O femeie a absolvit facultatea pe care a început-o înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

Virginiei Hislop i-a luat 83 de ani să obțină diploma de master de la Universitatea Stanford. Acum, la vârsta de 105 ani, ea a absolvit facultatea pe care a început-o înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

O femeie a absolvit facultatea începută înainte de Războiul Mondial

„Doamne, am așteptat mult timp pentru asta”, a spus Hislop pășind pe scenă pentru a primi diploma. Ea a fost aplaudată de familia ei, de nepoții ei și de studenții promoției 2024. Daniel Schwartz, decanul Școlii de Educație din cadrul Universității Stanford, și-a amintit cum îi era teamă să nu îi dea lacrimile când a prezentat-o pe scenă pe Hislop, transmite digi24.ro.

„Până să ajung la partea lacrimogenă, publicul a izbucnit în urale și a aplaudat în picioare”, a povestit Schwartz. 

„Virginia a primit educație la o vârstă fragedă, dar nu și-a primit diploma. Este o oportunitate grozavă să ne întoarcem și să sărbătorim o viață dedicată educației.”

Hislop a trebuit să își abandoneze studiile la Stanford la începutul anului 1941, atunci când logodnicul ei, George, a fost chemat la armată pentru a participa la al Doilea Război Mondial. Neputând să își termine dizertația, Hislop și-a întrerupt studiile și a uitat de universitate, având mai apoi să se mute la Washington ca să își crească familia. 

Când ginerele ei a contactat universitatea, însă, el a descoperit că dizertația finală nu mai era obligatorie pentru a obține diploma. Hislop putea să absolve universitatea la zeci de ani după ce a început-o. 

„Am făcut munca asta timp de ani de zile și este frumos să fiu recunoscută”, a spus ea pentru site-ul universității. 

Hislop și-a început studiile la Stanford în 1936, atunci când s-a înscris pentru obținerea diplomei de licență în educație. Câțiva ani mai târziu, ea și-a atins obiectivul și a trecut imediat la masterat, împinsă de ambiția de a preda după terminarea universității. În 1941, Hislop, ca multe alte femei din SUA, a fost forțată să renunțe la carieră pentru a se putea concentra pe viața de familie în sprijinul soțului ei și al mișcării de mobilizare pentru război. 

La vremea aceea, eforturile făcute pentru sprijinirea vieții de familie erau considerate sacrificiul suprem în America, iar Hislop a plecat de la Stanford, s-a căsătorit cu George înainte ca acesta să fie trimis pe front și au petrecut luna de miere în Oklahoma, în apropiere de baza militară unde își făcea serviciul militar George.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, cuplul s-a mutat la Yakima, Washington, acolo unde și-au crescut cei doi copii. Cu toate că nu și-a mai îndeplinit niciodată visul de a preda, Hislop consideră că s-a folosit de ceea ce a învățat pentru a „îmbunătăți oportunitățile educaționale cu fiecare ocazie pe care am avut-o”.

 Schwartz a spus despre Hislop că este „o susținătoare înverșunată a egalității și oportunității de a învăța”, atunci când i-a înmânat diploma mult meritată după mulți ani de așteptare.

„Pentru multă lume, diploma este o dovadă a reușitei și a fost grozav să putem să celebrăm pe cineva căruia i-a păsat atât de mult de educație și și-a dedicat viața pentru educația altor persoane”, a spus Schwartz. 

„Cu toate că i-am dat diploma, ea ne-a dat de fapt ceva în ziua aceea.”

A urcat băut la volan și a vrut să mituiască polițiștii cu 1.000 de lei pe care i-a lăsat în mașina de serviciu. Ce riscă un șofer din Drochia

Politiștii au depistat noaptea trecută un bărbat de 46 de ani din Drochia în stare avansată de ebrietate la volanul unui Mercedes, cu mers neuniform și fără luminile în faruri conectate, ceea ce a și atras atenția agenților de patrulare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au stabilit că șoferului i-a fost anulat dreptul de a conduce vehicule încă din anul 2020. Testul alcoolscopic efectuat cu aparatul Drager a indicat un rezultat de 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Pentru a evita răspunderea penală, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în mașina de serviciu bancnote în valoare de 1000 de lei.

Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, iar mașina a fost transportată la parcarea specială. Acesta riscă o amendă de peste 125.000.

Școlile din țară vor avea acces egal și nediscriminatoriu la granturi tehnice

Școlile din Republica Moldova vor beneficia de oportunități echitabile, indiferent de capacități, pentru a accesa granturile din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”. Parlamentul a ratificat modificări la Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De menționat că subproiectele din cadrul granturilor vizează dotarea instituțiilor de învățământ cu laboratoare performante, sisteme IT sau softuri, precum și instruirea cadrelor didactice. Astfel, 120 de școli vor primi finanțare în valoare de 36 000 de dolari, scrie breakingnews.md.

Pentru a facilita procedura, autorii au propus ca procesele și procedurile de procurări în cadrul subproiectelor școlare selectate să fie transmise în responsabilitatea echipei de management a Proiectului, care le va executa conform regulilor de procurări ale Băncii Mondiale. Până acum, Proiectul prevedea că școlile trebuiau să prezinte Ministerului Educației și Cercetării subproiecte destinate acoperirii necesităților de bunuri, servicii și instruiri. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării selecta subproiectele și încheia acorduri de grant cu școlile beneficiare.

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a sesizat posibile riscuri, precum lipsa de capacități instituționale (cunoștințe, abilități și experiență) necesare pentru gestionarea eficientă a proceselor de procurări de bunuri și servicii din granturile Proiectului. Mai mult decât atât, unele școli nu sunt înregistrate ca instituții publice și nu dețin conturi trezoreriale, fiind la balanța autorităților publice. În aceste condiții, deciziile privind subproiectele selectate urmau să fie luate de APL, ceea ce implică riscuri suplimentare.

În cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, țara noastră beneficiază de un împrumut în valoare de 49,6 milioane de dolari, precum și granturi în sumă totală de 9,8 milioane de dolari. Implementarea acestuia a început în 2023.

Ministrul Mediului și Poliția le-au oferit șoferilor puieți de stejar

Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în pauza de masă, a împărțit puieți de stejar participanților la trafic în centrul capitalei, alături de Poliția Rutieră. Evenimentul a avut scopul de a promova campania de împădurire „Generația Pădurii” și de a încuraja cetățenii să se implice să facem Moldova mai verde cu fiecare copac plantat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Campania de împădurire își propune să mobilizeze oamenii din toată țara să planteze copaci. Primul eveniment de plantare va avea loc pe 16 noiembrie, iar toți cei care doresc să participe sunt invitați să se alăture.

Dacă vrei să fii parte din schimbare și să lași o amprentă verde în localitatea ta, te invităm să participi la plantări în zilele ce urmează! Alege un teren din apropierea regiunii tale și hai să creștem păduri împreună! Pentru mai multe informații și pentru a te înscrie, accesează site-ul oficial al Agenției „Moldsilva” la www.moldsilva.gov.md, butonul „Participă la plantări toamna 2024” sau linkul direct: https://shorturl.at/Y4r4j și fă un pas mic, dar semnificativ, pentru natură!

Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Articolul anterior
Mesajul emoționant pe care prințesa Kate l-a transmis soțului ei, prințul William, la împlinirea a 42 de ani
Articolul următor