proiecțiile pot fi găsite pe www.film.md. Participarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită, dar locurile sunt limitate, așa că vă recomandăm să vă rezervați locul din timp.

 TIFF CHIȘINĂU este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, în colaborare cu YOUBESC și Asociația Companiilor de Creație ”COR”.

Un bărbat, lovit de un microbuz pe o trecere de pietoni din Chișinău

Un bărbat a fost lovit de un automobil pe o trecere de pietoni din Chișinău. Cazul a avut loc pe 26 iunie, în sectorul Botanica. Victima a fost transportată la spital. Poliția a anunțat că în dependență de gravitatea leziunilor suferite de victimă, șoferul urmează a fi sancționat, scrie punctul.md

Ofițera de presă a poliției capitalei Svetlana Scripnic a menționat că accidentul rutier a fost înregistrat pe 26 iunie, pe strada Trandafirilor.

„Un automobil de model Ford, condus de un șofer de 43 de ani, a lovit un pieton de 42 de ani. Victima a fost preluată de ambulanță și transportată la spitalul de urgentă”, a comunicat reprezentanta poliției.

Potrivit ofițerului, în dependentă de gravitatea leziunilor suferite de victimă, șoferul urmează a fi sancționat conform legislației.

Ce răspuns a oferit casa de modă Louis Vuitton care s-a inspirat din modelul iei românești, fără să menționeze originile
Articolul anterior
Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice
Articolul următor