Rusia analizează reintroducerea pedepsei cu moartea

Șeful Comitetului de Anchetă din Rusia, Aleksandr Bastrîkin, a propus, vineri, să se ia în considerare posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea, transmite presa de la Moscova.

Oficialul rus a dat ca exemplu tragedia de la Crocus City Hall și a reamintit că în perioada sovietică, pedeapsa cu moartea putea fi aplicată pentru uciderea a două sau trei persoane, transmite G4media.ro.

„Trebuie să luăm în considerare posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea, în unele cazuri, trebuie să fie aplicat, iar în aceste cazuri sunt un susținător al pedepsei cu moartea”, a spus el, vorbind la o întâlnire a St. Petersburg Youth Legal Forum, care are loc în cadrul Forumului internațional de drept din Sankt Petersburg.

Anterior, mai mulţi membri de rang înalt de la Kremlin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea pentru „terorişti”, după atacul sângeros comis vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei.

„Când vorbim despre terorism, despre uciderea de oameni, trebuie să restabilim pedeapsa cu moartea în dreptul penal”, a declarat în martie liderul parlamentar, Iuri Afonin, responsabil cu problemele de securitate.

În afară de grupările jihadiste precum Statul Islamic (SI), care a revendicat atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 144 de morţi, Rusia consideră că o serie de opozanţi şi de lideri ucraineni sunt „extremişti” şi „terorişti”.

În martie, Moscova a adăugat, de asemenea, „mişcarea internaţională LGBT” pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de serviciile financiare ruseşti.

În februarie 2022, după ce Consiliul Europei a exclus oficial Federația Rusă din cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent din cauza invaziei și războiului său început în Ucraina, vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev, a declarat că aceasta este „o bună oportunitate de a restabili o serie de instituții importante pentru prevenirea crimelor deosebit de grave din țară”.

Medvedev a explicat că se referea la pedeapsa cu moartea, „care, apropo, este folosită activ în Statele Unite și China”.

În Uniunea Sovietică și în Rusia, până la mijlocul anilor 1990, instanțele aplicau pedeapsa cu moartea pentru diverse infracțiuni. Moratoriul asupra acestei pedepse a fost introdus în 1997, când Rusia a aderat la Consiliul Europei și a semnat Protocolul nr. 6 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului, care prevede abolirea pedepsei cu moartea în timp de pace. Deși protocolul nu a fost ratificat, pedeapsa cu moartea a fost interzisă în conformitate cu Convenția de la Viena și nu a mai fost aplicată din 1996.

Interdicția a fost prelungită în 2009 printr-o decizie a Curții Constituționale. În 2017, Alexandr Bastrîkin, președintele Comisiei de anchetă, a afirmat că moratoriul asupra pedepsei cu moartea ar putea fi ridicat doar printr-un referendum.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Cinci morţi într-un atac cu drone în apropierea frontierei cu Rusia
Articolul anterior
Elevă cu patru de 10 la bacalaureat: „Am muncit mult și sunt bucuroasă că am reușit”
Articolul următor