Noua programă școlară, criticată de directorii de școli

Directorii de școli au păreri împărțite referitor la noul curriculum școlar pe care Ministerul Educației intenționează să-l introducă începând cu anul 2025. Din cei 284 de manageri care au participat la o discuție online despre noua programă școlară, doar 84 au declarat că susțin schimbările, scrie Europa Liberă.  

După consultările cu elevii, Ministerul Educației a continuat discuțiile publice asupra conceptului de dezvoltare a curriculumului școlar cu managerii de școli, în timpul apropiat urmând să aibă loc dezbateri și cu părinții.

Directorul liceului „Andrei Straistă” din Anenii Noi, Eugeniu Margine, a spus că susține inițiativa ministerului, doar că, din lipsă de cadre, nu toate școlile vor putea alege curriculumul de alternativă, inclusiv, liceul pe care-l conduce, care este unul clasic, adică are doar clase liceale.

„Mereu am promovat inovațiile, dar solicitarea mea este să fie o gradație, ce se poate implementa în instituțiile mari, medii și în cele mai mici. Noi am avut încercări până acum de a face schimbări, dar nu s-au soldat cu succes”, a spus Margine.

Secretara de stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru, a explicat că instituțiile de învățământ nu vor fi obligate să adopte planuri de alternativă. „Noi vorbim despre dreptul de a alege, nu despre obligația de a urma un calapod toți odată. Nu impune nimeni nimic. Aceste schimbări pot fi făcute doar pentru un ciclu: primar, gimnazial sau liceal”, susține responsabila.

Unii profesori s-au arătat îngrijorați de introducerea disciplinei „Știința” pentru clasele V-VII, care va încadra biologia, fizica și chimia. Potrivit lor, astfel, calitatea studiilor va avea de suferit.

„Cum procedăm după prima generație de elevi, în care vom constata că este un insucces și nu vom mai avea elevi buni la profilul real, apoi – studenți?”, s-a întrebat Inga Bînzari, profesoară de fizică la liceul „Mihai Eminescu” din Fălești.

Drept răspuns, autoritățile au dat exemplul țărilor baltice și a Marii Britanii, care au introdus această disciplină la gimnaziu încă acum un deceniu.

„Estonia, Maria Britanie se numără printre țările care au cele mai bune rezultate la testarea PISA. Ele sunt sisteme educaționale eșuate? De fapt, ei au disciplina Știința pe toate segmentele. Dacă acolo au reușit, de ce noi am eșua?”, a spus, în replică, secretara de stat.

La discuțiile inițiate de minister au participat și doi dintre autorii noului concept al curriculumului școlar, profesorii universitari Viorica Andrițchi și Anatol Gremalschi.

„Marea bătălie se dă între obligativitate și libertate. O să știe copiii mai bine fizica dacă o să fie obligatorie? Rezultatele testelor PISA arată că nu. Experiența țărilor dezvoltate arată că elevii învață cel mai bine când o fac din plăcere”, a spus Gremalschi.

Ministerul Educației susține că va organiza formări pentru profesorii de fizică, biologie și chimie, ca să poată preda disciplina integrată. De asemenea, urmează să fie elaborate și manuale noi, inclusiv în format digital.

Noutatea cea mai mare din conceptul de dezvoltare a curricumului școlar, propus de minister, este că elevii vor avea doar patru discipline obligatorii: limba română, matematica, prima limbă străină, istoria universală și istoria românilor (clasele IV, V-IX și X-XII), științe (clasele I-IV), care formează așa-numitul „trunchi comun de cultură generală”.

Pe lângă aceste discipline de bază, vor fi și altele obligatorii, dar ele nu vor avea pondere la media anilor de studii și nu vor conta în cazul transferului elevului.

Celelalte discipline vor fi la alegere sau opționale. Obiectele pe care elevul și le va alege în clasa X-a, pentru a-și aprofunda cunoștințele într-un domeniu și a se pregăti de universitate, vor deveni obligatorii pentru toată perioada de liceu. Cele opționale sunt pentru dezvoltarea unor competențe și pentru diversificarea ofertei educaționale a școlii.

Noul curriculum național urmează să fie pus în aplicare în școlile care își vor dori acest lucru din septembrie 2025, iar din septembrie 2027 ar urma să fie implementat gradual în toate.

Igor Cuciuc, răvășit de durere: ”Am pierdut tot ce aveam mai scump.” Mesajul artistului după decesul fiicei sale, Andreea

”Am pierdut tot ce aveam mai scump.”, așa își începe mesajul său artistul Igor Cuciuc, cu care a venit în această dimineață pe pagina sa de Facebook, informează unica.md.

”De ce așa devreme la 17 ani și 4 luni? Îngerașul nostru tu erai sensul vieții de ce ne-ai lasat Andreea singuri?

Mândria noastră frumoasă, inteligență gingașă cum sa trăim fără tine!

Suntem distruși cu mama ta, nu mai putem de durere.

Vestea primita aseară la ora 21:30 că ți sa facut rău la într-un local de la Botanica bulevardul Dacia, la o berarie după balul bobocilor cu colegii de la Ștefan Neaga. Ma sunat soția si a zis ca Andreea a leșinat sta jos culcată, alături de colegele ei!

A venit salvarea peste 7 minute neechipată… Au sunat și a venit a doua salvare peste 20 min cu aparat respirator, dar prea tirziu!

Au incercat 45 min sa o resusciteze cu oxigen și nu au putut sa o aducă la viață! Nu știu ce sa zic???

Cauza o vom afla astazi. Nu era cu ce respira în acel localul plin de fum kalian tigari electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea fiica mea iubită?

Rudele, prietenii, colegii oamenii care au cunoscut-o au iubito va mulțumim de susținere!

O sa vă anunțăm despre funeraliile Andreei.”

Artistul a plasat mai multe fotografii cu fiica sa.

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Igor Sârbu: ”Condoleante prietene, Igor Cuciuc! Andreei drum lin spre cer, o noutate foarte si foarte dureroasa, parintilor foarte multa putere si rabdare ca sa treceti peste asa o cumpana a vietii! Copii trebuie la timpul lor sa ingroape parintii si nici decum invers! O floare care abia incepe a rasari s-a stins din viata prea devreme!! Sa va fie un inger pazitor de primejdii.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Rusalina Russu: ”Mintea mea refuză să creadă, inima să ințeleagă… CE tragedie. Fiți tari, dragii mei Diana și Igor Cuciuc. Stiu, nu există cuvinte de alinare și nici lacrimi destule… Andreea este și va rămâne îngerul vostru, lumina din candela…Zbor lin, îngeraș!”

Ady Carp: ”E o durere fără de margini… din păcate, a plecat Andreea, un copil talentat și îndrăgit de toți cei ce o cunoșteau… aducem condoleanțe familiei, Igor și Diana Cuciuc… E O MARE DURERE….”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Lilia Focșa: ”Doamne, cum e posibil așa ceva….nu-mi vine să cred. Dragii noștri Diana și Igor Cuciuc nici nu-mi imaginez ce-i în sufletul vostru acum, să vă întărească Bunul Dumnezeu și să treceți peste această mare tragedie…Sincere condoleanțe.”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, informează unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Primii care au anunțat despre decesul Andreei au fost chiar colegii ei de la Centrul de Excelență ”Ștefan Neaga”, cu care tânăra era la eveniment.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Au ucis doi minori, au încărcat cadavrele într-o căruță, apoi au îngropat cadavrele într-o pădure. Suspecții au fugit în Rusia
Articolul anterior
Numărul troleibuzelor care circulă în Chișinău a fost redus cu peste 10%, în perioada verii
Articolul următor