Obiceiul banal care duce la apariția cancerului

Alexandru Ilie a explicat că mulți români au un obicei comun care, în timp, poate duce la cancer. Acesta se referă la statul prelungit pe scaun, care este chiar mai periculos decât fumatul, scrie doctorulzilei.ro.

Statul jos este noul obicei echivalent fumatului

”Am devenit foarte comozi, tehnologia ne ajută. Reușim să facem bani în timp ce stăm cu fundul pe scaun, iar acest over sitting, americanii l-au numit ”sitting is the new smoking”. Și au oferit chiar și evidențe științifice prin care au arătat de ce poziția așezat, menținută timp de opt ore pe zi, poate fi la fel sau chiar mai gravă decât obiceiul fumatului care este cunoscut de către publicul larg că poate să nască cancer, copii cu malformații, poate să genereze cancer la nivelul maxilarului. Deci evidențele deja se știu. Toată lumea se teme astăzi de fumat”, explică Alexandru Ilie.

”Dar despre așezat, nimeni nu știa că poate să genereze cancer de colon, nimeni nu știa că poți să ai trombozî venoasă profundă, deci probleme de circulație a sângelui. Pentru că în momentul în care noi stăm pe scaun, creierul înțelege că noi, de fapt, suntem în vacanță, suntem în odihnă, iar metabolismul se relaxează foarte mult, scade ritmul cardiac, frecvența cardiacă este foarte redusă. Pentru că tu pari că te odihnești. Nu ai nevoie de foarte mult sânge în organismul tău.

Soluția omului modern: cafeaua

Din acest motiv și nivelul de acuitate mentală, deci capacitatea de a te concentra, poate să fie alterată. Și ce a găsit omul modern ca soluție? Cafeaua.

Am nevoie să îmi biciuiesc sistemul nervos central ca să îmi cresc nivelul de atenție, să mă pot concentra pe task-ul pe care îl am.

În contrapartidă cu a începe să fac puțină mișcare pentru a-mi pompa sângele în organism care imediat îmi dezvoltă această acuitate, capacitate de a mă concentra în fața obiectivului pe care îl am”, a mai spus specialistul în recuperare medicală în emisiunea iThink.

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi la nivel mondial. Are o istorie lunga si o cultura fascinanta care o inconjoara, iar oamenii o adora fie pentru efectele sale energizante, fie pentru gustul bogat. Fie ca esti un iubitor de cafea sau doar esti curios despre ea.

Cafeaua are numeroase beneficii pentru sanatate, printre care:

  • poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boala Parkinson si boli hepatice poate imbunatati functia cognitiva si memoria
  • poate reduce riscul de depresie
  • poate imbunatati performanta fizica si poate reduce oboseala
  • poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer
  • poate reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

Studiu șocant! Fetele încep pubertatea „alarmant” de devreme din cauza folosirii machiajului și parfumului

Substanțele chimice care blochează hormonii și care se găsesc în produsele cosmetice ar putea explica tendința „alarmantă” a fetelor de a-și începe menstruația mai devreme decât oricând înainte, susțin specialiștii, scrie adevarul.ro.

Un studiu susținut de guvernul SUA a constatat că aceste substanțe chimice, care se găsesc în detergenți, parfumuri și produse cosmetice, blochează și mimează producția de hormoni responsabili pentru debutul pubertății la fete, cum ar fi cei care provoacă ovulația.

Acest lucru ar explica de ce vârsta medie a pubertății a scăzut începând cu anii 1990, mai ales la fete decât la băieți. Substanțele chimice sunt responsabile pentru mirosul dulce și moscat al mai multor parfumuri, precum și pentru medicamentele pentru astm și renunțarea la fumat.

Descoperirile vin, de asemenea, în contextul în care fetele încep să se machieze și să se parfumeze la vârste mai fragede, o cercetare recentă constatând că opt din 10 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani din SUA poartă o formă de produs de înfrumusețare. 

Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) au expus celule umane cultivate în laborator și pești zebră la 10. 000 de factori de mediu diferiți. Peștii zebră sunt folosiți de obicei pentru astfel de studii, deoarece au mai multe asemănări genetice cu oamenii și alte mamifere. 

„Aceștia au descoperit că un parfum numit musk ambrette și medicamente numite agoniști colinergici pot perturba, imita sau bloca efectul hormonilor.Ambreta de mosc este un parfum cu un miros dulce, de mosc și de semințe, derivat dintr-o floare galbenă. Deși utilizarea sa este restricționată în SUA, acesta poate fi încă găsit în cantități mici în mai multe parfumuri vândute tinerelor fete pe piețe online precum Amazon și Etsy”, scrie publicația.

„A existat o tendință alarmantă spre o pubertate mai timpurie la fete, sugerând influența unui factor de mediu”, au scris autorii studiului.

Ce rol au obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul

Obezitatea, stilul de viață sedentar și stresul au fost toate prezentate anterior ca posibile explicații. Pubertatea precoce la fete a fost legată de o complicație precum riscul crescut de obezitate, boli de inimă, cancer la sân și probleme psihologice.

Stresul din timpul sarcinii ar putea provoca „pubertate prematură” la fiice, sugerează un studiu

Menstruația începe de obicei în jurul vârstei de 12 ani, dar autorul studiului, Dr. Natalie Shaw, neuroendocrinolog la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), a declarat că, în ultimele decenii, fetele în medie au tins spre un debut mai tânăr.

În unele cazuri, fetițe de numai șase ani au început să aibă menstruație înainte de a observa orice alte semne ale pubertății.

Alte studii din anii 1990 au confirmat vârsta medie la care fetele au început să-și dezvolte sânii, un semn al pubertății care începe adesea înainte de apariția primei menstruații, în jurul vârstei de zece ani.

Aceasta a fost cu aproximativ un an mai devreme decât credeau oamenii de știință, iar studiile ulterioare au confirmat că, începând cu anii 1970, vârsta medie de debut a pubertății a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu la fete.

Această tendință a sugerat că ceva din mediul nostru joacă un rol, au scris autorii studiului.

Pentru a investiga acest lucru, grupul de medici de la NIEHS, o ramură a NIH, a analizat o bază de date de substanțe chimice și prescripții care ar putea avea un efect asupra hormonilor.

Pubertatea precoce, numită și pubertate precoce, este atunci când fetele prezintă semne ale pubertății înainte de vârsta de opt ani. Ele pot dezvolta unele semne ale pubertății la o vârstă fragedă, dar nu și altele. De exemplu, menstruația poate începe, dar sânii nu se dezvoltă.

De obicei, medicii nu știu care sunt cauzele pubertății timpurii. Dar ar putea fi genetic sau o problemă cu creierul, ovarele sau glanda tiroidă.

Un medic poate recomanda consultarea unui specialist dacă consideră că ar trebui investigată cauza.

Atunci când oamenii de știință au aplicat ambele substanțe chimice la celulele umane cultivate în laborator și la peștii zebră vii, acestea au activat celulele care controlează pubertatea, numite neuroni musGnRh.

”Fiecare copil merită să se nască sănătos!”, mesaj transmis de medicii de la SCM ”Gheorghe Paladi” în contextul Zilei internaționale de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii

”Fiecare copil merită să se nască sănătos!” a fost mesajul transmis de participanții la masă rotundă consacrată Zilei internaționale de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii, desfășurată în cadrul IMSP SCM „Gheorghe Paladi” cu această ocazie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Masă rotundă a avut genericul „Spectrul tulburărilor alcoolice fetale (STAF) în Republica Moldova: aspecte actuale” și a fost organizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, Ambasada Franței în Moldova și Asociația Obștească „Progres prin Alternativă”.

Evenimentul a adunat specialiști din mai multe instituții medicale pentru a sensibiliza opinia publică și a trage un semnal de alarmă asupra consumului de alcool în timpul sarcinii, a discuta unele aspecte actuale privind profilaxia și diagnosticul STAF, accesul la servicii de recuperare pentru copiii afectați, dar și asupra schimbării atitudinilor populației, specialiștilor, dar și autorităților în privința importanței prevenirii consumului de alcool în timpul sarcinii, care are urmări extrem de grave.

Dumitru Șișcanu, șeful secției consultative a Centrului Perinatologic, medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară, a venit cu o amplă informație la subiect. El a subliniat importanța problemei, având în vedere statisticile sunt triste care arată că țara noastră este pioner în regiune la consumul de alcool în timpul sarcinii, lucru demonstrat și în cadrul unui sondaj în care participanții au indicat că consumul de alcool în timpul sarcinii sau alăptării ar fi o normalitate pentru ei. De asemenea, Dumitru Șișcanu a accentuat că tulburările alcoolice fetale continuă să fie o problemă socială. 

Prezent la eveniment, Vladimir Volocan, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a salutat acțiunile inițiate de instituția noastră în abordarea, pe scară largă, a acestui subiect de importanță majoră și a dat asigurări că municipalitatea va sprijini inclusiv organizarea unei conferințe de amploare la această temă. 

La masa rotundă a fost prezent și directorul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, Vasile Guzun, care și-a exprimat recunoștința pentru implicarea activă a medicilor din cadrul instituției noastre în abordarea acestui subiect important pentru societatea noastră, dar și eforturile în conștientizarea consecințelor tulburările alcoolice fetale.

La nivel global, circa 10% din gravide consumă alcool! Expunerea prenatală la alcool este una din cauzele principale prevenibile a malformațiilor congenitale și a tulburărilor de neurodezvoltare la copii.

Se estimează că circa 25-35% din femeile gravide din Republica Moldova consumă diferite băuturi care conțin alcool, iar 4-5% dintre copiii născuți în țara noastră ar putea avea diferite  manifestări ale STAF.  Aceste deficiențe se pot manifesta în orice moment în timpul copilăriei și pot dura toată viața.

Spune NU alcoolului în timpul sarcinii!

Autoritățile recomandă vaccinarea contra COVID și împotriva gripei sezoniere

Deși numărul celor infectaţi cu COVID-19 este în descreştere, autoritățile nu ezită să îndemne cetățenii să se vaccineze atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva gripei sezoniere. Recomandarea vine în special pentru cei care fac parte din grupurile de risc, potrivit tv8.md

„În ceea ce privește municipiul Chișinău, prin intermediul medicinei de familie se vor vaccina toate grupurile de risc și, nu în ultimul rând, populația care dorește se poate vaccina contra gripei sezoniere, contra COVID-19, ca să se protejeze și mai ușor să treacă, în caz de îmbolnăvire, peste aceste boli”, a menționat șeful Direcției Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan.

Lotul de 200 de mii de doze de vaccin antigripal, ajuns în Republica Moldova, săptămâna trecută, urmează să fie distribuit instituțiilor medicale în zilele următoare. Potrivit specialiștilor, vaccinarea reprezintă cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă. Printre beneficii se numără reducerea riscului de apariție a formelor severe ale bolii, prevenirea complicațiilor, dar și a deceselor asociate gripei. 

Casa de Cultură din Holoșnița, raionul Soroca, cu o vechime de peste patru decenii, arată altfel după ce a fost reabilitată
Articolul anterior
Intrare liberă la Beer Mania 2024 Festival: Beri artizanale cu arome unice și gusturi rafinate
Articolul următor