O placă comemorativă, inaugurată la Chișinău în memoria intelectualilor și gospodarilor din Basarabia condamnați în gulagul sovietic

O placă în memoria primarilor, preoților, intelectualilor și a gospodarilor din Basarabia, condamnați ilegal în gulagul sovietic, în 1941, a fost inaugurată pe 29 iunie.

84 de ani de la ocupația sovietică: O placă comemorativă, inauguratăFoto: radiomoldova.md

Această a fost amplasată pe piatră comemorativă din scuarul gării feroviare în preajma monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment au participat mai mulți deportați care au comemorat victimele represiunilor, la 84 de ani de la ocupația sovietică. Oamenii și-au amintit cu durere momentele grele prin care au trecut, transmite Radiomoldova.md.

Vera Florea împreună cu sora, părinții și bunicii săi au fost victimele celui de-al doilea val de deportări staliniste. Femeia povestește cu lacrimi în ochi că avea doar șase luni, iar sora ei doar doar ani și jumătate când au fost încărcate în vagoane și duse în Siberia. Au reușit să revină acasă abia peste zece ani de la deportări.

„Casa noastră era chiar la drum, iar pe noi ne-au deportat. Din spusele bunicii mele, pe mine m-au luat ca pe un câine de piept și m-au aruncat în mașină, eram un copil nevinovat. Tot după spusele bătrânilor, am ajuns acolo, în bracuri, fără uși și ferestre, la marginea pădurii. Era mizerie, nevoie. S-au dus părinții și au strâns fân cosit și l-au așternut pe jos, iar noi dormeam acolo, în fânul cela”, a relatat Vera Florea.

Dumitru Cebanu povestește că a fost adus pe lume în Kazahstan, acolo unde părinții săi au fost deportați în iunie, 1941. El spune că această amprentă îi va rămâne în suflet pentru tot restul vieții.

„Au fost timpuri grele pentru părinții noștri, au suferit. Atunci au fost deportați oamenii cei mai culți, învățați și muncitori. A fost dusă toată intelectualitatea poporului nostru. Amprenta asta va rămâne în suflet toată viața, noi am reușit să ne întoarcem în Moldova când eu deja aveam un an și jumătate”, a povestit Dumitru Cebanu.

Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova spune că noua placa instalată pe Piatra comemorativă din preajma monumentului deportaților completează lista victimelor represiunilor comuniste. Iar scuarul gării feroviare ar trebui dedicat acestor victime.

„Solicitările sunt ca acest scuar, care este unul destul de mare, să fie redenumit în „Scuarul victimelor respresiunilor comuniste”, iar în al doilea rând să fie amenajat un complex în memoria tuturor victimelor regimului comunist de ocupație”, a menționat Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Farmacia Familiei celebrează 19 ani! Participă la tombola aniversară și câștigă premii valoroase!

În luna iulie, Farmacia Familiei celebrează 19 ani de activitate! Cu ocazia aniversării, fiecare client va fi răsplătit pentru fidelitate și încredere.

În perioada 1 – 19 iulie, te invităm să participi la tombola aniversară organizată în Farmacia Familiei și Dita Hyper Farmacie.

Cum participi:

  • Procură din Farmacia Familiei/Dita Hyper Farmacie, în perioada 01 iulie – 19 iulie, orice produse, într-un bon de plată de minim 300 lei.
  • Înregistreză bonul și completează formularul de participare care include datele participantului (nume, prenume, telefon de contact, nr. bonului, data procurării, adresa electronică).

Pe lângă șansa de a câștiga la tombolele zilnice, poți profita de oferte aniversare la cele mai de top branduri de dermatocosmetică și suplimente. Profită de reducerile generoase și asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru sănătatea și bunăstarea ta și a familiei tale.

Farmacia Familiei – 19 ani de grijă pentru toată familia!

Pentru mai multe informații despre campania aniversară consultă regulamentul tombolei.

*Acest articol este un produs comercial.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia
Articolul anterior
A plecat la ceruri actrița româncă Ileana Stana Ionescu
Articolul următor