Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Rusiei, a anunțat vineri că l-a primit în vizită pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasneţov, a doua oară în acest an. Vizita are loc după ce politicieni proruși, dar și Episcopul Marchel, au fost la Moscova săptămâna trecută, transmite Europa Liberă, scrie stiripesurse.md.
Această vizită a fost precedată de conferința de la Moscova intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” și care a avut loc pe 27 iunie. Au participat foști și actuali oficiali ruși, opoziția din R. Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Printre invitați s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.
Evenimentul a fost organizat de Institutul țărilor CSI, care studiază așa-numita „vecinătatea apropiată” a Rusiei și răspândește narațiuni care justifică politica externă agresivă a Kremlinului.
Organizatorii ruși ai conferinței au motivat necesitatea acesteia prin faptul că „Rusia nu poate rămâne indiferentă” față de cursul de „subjugare” a R. Moldova de către Uniunea Europeană și NATO și „anexarea” ei de către România.
Cu o săptămână înainte, pe 20 iunie, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a participat la o altă conferință, organizată de ruși în Slovacia. A fost inițiată de Institutul național de cercetare pentru dezvoltarea comunicațiilor (NIIRK) din Rusia, ticsit cu foști ofițeri ai serviciilor secrete ruse – KGB, SVR și FSB.
„Moscova mizează și pe ajutorul Bisericii ortodoxe, subordonată Patriarhiei Ruse, or, așa poate fi explicată prezența episcopului Marchel la întrunirea recentă organizată de Institutul pentru țările CSI”, explică Igor Boțan în cadrul podcastului Dincolo de știri.
Ultima întâlnire oficială, al ambasadorului Rusiei în Moldova, Vasnețov cu Mitropolitul Vladimir, de anul acesta, a avut loc în februarie, iar subiectele discuției au fost, la fel, despre „pacea și stabilitatea globală” și „consolidarea legăturilor dintre cele două entități”.