„Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”. Medicii ucraineni operează la lumina lanternelor

Un reportaj BBC reliefează faptul că ucrainenii învață să trăiască cu pene de curent prelungite, în timp ce Rusia continuă să lovească instalațiile energetice din întreagă țară. Atacurile aeriene persistente ale Rusiei determina că până și zonele neafectate anterior din Ucraina să rămână fără electricitate „ore în șir, în fiecare zi.”

Alimentarea cu energie electrică este o chestiune de viață și de moarte pentru fiul Tatianei. Acesta s-a născut cu dizabilități și are nevoie de echipamente alimentate cu energie electrică pentru a putea respiră, mânca și pentru a primi medicamente.

„Suntem foarte dependenți de electricitate. Dacă nu ar fi fost acest război sângeros, viață ar fi fost dificilă, dar am fi fost capabili să facem față”, spune Tatiana pentru BBC, conform aktual24.ro.

Tatiana, care locuiește în orașul port Odesa din sudul țării, spune că întreruperile nesfârșite de curent îi fac viață extrem de dificilă, deoarece trebuie să se asigure că furnizarea de electricitate este constantă.

Ea are un generator care funcționează pe benzină și trebuie să fie alimentat tot timpul, dar trebuie oprit la fiecare șase ore pentru a se răci.

Penele de curent afectează, de asemenea, semnalul de telefonie mobilă, astfel că și pentru fiul ei poate fi dificil să ajungă la serviciul de ambulanță.

„Uneori durează o jumătate de ora, alteori o ora până ajunge ambulanță când copilul meu intră în convulsii și se învinețește”, spune ea. „Fiul meu poate muri dacă nu primește oxigen. Nu mai am cuvinte”. Ultimele pene de curent au durat chiar și 12 ore pe zi în cartierul Tatianei.

Pentru milioane de ucraineni, lipsa energiei electrice poate însemna lipsa apei curente, a aerului condiționat, a ascensoarelor sau a accesului la echipamente de salvare.

Ucraina a pierdut atâta energie câtă ar alimenta o țară că Olanda

Numai în ultimele trei luni, Ucraina a pierdut nouă gigawati din capacitatea de generare, afirmă reprezentanți ai Companiei naționale de energie Ukrenergo. Această reprezintă mai mult de o treime din capacitatea pe care o avea Ucraina înainte de invazia la scară largă din februarie 2022. Este suficient pentru a alimenta întreagă Olanda în timpul orelor de vârf de consum – sau Slovacia, Lavtia, Lituania și Estonia combinate, spun oficialii Ukrenergo.

„Toate centralele termice deținute de stat sunt distruse. Toate hidrocentralele din țară noastră sunt avariate de rachete sau drone rusești”, declara pentru BBC purtătoarea de cuvânt a Ukrenergo, Maria Tsaturian.

Lipsa de energie electrică generată este agravată de creșterea temperaturilor în timpul verii, când ucrainenii pornesc sistemele de aer condiționat care consumă multă energie. Pentru a face față deficitului, Ukrenergo a trebuit să pună în aplicare o politică de întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică în întreagă țară, care durează mai multe ore pe zi, în fiecare zi.

Că urmare, milioane de ucraineni au devenit din ce în ce mai dependenți de generatoarele alimentate cu combustibil sau de marile bănci de energie. Capitală Ucrainei, Kiev, s-a confruntat cu întreruperi prelungite ale alimentării cu energie electrică.

Roksolana a fost aleasă de locuitorii blocului sau de 24 de etaje pentru a ajută la administrarea facilităților clădirii. Ea spune că nu este ușor să locuiești în blocuri turn, deoarece întreruperile de curent înseamnă și lipsa apei curente la etajele superioare.

„Nici ascensoarele nu funcționează, așa că mamele cu copii și persoanele cu handicap trebuie să aștepte. Își planifică ieșirile afară în funcție de momentul în care există curent electric”, adaugă ea. „Trebuie să stea în casă timp de șase ore la rând, iar doamnele noastre în vârstă nu pot ieși la magazin pentru a-și lua pâinea”.

Astfel de locuitori din clădirile înalte sunt blocați în apartamentele lor sufocante, deoarece aerul condiționat nu funcționează.

Ei sunt, de asemenea, mai expuși la atacurile aeriene rusești, deoarece nu pot merge în siguranță adăposturilor antiatomice, care sunt de obicei situate în subteran.

„Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”

În Zaporojie, dentistul Volodimir Stefaniv spune că trebuie reprogramate întâlnirile în ultimul moment și au existat ocazii în care electricitatea a dispărut în timpul unei intervenții chirurgicale complicate.

„Dacă se întâmplă acest lucru, pornim generatoarele noastre pentru a putea termină ceea ce am început. Nu există altă cale – nu putem spune pacientului să revină mâine”, spune el. „Literalmente, în urmă cu câteva săptămâni, întreruperile de curent au devenit deosebit de frecvente. Bineînțeles că sunt foarte perturbatoare”.

Pentru a efectua operații urgențe sau mai puțîn complicate în timpul penei de curent, Stefaniv folosește o lanternă frontală. Această este o abilitate pe care a dobândit-o și perfecționat-o în timp ce trata soldații de pe linia frontului, iar firma să oferă în continuare servicii gratuite sau la prețuri foarte reduse pentru membrii armatei ucrainene.

„Pot trata durerile de dinți sau inflamațiile fără electricitate. Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”, spune el.

Maria Tsaturian de la Ukrenergo este conștientă de faptul că compania să este criticată pentru că întrerupe electricitatea atât de des, pentru atât de mult timp și pentru atât de mulți clienți. Dar, spune ea, nu există altă opțiune.

„Suntem în război. Sectorul energetic este unul dintre obiectivele teroriștilor ruși. Și este evident de ce: toată viață noastră, toată civilizația noastră, este construită pe electricitate. Trebuie doar să distrugi rețeaua electrică a inamicului tău, iar el nu va mai avea economie și nu va mai avea viață”, spune ea. „Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Criză în sistemul educațional: Numărul profesorilor tineri scade dramatic

În ultimii zece ani, numărul profesorilor sub 30 de ani s-a înjumătățit, în timp ce procentul celor peste 60 de ani crește cu 4% la fiecare cinci ani, conform expertului economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 4 octombrie 2024, economistul a atras atenția asupra problemelor din sistemul educațional din Republica Moldova, subliniind că povara educației revine în mare parte femeilor, scrie bani.md.

Pe de altă parte, numărul educatorilor din învățământul preșcolar a crescut, însă calitatea studiilor acestora a scăzut. Dacă anterior unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi, unul din trei nu are.

Cu 91.000 de angajați, învățământul este a doua ramură ca număr de salariați, după comerțul cu ridicata. În raioanele precum Cantemir și Telenești, profesorii reprezintă aproape 30% din populația angajată, în timp ce în municipiul Chișinău și Bălți ponderea acestora este sub 10%.

Vârsta medie a profesorilor din învățământul primar și secundar a crescut constant, iar în 2024 se așteaptă ca aceasta să atingă 50 de ani. Tinerii profesori reprezintă doar 7,7% din totalul cadrelor didactice, în timp ce profesorii de peste 60 de ani au ajuns la 21,7%.

În ciuda creșterii salariilor din educație, acestea rămân cu 17%-20% sub media națională. În 2024, salariul mediu al unui angajat din educație este estimat la 11.726 lei lunar, în timp ce salariul mediu pe economie este de 14.300 lei.

Veaceslav Ioniță a subliniat că problema principală a lipsei profesorilor și a îmbătrânirii acestora nu este doar legată de salarizare, ci implică factori mai profund înrădăcinați în sistemul educațional și în politicile de angajare.

Alertă la o clinică din Chișinău după ce o persoană misterioasă a lăsat o geantă suspectă

O geantă suspectă a dat peste cap activitatea unei clinici veterinare din Capitală. După ce directorul a sunat la 112, cei opt angajați au fost scoși din clădire, iar zona încercuită cu o panglică, scrie tv8.md

La fața locului a venit poliția, pompierii, dar și experții de la BombTech.

După aproximativ două ore de verificări, oamenii legii nu au depistat nimic periculos, iar clinica veterinară din cartierul Poșta Veche și-a reluat activitatea.

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, spitalizat în închisoare. Avocații nu au voie să îl vadă
Articolul anterior
O fetiţă de patru ani a murit, după ce a fost uitată într-o maşină încinsă de soare, în SUA
Articolul următor