Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul, interziși pe teritoriul Ucrainei: Au fost incluși în lista dușmanilor țării

Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul au fost incluși în lista dușmanilor Ucrainei de organizația Mirotvoreț, aceasta întocmind din 2014 lista persoanelor care promovează propaganda Kremlinului sau atacă suveranitatea Ucrainei, scrie adevarul.ro.

Ilan Șor este acuzat de Mirotvoreț de „negarea agresiunii ruse asupra Ucrainei”„manipularea informației”„participarea în procese de destabilizare a vieții social-politice în țările din spațiul post-sovietic” și „răspândirea narațiunilor propagandistice ale Kremlinului”.

,,Un oligarh și politician prorus, care a fugit din Moldova în 2019, a fost condamnat în lipsă la 15 ani în aprilie 2023. Instanța l-a găsit vinovat de fraudă și spălare de bani în dosarul furtului a unui miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. Ilan Șor se află sub sancțiunile SUA și UE pentru încercări de destabilizare a sistemului de putere din Moldova și participarea partidului său la finanțarea și formarea persoanelor pentru a incita tulburări”, scrie pe pagina organizației. 

Marina Tauber, parlamentară vizată în mai multe anchete penale, care este „mâna dreaptă” a lui Ilan Șor, este acuzată de „manipularea informației”„participarea în procese de destabilizare a vieții social-politice în țările din spațiul post-sovietic” și „răspândirea narațiunilor propagandistice ale Kremlinului”.

Iar despre bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care are și ea probleme cu legea, se spune că este „complice al ocupanților ruși”, fiind acuzată de „propaganda războiului și sprijinirea publică a agresiunii ruse”, „incitare la ură interetnică” și „răspândirea narațiunilor propagandistice ale Kremlinului”.

Printre persoanele incluse până acum în lista organizației ucrainene se numără premierul Ungariei, Viktor Orban, președintele Croației, Zoran Milanovic și Diana Șoșoacă, aleasă europarlamentar în cadrul scrutinului din data de 9 iunie. 

Din 2014, an în care a avut loc prima agresiunea rusească contra Ucrainei, organizația Mirotvoreț se ocupă de întocmirea listei persoanelor din întreaga lume care promovează propaganda Kremlinului sau atacă, prin declarații, suveranitatea Ucrainei. 

Eleva din municipiul Soroca care a obținut media 10 la bacalaureat: ,,Este ceea ce mi-am dorit”

Iana Gherman este singura elevă din municipiul Soroca care a reușit să obțină media 10 la bacalaureat. Tânăra spune că a muncit mult pentru aceste rezultate, iar acum are planuri mari de viitor.

Eleva este absolventa Liceului Teoretic „Constantin Stere” din Soroca. Tânăra a studiat la profilul real în clasă francofonă, așa că toate examenele le-a susținut în limba franceză.

Deși a muncit mult și era convinsă că va lua note bune, vestea că este singura elevă din Soroca cu 10 pe linie a luat-o prin surprindere, notează Moldova 1.

„Eu mă simt o persoană căreia i se dădea ușor materia de liceu, am depus efort să învăț, făceam temele, studiam obiectul, dar nu stăteam asupra cărților chiar cu nopțile. Cînd am aflat rezultatele – eram șocată, nu-mi venea a crede, după asta am înțeles că este ceea ce îmi doream eu”, afirmă Iana Gherman.

Tânăra a fost felicitată de directorul Liceului „Constantin Stere” din Soroca pentru rezultatele frumoase.

„Elevii din clasele francofone cu profil real susțin examenela matematică, fizică, chimie, biologie în limba franceză, e greu, dar aceasta nu-i împiedică sa obțină rezultate remarcabile la bacalaureat”, a specificat Vasile Baș.

Media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea 2024, a fost obținută de 47 de elevi de la instituțiile de învățământ din țară. Este vorba despre tinerii din Bălți, Chișinău, Edineț, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă și Ungheni.

Kaleidoscop – mai puternic, mai mult, mai tare!

La data de 22-23 iunie, Grădina Botanică s-a transformat într-un veritabil spațiu muzical, găzduind cea de-a 3-a ediție a festivalului KALEIDOSCOP. 

Evenimentul a reunit peste 20 mii oameni într-o atmosferă unică, iar pe scenă au urcat artiști de excepție care au încântat publicul cu prestații memorabile. 

Printre aceștia s-au numărat Smiley, The Motans, Irina Rimes, Subcarpații, Alternosfera, The Urs, Vescan, Andia și Killa Fonic.

Grădina Botanică, cu peisajul său idilic și diversitatea floristică, a oferit cadrul perfect pentru desfășurarea acestui festival. 

Vizitatorii s-au putut bucura nu doar de muzică de calitate, ci și de frumusețea naturii, într-o sinergie perfectă între artă și mediu. 

iTicket – organizatorul celor două zile magice a reușit să creeze o experiență complexă, care a inclus nu doar concerte, ci și diverse activități interactive și zone de relaxare. 

Standurile de mâncare au răsfățat gusturile vizitatorilor cu o gamă variată de preparate delicioase.

Feedback-ul pozitiv din partea participanților și a artiștilor confirmă succesul răsunător al KALEIDOSCOP-ULUI. Demonstrând că muzica și natura pot coexista armonios.

Datorită acestora, ediția din acest an a fost la cel mai înalt nivel, care a urmat aceeași tradiție, dar care a ridicat așteptările pentru edițiile viitoare. 

Ne revedem, în vara lui 2025.

Partenerul general al evenimentului a fost mastercard, partener principal FINCH, partener TYMBARK, parteneri media Jurnal TV, tv8 și HITFM.

Țara europeană în care cetățenii ruși își doresc să ajungă cel mai mult

Potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită.

În ce țară europeană doresc rușii să ajungă cel mai mult. Datele Yandex

Analiștii de la Yandex au analizat căutările făcute în Rusia pentru cerințele de viză ale diferitelor țări din jurul lumii, acestea arătând că Europa rămâne destinația favorită a rușilor, chiar dacă UE a suspendat încă din mai 2022 acordul cu Moscova prin care aceștia puteau obține vize mai ușor pentru intrarea în spațiul comunitar, transmitere la Hotnews.ro.

„Am căzut de acord… pentru suspendarea în totalitate a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia (n.r încheiat în 2007)”, anunța atunci Josep Borrell, șeful diplomației europene. Țările membre ale UE au fost însă prea divizate pentru a se putea pune de acord asupra unei interdicții generale de intrare a cetățenilor ruși în spațiul comunitar.

Datele Yandex arată că, dintre țările din zona Schengen, Italia este țara de care rușii sunt cei mai interesați. Un pic mai rar în căutările privind cerințele de viză apar Germania, Franța, Spania, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia și Elveția.

Unele dintre aceste țări au adoptat restricții mult mai stricte decât cele ale UE privind intrarea rușilor pe teritoriul lor.

A doua poziție în clasament, după zona Schengen, este ocupată de China, iar a treia de Statele Unite. De altfel, Rusia a acuzat în luna aprilie compania aeriană Turkish Airlines că refuză din cauza presiunilor SUA îmbarcarea pasagerilor ruși ce vor să ajunge în Mexic și țări din America Latină.

O sursă a declarat pentru Reuters la momentul respectiv că Turkish Airlines „crede că oamenii zboară către America Latină pentru a traversa granița în Statele Unite”.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite estimează că cel puțin 73.000 de ruși au încercat să intre ilegal pe teritoriul american în ultimii doi ani în contextul  exodului apărut după declanșarea războiului din Ucraina și cu precădere după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială”  în septembrie 2022.

Sursele Reuters afirmau în aprilie că până la 1.000 de ruși au fost refuzați la îmbarcare de Turkish Airlines de la începutul anului pe Aeroportul Internațional din Istanbul.

Potrivit datelor Yandex privind căutările pentru condițiile de obținere a vizei, clasamentul top 10 al destinațiilor de care rușii sunt cel mai interesați este completat de Japonia, Cipru, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, Canada și Sri Lanka.

Patru persoane, cercetate într-un dosar de trafic de influență și sechestre pe bunuri de circa 3 milioane de lei
Articolul anterior
Maia Sandu, după victoria României în primul meci la EURO 2024: „Sărbătorește toată România, sărbătorim și noi, în Republica Moldova!”
Articolul următor