Flux record de pasageri la Aeroportul din Chişinău

Peste 1,6 milioane de pasageri au folosit, în prima jumătate a acestui an, Aeroportul Internaţional Chişinău, cu aproape jumătate de milion mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fluxul de călători e într-o continuă creştere odată cu sezonul estival, când mulţi basarabeni pleacă în vacanţă în străinătate, scrie tvrmoldova.md.

Din ianuarie şi până în luna iunie, prin singura poartă aeriană a Republicii Moldova au trecut peste 1,6 milioane de pasageri, cu 39% mai mulţi faţă de prima jumătate din 2023. Doar luna trecută, prin aeroportul din Chişinău, folosit şi de ucraineni, a trecut un număr record de călători – peste 444 de mii. E mai mult cu aproape 70% faţă de iunie 2023, când s-au înregistrat peste 262 de mii de pasageri.

Lună trecută s-au înregistrat peste 3 mii 400 de aterizări şi decolări pe pista aeroportului, cu aproape 50% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.Cea mai mare creştere a fluxului de pasageri s-a înregistrat la cursa Chişinău-Antalya. Aproape 40 de mii de persoane au călătorit, în iunie, spre această destinaţie. Foarte populare au fost şi zborurile Chişinău-Londra, cu peste 20 de mii de pasageri, şi Chişinău-Istanbul cu aproape 11 mii de călători. Administraţia întreprinderii de stat explică aceste creşteri prin apariţia unor noi companii aeriene care au lansat mai multe curse spre noi destinaţii.  

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

Un camion cu 22 tone de zahăr s-a răsturnat la Drochia

Un camion, care transporta 22 de tone de zahăr s-a răsturnat în apropiere de satul Miciurin din raionul Drochia. Accidentul, care a avut loc miercuri seara, s-a produs pe traseul dintre Drochia și Bălți, scrie ziua.md.

Camionul era condus  de un bărbat, care, la un moment dat, a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat pe acostament. Mai mulți saci cu zahăr au fost aruncați în șanțul de pe marginea drumului, transmite tvn.md. La fața locului a intervenit un echipaj al Poliției de Patrulare. În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Combaterea dezinformării, altfel: O pictură murală, realizată în satul Tudora

O pictură murală care reprezintă informarea corectă și formele ei a fost realizată pe peretele oficiului poștal din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.

Potrivit activiștilor, scopul picturii este ca oamenii să conștientizeze importanța unei informări corecte și cât de periculoasă poate fi dezinformarea. Pictura a fost realizată împreună cu tinerii din Tudora, care au organizat și un flashmob ca să invite oamenii din sat la lansarea picturii murale, transmite Știri.md.

Pictura, intitulată „Ai auzit?” înfățișează un sat peste care se conturează cuvântul „informare”. De asemenea, sunt reprezentate câteva forme de informare corectă: informarea din prima sursă, informarea din ziare și buletine de știri, informarea de la televizor, informarea de pe rețelele de socializare.

„Cred că toți oamenii care vor trece pragul oficiului poștal vor înțelege despre ce este această pictură și se vor informa corect. Poate astfel vom reduce szvonurile în comunitatea noastră”, a spus unul din localnici. 

Proiectul „Ai auzit?” este implementat de Dialog Alternativ, în cadrul Digital Activism Program al Techsoup Global Network, cu sprijinul Funky Citizens. Activitățile proiectului au fost implementate în parteneriat cu Consiliul Local al Tinerilor Tudora, iar scopul proiectului este de a reduce fenomenul dezinformării în satul Tudora.

S-a lăudat că e deputat, dar a ajuns pe mâna Poliției. Pentru ce a fost amendat Vasile Bolea
Articolul anterior
Doi luptători moldoveni au urcat pe podium la Campionatul European
Articolul următor