Aproximativ 35 de mii de fazani vor fi eliberaţi, până la finele lunii iulie, pe câmpurile şi în pădurile din Republica Moldova. Păsările au fost cumpărate de vânători din România şi Ungaria şi vor ajunge, etapizat, în toate regiunile ţării. Astăzi, câteva mii de păsări au fost aduse într-o volieră din apropierea municipiului Chişinău, de unde vor fi eliberate în scurt timp, scrie tvrmoldova.md.
Cei peste 6 mii 600 de puii pestriţi de fazani au vârsta de nouă săptămâni şi vin de la o crescătorie din Ungaria.
MIHAI SCERBLIUC, vânător: În mare parte este o pasăre de interes cinegetic. Adică pentru vânătoare. Dar este şi un insectivor. Să ştiţi că fazanul, doar fazanul mănâncă gândacii de colorado. Este un dăunător de cartofi şi doar fazanul îi ciupeşte.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Aproximativ 800 de metri pătrați are voliera unde vor sta pasările în următoarele trei săptămâni. Aici au fost create toate condițiile care să imite habitatul lor natural. Fazanii au fost crescuți la fermă și au nevoie de timp pentru adaptare înainte de a fi eliberați în sălbăticie.
Cât se vor afla în volieră, fazanii vor primi apă şi hrană specială.
MIHAI SCERBLIUC, vânător: Este o reţetă specială anume pentru puii de fazan. Se diferă alimentaţia lor de puii de găină. Au nevoie de proteină mai multă, minerale ca să se dezvolte, penajul să fie dezvoltat. Apa este tratată cu medicamente pentru deparazitare, pentru dezinfectare în urma transportării ca să se poată aclimatiza mai uşor.
Pentru cei 35 de mii de fazani care urmează să ajungă până la finele lunii iulie în Republica Moldova, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor a cheltuit aproape cinci milioane de lei.
OLEG CIOCOI, preşedinte, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova: Din anul 1969 am pornit un program de dezvoltare a fondurilor de vânătoare. Un din compoent a fost eliberarea sau creşterea şi eliberarea fazanilor în natură. Pe parcursul acestor 55 de ani, în Republica Moldova au fost eliberaţi peste 800 de mii de fazani.
În prezent, în ariile naturale din Republica Moldova sunt aproximativ 100 de mii de fazani. Sezonul de vânătoare la această specie se deschide la începutul lunii octombrie şi durează până la mijlocul lui februarie. Până atunci, fazanii se vor mai înmulţi, iar populaţia lor ar putea ajunge la aproximativ 160 de mii de exemplare.