Zmeura- fructul tinereții veșnice!

Supranumită “fructul tinereții veșnice”, zmeura este o sursă mare de fitonutrienți și antioxidanți, ce ajută la stimularea sistemului imunitar, având efecte astringente antispasmodice, stimulatoare și tonice.

O porţie de zmeură (125 g) conţine 60 de calorii, 14 g de carbohidraţi, 9 g de fibre, 6 g de zaharuri, un gram de proteine.

De ce trebuie să o consumi?

  • Combate obezitatea;
  • Normalizează tensiunea arterială;
  • Previne apariția degenerescenței maculare (boală oftalmologică, în urma căreia apare distrugerea vederii centrale);
  • Este un bun adjuvant în tratarea reumatismului;
  • Eficientă în cazul virozelor respiratorii;
  • Luptă împotriva cancerului;
  • Previne problemele cardiovasculare la diabetici.

Îți menține tinerețea!

Acest fruct are o activitate antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât căpșunile, de 3 ori mai mare decât kiwi și de 10 ori mai mare decât roșiile. Aceștia protejează organismul de radicalii liberi, care duc la apariția îmbătrânirii premature a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diverselor afecțiuni caracteristice vârstei a treia.

Zmeura- inamicul grăsimilor!

Cetona din zmeură este un compus ce ajută la arderea grăsimilor. Acesta, datorită acțiunii sale lipolitice, duce la eliminarea depozitelor de grăsime din organism, contribuind la scăderea în greutate.

Pentru imunitate!

Zmeura este un stimulator excepțional al imunității. Aceasta conține o cantitate mare de vitamina C și pigmenți antocianici, ce măresc producția de celule ale sistemului imunitar.

Siropul de zmeură

Siropul de zmeură este ideal pentru răceală și afecțiuni pulmonare. Acesta se pregătește din zmeură zdrobită, stoarsă printr-un tifon și miere. La un pahar de suc de zmeură se adaugă 3 pahare de miere și se lasă timp de o săptămână să se omogenizeze. Îl poți consuma simplu sau diluat cu apă.

Pentru frumusețea tenului, îți propun 2 măști cu zmeură:

Mască pentru combaterea ridurilor

Vei avea nevoie de 6 linguri de zmeură proaspătă și 3 linguri de iaurt. Amestecă zmeura cu iaurtul până când obții o masă omogenă. Aplică această pastă pe obraji, bărbie, fructe și pomeți. După 15 minute, fața se clătește cu apă călduță sau cu ceai de mușețel. Această mască are efecte de elasticizare a pielii, redându-i fermitatea și strălucirea.

Mască pentru tenul gras

Vei avea nevoie de un pahar de zmeură și o lingură de miere lichidă. Zdrobește zmeura până când obții o pastă. Adaugă mierea și amestecă bine până când pasta se omoginează. Aplică masca obținută pe față, iar după 20 de minute, îndepărteaz-o cu apă călduță. Aceasta îți va tonifia tenul, va ajuta la închiderea porilor și va preveni inflamațiile.

Contraindicații!

  • Femeilor gravide le este contraindicat să consume mai mult de 100 grame de zmeură pe zi.
  • Persoanelor care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil trebuie să consume cu prudență zmeură, în doze mici, pentru a preveni deranjamentele intestinale.

Să avem sănătate!

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele restrictive şi să le adopți pe cele sănătoase, care te vor ajuta să îți menții greutatea pe termen lung.

Dieta mediteraneeană

Regim alimentar specific unor ţări precum Italia sau Grecia, dieta meditearaneeană pune accent pe consumul de legume, cereale integrale, grăsimi săntoase provenite din ulei de măsline, fructe, lactate şi carne slabă. Persoanele care ţin dietă mediteraneeană nu numai că slăbesc, dar sunt şi ferite de bolile cardiovasculare. În plus, poate oferi protecţie faţă de demenţă, diabet de tip 2 şi cancer. Poţi adopta acest regim consumând preponderent: iaurt grecesc, ovăz, ton, pâine integrală, spanac, porumb, roşii, linte, fasole, brânză slabă, verdeţuri, carne de pui şi de curcan.

Idee de mese: mic dejun: iaurt cu ovăz sau omletă cu legume; prânz: salată de ton cu porumb sau supă cremă de linte; cină: pui la grătar cu legume.

Dieta DASH

Concepută pentru scăderea tensiunii arteriale, DASH este şi un regim care te ajută să slăbeşti sănătos. Alimentele indicate în această dietă sunt: fructele şi legumele proaspete, cerealele integrale, grăsimile nesaturate, carnea slabă de pasăre, lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi. Cele interzise sunt: alimentele sărate (mezeluri, brânzeturi, conserve, murături), grăsimile trans (prăjeli, margarină, produse de patiserie) şi cele saturate (prezente în produsele de origine animală), dulciurile.

Idee de mese: mic dejun: omletă cu ardei sau ou fiert cu avocado; prânz: ghiveci de legume cu salată verde sau piept de pui cu orez; cină: somon la grătar cu broccoli.

Vezi şi: 60% din decesele de cauză cardiovasculară se produc din acest motiv!

Dieta flexitariană

Este perfectă pentru cei care doresc să reducă din consumul de carne. Regimul flexitarian îmbină principiile vegetarianismului cu consumul ocazional de carne de pui sau pește. Persoanele care adoptă acest regim pot avea un nivel caloric zilnic fie de 1.200 de calorii, fie de 1.600 sau 1.800. Acesta diferă în funcţie de activitatea fizică – dacă eşti mai activ, îl poţi alege pe cel de 1.600 (femeie) sau 1.800 (bărbat). Această dietă permite, în afară de scăderea în greutate, şi normalizarea colesterolului şi a hipertensiunii. Dieta pune accent pe consumul de alimente sănătoase şi pe reducerea celor cu grăsimi, cu zahăr, limitarea produselor de panificaţie, a celor procesate (mezeluri), iar carnea se consumă mai rar.

Idee de mese: mic dejun: pâine integrală prăjită cu avocado sau 2 ouă ochiuri; prânz: salată Caesar sau supă de roşii; cină: piept de pui la grătar cu salată verde.

Dieta TLC

Regimul TLC (Therapeutic Lifestyle Changes sau dieta schimbărilor terapeutice ale stilului de viaţă) a fost concepută de specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate şi Asociaţia Americană a Inimii. Dieta ajută la slăbit, precum şi la scăderea colesterolului, iar principiul de bază este reducerea drastică a grăsimilor saturate precum cele din carnea grasă, lactate cu conţinut mare de grăsimi şi prăjeli. De asemenea, susţine consumul de fibre, care au rolul de a scădea colesterolul. Dieta TLC propune un consum zilnic de 1.200 de calorii, în cazul femeilor, şi de 1.600 de calorii (bărbaţi).

Idee de mese: mic dejun: lapte degresat cu fulgi de ovăz; prânz: paste cu legume sau salată de legume cu pui la cuptor; cină: orez cu broccoli.

Dieta Ornish

Acest regim, care a fost numită astfel după cel care a creat-o, medicul cardiolog Dean Ornish, este sănătoasă şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului de tip 2. Alimentele sunt împărţite în 5 grupe: de la cea care le include pe cele mai sănătoase (grupa 1) până la cele deloc sănătoase (grupa 5).

sursa

Înghețata nu îngrașă! Ce efect are desertul verii asupra siluetei

Desertul cel mai consumat în aceste zile de vară este, desigur, înghețata. Nutriționiștii ne dau o veste bună: înghețata nu strică siluetei… cu o condiție însă.

Ne aflăm în plină vară și desertul vedetă al sezonului fierbinte este, evident, înghețata, amintește medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Aceasta a explicat că înghețata se numără printre puținele dulciuri “prietenoase” cu silueta, cu o anumită condiție.

„Este desertul cel mai sigur pentru siluetă! Nu cred să existe cineva pe lume căruia să nu îi placă înghețata. Și nu exista un moment mai potrivit pentru a savura acest desert delicios decât zilele călduroase de vară. Înghețată hidratează, răcorește, ne satisface pofta de dulce, este o sursa generoasa de calciu și nu îngrașă… așa tare”, a scris Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist spune că înghețata este un aliment hidratant, gustos și care ne poate asigura o sursă bună de calciu. Și nu strică siluetei dacă sunt alese oricare alte variante în afară de cele cu multă ciocolată sau alune. Aceasta e condiția unei înghețate „prietenoase cu silueta”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist a adăugat că înghețata este “cel mai sigur desert pentru siluetă”, dacă alegem variantele cu fructe, fără adaos de sosuri de ciocolată sau alune.

„Înghețata e un amestec de lapte cu zahar din care zahărul se absoarbe lent, are indice glicemic similar făinoaselor (deci mai mic decât al prăjiturilor) și de aceea este desertul cel mai sigur pentru siluetă… cu condiția să alegeți o variantă fără tone de alune și sirop de ciocolată.

În plus, înghețată e aerată (injectată cu aer) de aceea e pufoasă, expandată și pare multă când, de fapt, e ușoară la gramaj. Priviți de curiozitate diferență dintre greutatea în grame și volumul pe care îl ocupa o cutie de înghețată. Și avantajele continuă: consistența ei cremoasă stimulează o zonă specială din creier responsabilă de plăcere, de aceea înghețată ne satisface la maxim și ne dă o stare de bine.

2 cupe de înghețată înseamnă și o porție de calciu de care avem nevoie zilnic, la orice vârstă.

Ca să nu mai spun că pentru copii și adolescenți trebuie să fie desertul preferat oricărui tort sau prăjitură… ei nu consumă niciodată suficient lapte.

Mizez pe faptul că oricum vă place înghețată, așa că nu vreau să vă conving ci doar să vă confirm faptul că, alături de fructe, înghețată este un desert super-sănătos. Și delicios!”, a mai spus Mihaela Bilic.

Cum poate ajuta înghețata la pierderea unor kilograme în plus

În același timp, medicul nutriționist susține că, dacă respectăm anumite reguli alimentare, înghețata ne poate ajuta să slăbim.

„Cu un aport caloric de până în 600 de calorii pe zi, vei slăbi chiar dacă acele calorii provin din îngheţată, cartofi prăjiţi sau altceva. Şi, într-adevăr, funcţionează. Credeţi-mă! În limita a 500 de calorii, poate am mânca trei ciorbe, de exemplu. Dar dacă tu hotărăşti că vrei acel aliment, mănânci acel aliment, dar să fie în limita a 500-600 de calorii. E o chestiune de cantitate. Nimic pe lume nu este fără calorii, în afară de apă. Totul are calorii, şi salata verde. Dar contează cantitatea”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit unica.ro.

De ce este broccoli atât de sănătos

Broccoli este recunoscut ca una dintre cele mai sănătoase legume, însă în ciuda beneficiilor sale pentru organism, conține și cantități mici de otravă.

Sulforafanul, căci despre ea este vorba, e o substanță cu potențial toxic, iar aceasta se regăsește și în alte legume precum ridichile și conopida, conform declarațiilor medicului Răzvan Vintilescu.

Broccoli conține și substanțe toxice pentru organism

Conform medicului, consumul acestei legume declanșează o substanță cu potențial toxic care activează proteina de șoc termic, ajutând astfel organismul să-și fortifice enzimele de detoxifiere.

Cu alte cuvinte, consumând broccoli, corpul este expus la o cantitate mică de otravă, care îmbunătățește de fapt capacitatea sa de a elimina alte toxine.

„E posibil acest lucru pentru că ficatul tău conține enzime de detoxifiere, de fază unu și de fază doi, care pot transforma o travă într-o particulă inofensivă. Sulforafanul din broccoli, leguma, care este îndrăgită, cum spuneam, de absolut toți nutriționiștii, declanșează acest sistem”, a explicat medicul Răzvan Vintilescu pe rețelele sociale.

În continuare, medicul a subliniat că nimic nu e ceea ce pare atunci când vine vorba de corpul nostru, iar acesta reacționează complet diferit față de cum ne-am aștepta să se întâmple.

Răzvan Vintilescu a explicat că, cu cât o persoană ține mai multe diete în viața sa, cu atât are tendința să se îngrașe mai rapid și mai mult. Acest lucru e din cauza faptului că singurul obicei constant este să țină diete în mod incorect.

De asemenea, sportul și exercițiile fizice pot crea inițial microinflamații, dar apoi permit organismului să elimine inflamația.

În cazul postului, chiar dacă apare senzația de foame, acesta activează mecanismele corpului care contracarează foamea și stimulează dezvoltarea celulelor creierului.

Postul stimulează, de asemenea, mitocondriile și regenerează sistemul imunitar, mai spune medicul.

Experții subliniază că includerea broccoliului în dietă poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Datorită conținutului său bogat în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, broccoli a demonstrat capacitatea de a reduce nivelul de colesterol, de a îmbunătăți tensiunea arterială și de a sprijini sănătatea inimii.

De asemenea, această legumă furnizează o sursă bogată de vitamine și antioxidanți care contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva agenților patogeni și substanțelor nocive.

În mod particular, o cană de broccoli tocat furnizează 90% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C, depășind aportul acestui nutrient susținător al sistemului imunitar față de o portocală de dimensiuni medii.

sursa

Gheorghe Țopa a devenit bunic pentru a cincia oară
Articolul anterior
Moldova își păstrează locul olimpic: Alisa Glinka, sportiva suspendată temporară după un test de dopaj, merge la Paris
Articolul următor