Slăbiciunile matinale: ce ascund

Acest simptom care apare frecvent poate fi un semnal de alarmă că organismul are o suferinţă cronică indusă inclusiv de un dezechilibru hormonal.

Astfel, potrivit specialiştilor, senzația de slăbiciune matinală poate indica instalarea unor boli precum diabetul zaharat, hipotiroidismul sau anemia. „Una dintre bolile în care apare ca simptom predominant oboseala matinală este diabetul. O altă boală endocrină cu acest simptom este hipotiroidismul primar”, explică medicul endocrinolog Anna Mashkova.

Hipotiroidismul este o boală a glandei tiroide cauzată de funcția sa redusă. „Boala se caracterizează prin senzaţia frecventă de apatie, slăbiciune generală, rezistență fizică redusă, umflarea feței în zona din jurul ochilor (mixedem), căderea părului, subțierea sprâncenelor, unghii fragile, ciclu menstrual neregulat, intoleranță la variaţiile de temperatură”, a remarcat medicul.

Slăbiciunea matinală este, de asemenea, caracteristică anemiei. Oamenii se plâng de oboseală, amețeli, dureri de cap, concentrare redusă, paloare și toleranță slabă la efort fizic.

Simptomele diabetului tip II:

– Urinări frecvente, mai ales noaptea.

– Sete constantă.

– Oboseală și slăbiciune. Procesarea defectuoasă a zahărului în organism poate duce la o energie scăzută și te poate face să te simți obosit și slăbit.

– Creșterea poftei de mâncare, senzație constantă de foame.

– Vindecarea lentă a rănilor.

De asemenea, diabetul necontrolat poate cauza probleme de vedere, cum ar fi acuitatea vizuală încețoșată sau redusă.

Alte cauze ale slăbiciunii matinale

Lipsa de somn. Somnul insuficient poate fi cauzat de stres, insomnie sau o rutină zilnică deficitară.

Nivel scăzut de zahăr din sânge. Dacă nu mănânci suficient înainte de culcare sau sări peste micul dejun, glicemia poate fi scăzută, făcându-te să te simți slăbit și amețit dimineața.

Depresie, anxietate. Problemele psihologice afectează calitatea somnului.

Lipsa activității fizice duce la slăbirea mușchilor și la scăderea energiei.

Alimentaţie de proastă calitate. Nu primirea suficienților nutrienți sau săritul peste mese înainte de culcare poate duce la senzația de slăbiciune și oboseală dimineața.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).

Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

sursa

Studiu șocant! Fetele încep pubertatea „alarmant” de devreme din cauza folosirii machiajului și parfumului

Substanțele chimice care blochează hormonii și care se găsesc în produsele cosmetice ar putea explica tendința „alarmantă” a fetelor de a-și începe menstruația mai devreme decât oricând înainte, susțin specialiștii, scrie adevarul.ro.

Un studiu susținut de guvernul SUA a constatat că aceste substanțe chimice, care se găsesc în detergenți, parfumuri și produse cosmetice, blochează și mimează producția de hormoni responsabili pentru debutul pubertății la fete, cum ar fi cei care provoacă ovulația.

Acest lucru ar explica de ce vârsta medie a pubertății a scăzut începând cu anii 1990, mai ales la fete decât la băieți. Substanțele chimice sunt responsabile pentru mirosul dulce și moscat al mai multor parfumuri, precum și pentru medicamentele pentru astm și renunțarea la fumat.

Descoperirile vin, de asemenea, în contextul în care fetele încep să se machieze și să se parfumeze la vârste mai fragede, o cercetare recentă constatând că opt din 10 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani din SUA poartă o formă de produs de înfrumusețare. 

Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) au expus celule umane cultivate în laborator și pești zebră la 10. 000 de factori de mediu diferiți. Peștii zebră sunt folosiți de obicei pentru astfel de studii, deoarece au mai multe asemănări genetice cu oamenii și alte mamifere. 

„Aceștia au descoperit că un parfum numit musk ambrette și medicamente numite agoniști colinergici pot perturba, imita sau bloca efectul hormonilor.Ambreta de mosc este un parfum cu un miros dulce, de mosc și de semințe, derivat dintr-o floare galbenă. Deși utilizarea sa este restricționată în SUA, acesta poate fi încă găsit în cantități mici în mai multe parfumuri vândute tinerelor fete pe piețe online precum Amazon și Etsy”, scrie publicația.

„A existat o tendință alarmantă spre o pubertate mai timpurie la fete, sugerând influența unui factor de mediu”, au scris autorii studiului.

Ce rol au obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul

Obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul au fost toate prezentate anterior ca posibile explicații. Pubertatea precoce la fete a fost legată de o complicație precum riscul crescut de obezitate, boli de inimă, cancer la sân și probleme psihologice.

Stresul din timpul sarcinii ar putea provoca „pubertate prematură” la fiice, sugerează un studiu

Menstruația începe de obicei în jurul vârstei de 12 ani, dar autorul studiului, Dr. Natalie Shaw, neuroendocrinolog la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), a declarat că, în ultimele decenii, fetele în medie au tins spre un debut mai tânăr.

În unele cazuri, fetițe de numai șase ani au început să aibă menstruație înainte de a observa orice alte semne ale pubertății.

Alte studii din anii 1990 au confirmat vârsta medie la care fetele au început să-și dezvolte sânii, un semn al pubertății care începe adesea înainte de apariția primei menstruații, în jurul vârstei de zece ani.

Aceasta a fost cu aproximativ un an mai devreme decât credeau oamenii de știință, iar studiile ulterioare au confirmat că, începând cu anii 1970, vârsta medie de debut a pubertății a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu la fete.

Această tendință a sugerat că ceva din mediul nostru joacă un rol, au scris autorii studiului.

Pentru a investiga acest lucru, grupul de medici de la NIEHS, o ramură a NIH, a analizat o bază de date de substanțe chimice și prescripții care ar putea avea un efect asupra hormonilor.

Pubertatea precoce, numită și pubertate precoce, este atunci când fetele prezintă semne ale pubertății înainte de vârsta de opt ani. Ele pot dezvolta unele semne ale pubertății la o vârstă fragedă, dar nu și altele. De exemplu, menstruația poate începe, dar sânii nu se dezvoltă.

De obicei, medicii nu știu care sunt cauzele pubertății timpurii. Dar ar putea fi genetic sau o problemă cu creierul, ovarele sau glanda tiroidă.

Un medic poate recomanda consultarea unui specialist dacă consideră că ar trebui investigată cauza.

Atunci când oamenii de știință au aplicat ambele substanțe chimice la celulele umane cultivate în laborator și la peștii zebră vii, acestea au activat celulele care controlează pubertatea, numite neuroni musGnRh.

”Fiecare copil merită să se nască sănătos!”, mesaj transmis de medicii de la SCM ”Gheorghe Paladi” în contextul Zilei internaționale de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii

”Fiecare copil merită să se nască sănătos!” a fost mesajul transmis de participanții la masă rotundă consacrată Zilei internaționale de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii, desfășurată în cadrul IMSP SCM „Gheorghe Paladi” cu această ocazie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Masă rotundă a avut genericul „Spectrul tulburărilor alcoolice fetale (STAF) în Republica Moldova: aspecte actuale” și a fost organizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, Ambasada Franței în Moldova și Asociația Obștească „Progres prin Alternativă”.

Evenimentul a adunat specialiști din mai multe instituții medicale pentru a sensibiliza opinia publică și a trage un semnal de alarmă asupra consumului de alcool în timpul sarcinii, a discuta unele aspecte actuale privind profilaxia și diagnosticul STAF, accesul la servicii de recuperare pentru copiii afectați, dar și asupra schimbării atitudinilor populației, specialiștilor, dar și autorităților în privința importanței prevenirii consumului de alcool în timpul sarcinii, care are urmări extrem de grave.

Dumitru Șișcanu, șeful secției consultative a Centrului Perinatologic, medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară, a venit cu o amplă informație la subiect. El a subliniat importanța problemei, având în vedere statisticile sunt triste care arată că țara noastră este pioner în regiune la consumul de alcool în timpul sarcinii, lucru demonstrat și în cadrul unui sondaj în care participanții au indicat că consumul de alcool în timpul sarcinii sau alăptării ar fi o normalitate pentru ei. De asemenea, Dumitru Șișcanu a accentuat că tulburările alcoolice fetale continuă să fie o problemă socială. 

Prezent la eveniment, Vladimir Volocan, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a salutat acțiunile inițiate de instituția noastră în abordarea, pe scară largă, a acestui subiect de importanță majoră și a dat asigurări că municipalitatea va sprijini inclusiv organizarea unei conferințe de amploare la această temă. 

La masa rotundă a fost prezent și directorul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, Vasile Guzun, care și-a exprimat recunoștința pentru implicarea activă a medicilor din cadrul instituției noastre în abordarea acestui subiect important pentru societatea noastră, dar și eforturile în conștientizarea consecințelor tulburările alcoolice fetale.

La nivel global, circa 10% din gravide consumă alcool! Expunerea prenatală la alcool este una din cauzele principale prevenibile a malformațiilor congenitale și a tulburărilor de neurodezvoltare la copii.

Se estimează că circa 25-35% din femeile gravide din Republica Moldova consumă diferite băuturi care conțin alcool, iar 4-5% dintre copiii născuți în țara noastră ar putea avea diferite  manifestări ale STAF.  Aceste deficiențe se pot manifesta în orice moment în timpul copilăriei și pot dura toată viața.

Spune NU alcoolului în timpul sarcinii!

Autoritățile recomandă vaccinarea contra COVID și împotriva gripei sezoniere

Deși numărul celor infectaţi cu COVID-19 este în descreştere, autoritățile nu ezită să îndemne cetățenii să se vaccineze atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva gripei sezoniere. Recomandarea vine în special pentru cei care fac parte din grupurile de risc, potrivit tv8.md

„În ceea ce privește municipiul Chișinău, prin intermediul medicinei de familie se vor vaccina toate grupurile de risc și, nu în ultimul rând, populația care dorește se poate vaccina contra gripei sezoniere, contra COVID-19, ca să se protejeze și mai ușor să treacă, în caz de îmbolnăvire, peste aceste boli”, a menționat șeful Direcției Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan.

Lotul de 200 de mii de doze de vaccin antigripal, ajuns în Republica Moldova, săptămâna trecută, urmează să fie distribuit instituțiilor medicale în zilele următoare. Potrivit specialiștilor, vaccinarea reprezintă cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă. Printre beneficii se numără reducerea riscului de apariție a formelor severe ale bolii, prevenirea complicațiilor, dar și a deceselor asociate gripei. 

Tragedie! Un bărbat s-a înecat în timpul scăldatului în Ialoveni
Articolul anterior
Incident pe Aeroportul Otopeni! Șase curse Tarom au fost anulate, pentru că piloții nu s-au prezentat la lucru
Articolul următor