Problemele de sănătate asociate cu insomnia. Ți se întâmplă să faci nopți albe deși este foarte probabil să fi fost somnoros pe tot parcursul zilei? Motivele pot fi variate, deși, uneori, nu pot fi cunoscut cu exactitate.
În acest sens, Sleep Foundation a subliniat câteva posibile motive. Trei dintre ei răspund la boli de sănătate care pot fi grave. Sunt următoarele: boli cardiovasculare, boli ale căilor respiratorii și tulburări neurologice.
Cele 3 probleme grave de sănătate care te țin treaz noaptea
În ceea ce privește patologiile cardiace, fundația arată că atât accidentele vasculare cerebrale, cât și hipertensiunea arterială și bolile de inimă „sunt asociate cu calitatea proastă a somnului”.
Ceva similar se întâmplă cu bolile care afectează tractul respirator. În acest sens, cercetătorii nu menționează doar apneea obstructivă, ci și unele tulburări respiratorii, precum astmul, care pot altera ciclul somnului noaptea.
În ceea ce privește tulburările neurologice, specialiștii afirmă că „este normal să experimentăm o serie de modificări ale tiparelor de somn pe măsură ce oamenii îmbătrânesc”.
Deși acestea nu sunt singurele motive. cercetătorii au mai explicat că durerea fizică poate fi un alt factor care îngreunează somnul sau tulburările endocrine, precum hipertiroidismul, diabetul sau deficitul de vitamina D.
Îmbunătățirea calității somnului pentru o sănătate mai bună
Este crucial să acordăm prioritate unui somn de calitate, pentru o stare bună de sănătate. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la îmbunătățirea calității somnului:
Mențineți un program de somn consecvent: Stabilirea unui program regulat de somn, chiar și în weekend, poate ajuta la reglarea ceasului intern al corpului și la îmbunătățirea calității somnului în timp. Stabiliți o oră constantă de culcare și de trezire, care să permită o durată adecvată a somnului.
Creați un mediu propice somnului: Creați un mediu de somn confortabil și relaxant, asigurându-vă că dormitorul dvs. este întunecat, liniștit și la o temperatură confortabilă. Investește într-o saltea și perne de bună calitate, care să ofere sprijinul necesar pentru un somn odihnitor.
Practica tehnici de relaxare: Angajarea în tehnici de relaxare înainte de culcare vă poate ajuta să vă pregătiți mintea și corpul pentru somn. Luați în considerare practici precum exerciții de respirație profundă, meditație sau întindere blândă pentru a vă calma mintea și pentru a promova relaxarea.
Evitați stimulentele și dispozitivele electronice înainte de culcare: Evitați să consumați substanțe stimulatoare precum cofeina sau nicotina aproape de ora de culcare, deoarece acestea vă pot interfera cu capacitatea de a adormi. În plus, evitați utilizarea dispozitivelor electronice precum smartphone-urile sau laptopurile înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă poate suprima producția de melatonină, un hormon necesar somnului.