Cele mai des furate piese auto: cum să te protejezi?

Chiar dacă o mașină este parcată într-o zonă bine luminată, tot poate deveni cu ușurință o țintă pentru hoți. Cel mai des hoții fură piesele de mașină care sunt ușor de demontat, pe care le pot vinde ulterior pe piața neagră, le pot transporta în străinătate sau pe care le pot folosi pentru repararea altor vehicule.

Potrivit lui Matas Buzelis, expert automobilistic din cadrul companiei de date auto carVertical, hoții vizează de obicei piese de la mașini mai noi, pe care le pot vinde pentru mai mulți bani. De obicei sunt interesați de piese precum catalizatoare, roți și chiar plăcuțe de înmatriculare. Cum se pot proteja proprietarii de vehicule împotriva hoților?

Oglinzile laterale 

Oglinzile auto de ultimă generație pot costa câteva sute de euro, așa că nu este deloc de mirare că sunt căutate de hoți. Oglinzile sunt adesea deteriorate în incidente minore de trafic, ceea ce înseamnă că există mulți cumpărători pentru ele chiar și pe piața neagră.

Sunt și șoferi care, după ce și-au spart propria oglindă, decid să economisească bani și să „împrumute” una de la o altă mașină similară cu a lor. Acest obicei nefericit nu este surprinzător având în vedere că geamul oglinzii se scoate destul de ușor în numai câteva momente.

Poate ajuta să gravați numărul VIN al mașinii pe oglinzi pentru a preveni să fie furate. Astfel de oglinzi vor deveni problematic de instalat pe altă mașină și prin urmare este mai probabil ca hoții să nu se încumete să le mai fure.

Farurile față și stopurile spate

În funcție de modelul mașinii costul farurilor poate ajunge chiar și la câteva mii de euro. Deoarece cererea de faruri auto este mare pe piața pieselor second hand, hoții sunt deseori tentați de această prada ușoară și valoroasă. Farurile, stopurile și alte piese furate s-ar putea să nu ajungă neapărat pe portalurile online de publicitate – sunt adesea transportate în străinătate.

„Pentru a scoate luminile, hoții pot folosi foarfece metalice speciale și pot deteriora grav aripile și capota mașinii. În astfel de cazuri, pierderile pe care le suferă proprietarul sunt și mai mari”, spune Buzelis.

Luminile auto se numără și ele printre piesele auto pe suprafața cărora experții recomandă gravarea numărului VIN. Deși acest lucru nu va descuraja complet hoții, probabilitatea de a vă găsi mașina fără lumini va scădea semnificativ.

Numerele de înmatriculare

Plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor sunt de obicei furate pentru a fi montate pe un alt vehicul și utilizate pentru activități ilegale. Răufăcătorii folosesc această tactică pentru a evita camerele de supraveghere și pentru a induce în eroare forțele de ordine.

Demontarea plăcuțelor nu necesită efort, așa că singura modalitate de a vă proteja mașina în acest caz este să o păstrați într-o parcare închisă sau măcar într-un loc bine luminat.

Volanul

Volanul unei mașini din clasa economică poate costa doar câteva zeci de euro, dar un volan de pe un Porsche, BMW sau Mercedes-Benz de lux poate ajunge la mii de euro. Un număr semnificativ de mașini grav avariate sunt importate în Europa din SUA, ceea ce duce la creșterea cererii pentru volane în stare perfectă de funcționare.

Deși dispozitivele de blocare a volanului erau populare în trecut, în zilele noastre acestea sunt mai degrabă o raritate. Singura modalitate de a evita furtul volanului este să lăsați mașina într-un loc sigur.

Finisaje interioare

Piesele din componența panoului interior sunt furate mai rar decât luminile sau oglinzile mașinilor dar sunt și ele sunt destul de populare printre hoți. Aceștia vizează de obicei panourile mașinilor mai luxoase, care sunt ulterior vândute persoanelor care repară vehicule avariate sau sunt transportate în străinătate.

Roțile

O mașină care stă pe cricuri sau este ridicată pe cărămizi este ceva la ordinea zilei printre hoți. Scoaterea roților poate dura mult timp, așa că hoții aleg de obicei mașinile parcate mai departe de luminile stradale.

„Roțile de mașină sunt un articol destul de căutat, nefiind dificil să găsești cumpărători pentru ele. Cea mai bună modalitate de a evita să ai o surpriză neplăcută când te duci dimineață la mașină este să folosești șuruburi speciale de siguranță care împiedică scoaterea roții folosind unelte obișnuite”, explică Buzelis.

Catalizatoare

Catalizatoarele folosesc metale prețioase precum platina, paladiul și rodiul, care sunt foarte apreciate de comercianții de fier vechi. Prin vânzarea unui catalizator hoții se pot aștepta să câștige cel puțin câteva sute de euro. Proprietarii de Toyota și Lexus ar trebui să fie deosebit de vigilenți deoarece aceste mărci sunt cele mai căutate de răufăcători având în vedere că piesele lor au metale prețioase în cantitate mai mare, ceea ce duce la un câștig mai ridicat. Mai mult, deoarece Toyota și Lexus produc hibrizi, catalizatoarele lot sunt de obicei într-o stare mai bună decât cele ale mașinilor pe benzină.

Mulți șoferi, căutând să se protejeze de hoți, își scot catalizatoarele originale și instalează versiuni mai ieftine.

Buzelis observă că hoții vizează adesea modele populare de ultimă generație, așa că este recomandabil să vă gândiți la ce variante de parcare aveți la dispoziție atunci când cumpărați un astfel de vehicul. În caz contrar, dacă vă vizitează hoții, pierderile pot ajunge la zeci de mii de euro.

Articol realizat de carVertical

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

#mamasita: Cornelia Ștefăneț – “Acea perioadă a fost cea mai grea din toată maternitatea!”
Articolul anterior
De ce este broccoli atât de sănătos
Articolul următor