Tot mai multe localități din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România ca să realizeze diverse proiecte de infrastructură la nivel local și să preia lecțiile României în procesele de aderare europeană.

Satul Gangura din raionul Ialoveni a încheiat până acum patru acorduri de cooperare cu România, iar asta adus la îmbunătățirea infrastructurii și organizare de evenimente culturale. De asemenea, anul trecut au fost deschise grupe de creșă pe care localitatea nu ar fi fost în stare să le deschidă singură, a declarat vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova și primarul satului Gangura, Marcell Bobeica.

„Ceea ce n-au reușit guvernele, au reușit primăriile în Republica Moldova. Acest parteneriat este un bun exemplu și pentru guvernul țării, fiindcă chiar datorită înfrățirilor sau acorduri de colaborare au fost realizate,: îmbunătățiri de infrastructură, dar și schimburi de experiență, vizite comune, evenimente culturale, evenimente istorice. Avem multe exemple când copiii din Republica Moldova pleacă în România în tabere. Suntem învățați prin aceste înfrățiri să nu repetăm greșelile care le-au făcut primăriile din România în procesul aderării la Uniunea Europeană*”, a spus edilul.

În satul Scoreni s-au făcut progrese semnificative datorită acestor parteneriate, afirmat primarul satului Scoreni din raionul Strășeni, Svetlana Tabacari.

„Până nu demult nu aveam denumire de străzi în localitate și atunci când cei din comuna Liești au venit cu aceste plăcuțe ei le-au adus, ei le-au confecționat și le-au transportat aici la noi. Practic, fiecare cetățean a fost atins de acest gest frumos, că la poarta lui a fost instalată această inscripție cu denumirea stradală”.

Ialoveni este campion la numărul de acorduri de cooperare având 20 de localități înfrățite. Mai mult, localitatea intenționează să încheie încă două la număr până la finele lunii august, a precizat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

„Noi am început-o cu proiectele economice. Deci, am început de la sănătate, am început de la probleme sociale, am continuat cu probleme din infrastructură, din cultură, din educație La capitolul infrastructură avem câteva trotuare care sunt construite cu susținerea în municipiul Pașcani, donații de carte la biblioteci”.

Legislația din România oferă posibilități de finanțare pentru localitățile din Republica Moldova. Deși nu există încă o acoperire de 90% de înfrățiri între localități, totuși sunt progrese evidente în această direcție, a subliniat președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici.

„Înfrățirile au mers destul de bine și în legislația din România avem prevederea în bugete locale ale comunelor, orașul, municipiilor și județelor, să se poată susține anumite finanțări la colectivități locale din Republica Moldova. Nu pot să zic că avem o proporție de 80-90% de înfrățiri, nu, dar încet lucrurile merg spre foarte bine”.

Momentan, peste 500 de acorduri de cooperare au fost semnate între primăriile din Republica Moldova și România.

Incident revoltător în Capitală: Un copil a fost dat afară din troleibuz

Un incident care a stârnit indignare a avut loc în data de 3 octombrie, în troleibuzul de pe ruta 38 din Chișinău. Conform mărturiilor unui pasager, un copil a fost dat afară de taxatoarea troleibuzului pentru simplul fapt că avea cu el o bicicletă. Incidentul a avut loc în vehiculul cu numărul de parc 1399 și a generat o reacție negativă pe rețelele de socializare, după ce un martor a făcut public acest caz, scrie paranteze.md.

colaj foto: www.paranteze.md

Potrivit relatărilor, taxatoarea a refuzat să-i permită copilului să călătorească cu troleibuzul, pe motiv că acesta era însoțit de o bicicletă, chiar dacă nu ocupa spațiu excesiv și nu deranja ceilalți pasageri. Mai mult, când unii călători au intervenit și au încercat să o convingă pe taxatoare să lase copilul în pace, aceasta a reacționat agresiv, ridicând tonul și certându-se cu cei care îi luau apărarea minorului.

„Copilul părea speriat și neajutorat. Taxatoarea striga și se comporta total inadecvat. I-am cerut să se calmeze, dar ne-a ignorat complet și a continuat să-l forțeze pe copil să coboare”, a declarat martorul care a asistat la scena revoltătoare.

Același martor a menționat că, după incident, a decis să depună o plângere la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC), solicitând ca acest caz să fie investigat și să fie luate măsuri disciplinare împotriva taxatoarei. 

Un alt detaliu care a stârnit și mai multă indignare din partea internauților este faptul că, în timpul incidentului, în troleibuz rula publicitate video cu mesajul „Stop Violența”. Ironia situației și comportamentul taxatoarei au fost catalogate drept „hipocrizie crasă” de către martorul ocular, subliniind contrastul dintre mesajele promovate și realitatea din mijloacele de transport public din capitală.

În prezent, RTEC nu a oferit un răspuns oficial cu privire la acest incident. Totuși, cazul a generat o reacție puternică pe rețelele sociale, unde utilizatorii au criticat atitudinea taxatoarei și lipsa de respect față de pasageri, în special față de minori.

Acest incident scoate în evidență necesitatea unei mai bune pregătiri a personalului care lucrează în transportul public și a implementării stricte a normelor de conduită. Autoritățile locale sunt așteptate să reacționeze prompt pentru a asigura un mediu sigur și civilizat pentru toți pasagerii, indiferent de vârstă sau circumstanțe.

Caz șocant! O tânără din Coreea de Sud, găsită în stare de putrefacție la Chișinău: Fratele ei a stat de mai bine de 3 săptămâni cu cadavrul în casă

Cadavrul în stare de putrefacție al unei tinere a fost găsit zăcând într-o casă particulară. Descoperirea macabră a avut loc ieri-dimineață, în jurul orei 07:25, pe strada Parascovia Didîc 1/A, din sectorul Centru al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor este vorba despre o cetățeancă a Coreei de Sud, în vârstă de 29 de ani. Medicul-legist venit la fața locului a stabilit că, pe suprafața cadavrului în stare de putrefacție, erau înfipte două cuțit de bucătărie, unul în gât, iar altul în piept.

În aceeași locuință a fost depistat și fratele victimei, un tânăr în vârstă de 27 de ani, care în toată această perioadă a stat cu cadavrul în casă.

Individul le-ar fi spus oamenilor legii că sora sa s-ar fi sinucis acum trei săptămâni, însă ofițerii de investigații au stabilit că acesta ar fi omorât-o din motive încă necunoscute anchetei.

Dânsul a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele său fiind inițiat un dosar penal pentru omor.

Droguri în valoare de 1.500.000 de lei: 3 bărbați din Capitală, reținuți de polițiști

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău-oficiul Botanica, au reținut 3 bărbați din capitală, suspectați de punerea în circulație a drogurilor în valoare de circa 1 500 000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Activitatea infracțională a fost destructurată grație măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală întreprinse de oamenii legii.

În rezultatul documentării, polițiștii au stabilit că cei trei suspecți sunt originari din Durlești și au vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

În vederea acumulării materialului probatoriu, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliile acestora.

În timpul perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat 1,5 kg de droguri de tip mefedronă și 85 de grame de hașiș, distribuite în pachețele cu cantități mici (1, 2 și 3 grame), dar și cantități mai mari (200 de grame).

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie circa 1 500 000 de lei.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore.

Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, aceștia riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru punerea în circulație ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare.

Scorțișoara ajută la eliminarea senzației de foame
Articolul anterior
Peste 60 de incidente cu implicarea copiilor, unele cu final tragic, înregistrate luna trecută
Articolul următor