Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia confirmă atacarea unor infrastructuri energetice şi militare

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres cu referire la agenţiile EFE şi DPA.

„Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune cu lansare aeriană şi navală, precum şi cu drone împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei (…) şi arsenalelor de proiectile furnizate armatei ucrainene”, semnalează ministerul rus.

Acest atac, adaugă acelaşi minister, a fost un răspuns faţă de „încercările regimului de la Kiev de a avaria instalaţii energetice ruseşti”, referire la atacurile ucrainene repetate asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil ale Rusiei.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

Aceste atacuri ucrainene cu drone s-au axat în special pe lovirea rafinăriilor ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură.

În faţa acestor atacuri, Rusia a recurs la o serie de măsuri defensive, printre care, pe lângă sistemele antiaeriene foloseşte de asemenea mijloace de război electronic pentru a doborî dronele sau a le abate de la ţintă, precum şi plase anti-dronă amplasate deasupra elementelor cheie ale rafinăriilor. Însă marea extindere a sectorului energetic rusesc face imposibilă protejarea tuturor instalaţiilor aflate în raza de acţiune a dronelor ucrainene, unele ajungând chiar şi în zona Moscovei.

Noua salvă de rachete şi drone ruseşti lansată asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost a opta din ultimele trei luni şi a ţintit regiunile Zaporojie şi Liov. Potrivit armatei ucrainene, în acest atac au fost lansate 16 rachete de diverse tipuri, printre care rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, rachete X-101 şi X-555, precum şi 13 drone kamikaze.

Armata ucraineană susţine că a doborât 12 din cele 16 rachete şi toate cele 13 drone. Cu toate acestea, compania energetică ucraineană Ukrenergo semnalează pagube produse de atacul rusesc şi întreruperi ale furnizării electricităţii până către miezul nopţii în zone de pe tot cuprinsul Ucrainei pentru efectuarea de reparaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei

E haos în aeroporturile din Europa, inclusiv în România. În prezent, mai multe zboruri au întârzieri uriașe, atât la Plecări, cât și la Sosiri. Din cauza curselor întârziate sau anulate, mulți turiști și-au ratat vacanțele, potrivit digi24.ro.

În zona de Plecări sunt peste 25 de zboruri care sunt și au fost marcate pe parcursul zilei ca fiind întârziate.

Principalele cauze pentru care s-a ajuns la această situație țin de vreme. Temperaturile foarte ridicate au cauzat probleme companilor aeriene, inclusiv sistemului de climatizare.

Totuși, s-au găsit soluții provizorii pentru ca toți călătorii să aibă condiții decente.

Oamenii trebuie să știe însă că pot cere despăgubiri, dar, vident, cu respectarea mai multor reguli.

Cristi Pitulice, consultant în turism: „Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața. Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor.”

Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor: „E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie. Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări.”

În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până la doi ani, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate, informează MEC. 

Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, și poate fi consultată aici.

Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de  solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).

Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. 

Doi profesori universitari din Moldova, apreciați cu distincții de stat

Profesorilor universitari din Republica Moldova Anatolie Petrenco și Dumitru Patrașcu le-au fost conferite „Ordinul de Onoare” și, respectiv, „Meritul civic”. Două decrete în acest sens au fost semnate pe 26 iunie de președinta Maia Sandu, relatează Newsmaker. 

„Ordinul de Onoare” pentru Anatol Petrenco

Lui Anatolie Petrenco i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”. Potrivit decretului prezidențial, Petrenco a fost apreciat cu această distincție „în semn de profundă apreciere a activității îndelungate și prodigioase în domeniile învățământului și științelor istorice, pentru abnegația și profesionalismul manifestate în salvgardarea și valorificarea patrimoniului istoric național, precum și pentru contribuție substanțială adusă la formarea specialiștilor de înaltă calificare”.

Anatolie Petrenco este doctor habilitat în istorie. Acesta activează în calitate de profesor la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

În perioada 1990-1992, Anatolie Petrenco a fost decanul Facultății de Istorie din cadrul USM, iar din 1998 până în 2006 a condus Asociația Istoricilor din Republica Moldova. De asemenea, timp de patru ani, între 2006-2010, Anatolie Petrenco a fost președintele Mișcării „Acțiunea Europeană”.

Dumitru Patrașcu, apreciat cu „Meritul Civic”

Iar Dumitru Patrașcu a fost apreciat cu medalia „Meritul Civic”. Potrivit decretului semnat de președinta țării, lui Patrașcu i-a fost conferită medalia „pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul educației, pentru profesionalismul demonstrat în dezvoltarea științelor pedagocice, precum și pentru contribuția substanțială adusă la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare”.

Dumitru Patrașcu este doctor habilitat în științe pedagogice. Este profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

În 1991, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, acesta a înființat Catedra de Pedagogie și Psihologie Inginerească și Centrul de Dezvoltare Profesională al Pedagogilor.

Un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia
Articolul anterior
Sărbătoare mare la creștinii ortodocși! Astăzi este Duminica Mare sau Pogorârea Duhului Sfânt
Articolul următor