Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Rusiei, a anunțat vineri că l-a primit în vizită pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasneţov, a doua oară în acest an. Vizita are loc după ce politicieni proruși, dar și Episcopul Marchel, au fost la Moscova săptămâna trecută, transmite Europa Liberă, scrie stiripesurse.md.

Mitropolia a anunțat că discuțiile dintre cei doi s-au concentrat pe „subiecte de actualitate internațională”, „pacea și stabilitatea globală”, dar și „proiectele bilaterale dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și Ambasada Rusiei”.

Această vizită a fost precedată de conferința de la Moscova intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” și care a avut loc pe 27 iunie. Au participat foști și actuali oficiali ruși, opoziția din R. Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Printre invitați s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Evenimentul a fost organizat de Institutul țărilor CSI, care studiază așa-numita „vecinătatea apropiată” a Rusiei și răspândește narațiuni care justifică politica externă agresivă a Kremlinului.

Organizatorii ruși ai conferinței au motivat necesitatea acesteia prin faptul că „Rusia nu poate rămâne indiferentă” față de cursul de „subjugare” a R. Moldova de către Uniunea Europeană și NATO și „anexarea” ei de către România.

Cu o săptămână înainte, pe 20 iunie, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a participat la o altă conferință, organizată de ruși în Slovacia. A fost inițiată de Institutul național de cercetare pentru dezvoltarea comunicațiilor (NIIRK) din Rusia, ticsit cu foști ofițeri ai serviciilor secrete ruse – KGB, SVR și FSB.

„Moscova mizează și pe ajutorul Bisericii ortodoxe, subordonată Patriarhiei Ruse, or, așa poate fi explicată prezența episcopului Marchel la întrunirea recentă organizată de Institutul pentru țările CSI”, explică Igor Boțan în cadrul podcastului Dincolo de știri.

Ultima întâlnire oficială, al ambasadorului Rusiei în Moldova, Vasnețov cu Mitropolitul Vladimir, de anul acesta, a avut loc în februarie, iar subiectele discuției au fost, la fel, despre „pacea și stabilitatea globală” și „consolidarea legăturilor dintre cele două entități”.

Lacrimi și durere la Bălți: Fetița de 8 ani, ucisă de un șofer beat, a fost condusă pe ultimul drum

Fetița de 8 ani, ucisă în accidentul cumplit de la Bălți, este condusă astăzi pe ultimul drum. Primarul orașului Bălți, Alexandr Petkov, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei victimei, scrie newtv.md

„Astăzi, Bălțiul o petrece pe ultimul său drum pe Polina, o fetiță de 8 ani, a cărei viață a fost curmată din cauza iresponsabilității criminale a unui șofer beat. Ca tată, ca om, ca primar, nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima durerea pe care o simt acum rudele fetei. În numele întregului oraș, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă sprijini în aceste zile dificile. Această tragedie trebuie să fie un apel pentru noi toți: să oprim iresponsabilitatea. Justiția trebuie să fie cât mai severă în astfel de cazuri, iar fiecare dintre noi nu trebuie să fie indiferent. Nu putem accepta ca șoferii beți să continue să pună în pericol viețile copiilor noștri”, a menționat edilul de Bălți.

Accidentul s-a produs pe 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și A. Pușkin din Bălți. Șoferul unui Porsche, în vârstă de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului, astfel a lovit un taxi care circula regulamentar. În urma impactului, Porscheul a fost proiectat într-un Mitsubishi. Poliția a stabilit că șoferul Porsche-ului era beat la volan. Acesta avea o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.

În urma accidentului, fetița de 8 ani, pasageră în taxi, a murit. Mama copilei, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme.

Carburanții devin tot mai scumpi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile maxime de referință pentru produsele petroliere principale de tip standard pentru mâine, 10 ianuarie, scrie safenews.md.

Astfel, prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 23,84 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 20,64 lei.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu 33 de ani la benzină și cu 22 de bani la motorină.

Un bărbat a suferit arsuri în timp ce încerca să stingă un incendiu izbucnit în propria locuință

Un bărbat a primit arsuri în urma unui incendiu în satul Baurci din raionul Căușeni. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:21. Potrivit informațiilor, arderea s-a produs într-o casă de locuit. Pentru stingerea incendiului au ajuns două echipe de pompieri. La fața locului, angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins tavanul locuinței și antreul. Incendiul a fost lichidat către ora 17:14. În urma incendiului, au ars parțial bunurile materiale, tavanul și 60% din acoperișul antreului, iar proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a primit arsuri la ambele mâini, încercând să stingă flăcările cu forțe proprii până la intervenția salvatorilor.

Potrivit cercetărilor efectuate de specialiști la fața locului, cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit la frigider. Cauza exactă și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 22 de situații de risc.

„Vom da un răspuns puternic”. Zelenski declară că Ucraina va riposta după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev
Articolul anterior
Aeroportul Internaţional Chişinău nu va putea fi privatizat
Articolul următor