R. Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la UE

Republica Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la Uniunea Europeană, proces care va ancora țara într-un spațiu al păcii, stabilității, prosperității și libertății. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în deschiderea primei sesiuni de screening bilateral, desfășurată la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul găzduiește în țara noastră o delegație a Comisiei Europene din care face parte Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi. 

În debutul reuniunii, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat că evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole – „Valori fundamentale”.  

„Azi și mâine prezentăm și analizăm, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 – „Achiziții publice”, un domeniu esențial pentru buna funcționare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici. Faptul că am ajuns la etapa de screening bilateral, în doar doi ani de la primirea statutului de țară candidat, vorbește despre eforturile depuse de autorități și societate. Totodată, este și un semnal foarte clar al deschiderii UE de a ne primi în familia europeană și de a accelera procesul de aderare. Este esențial să ne mobilizăm eforturile ca în următorii ani să obținem cât mai multe realizări. Etapa de screening este piatra de căpătâi a procesului de negocieri, care ne va ajuta să înțelegem unde suntem în procesul de integrare și cât de pregătiți suntem”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană și-a exprimat recunoștința față de oficialii europeni pentru că au acceptat ca prima ședință de screening bilateral să se desfășoare la Chișinău.

„Mă bucur că sesiunea de astăzi are loc la Chișinău, oferindu-le colegilor din Comisia Europeană ocazia de a se familiariza și mai bine cu țara noastră. Este un semnal puternic că sunteți deschiși să ne cunoașteți nu doar pe hârtie, dar și în viața reală. Acest gest este o recunoaștere a eforturilor depuse de Republica Moldova”, a afirmat Cristina Gherasimov.

La rândul său, Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, a oferit asigurări că UE va fi alături de țara noastră în timpul procesului de screening bilateral.

„Evenimentul de astăzi marchează începutul unei etape extrem de importante. Acest proces vă va oferi posibilitatea să vedeți toate condițiile pe care va trebui să le îndepliniți, iar pentru noi va aduce claritate despre când și cum va ajunge R. Moldova la nivelul necesar pentru a putea deveni membră a Uniunii Europene. Din 2022, când ați primit statutul de țară candidată, ați parcurs un drum lung și ați avut o determinare foarte bună, însă a fost doar începutul, munca grea abia urmează”, a remarcat Oliver Varhelyi.

Pe 25 iunie curent, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg.

Realizările remarcabile ale fermierilor care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din țara noastră, celebrate în cadrul unei Gale importante

PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei AlimentareAgenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și având ca parteneri principali: Kaufland Moldova și Federatia Nationala a Fermierilor, va desfășura mâine, 20 septembrie, PRIA GALA FERMIERILOR din MOLDOVA într-o locație deosebită în Chișinău – Community Business Center, un eveniment unic, care mai ales în acest an, în premieră, este conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Republica Moldova, care sunt exemple de urmat, informează unica.md.

”Vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor moldoveni care au investit capital, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura Republicii Moldova, vom aprecia inovația, diversitatea portofoliului, creșterea, orientarea către comunitate, crearea locurilor noi de muncă. Vom fi atenți și la tinerii fermieri, dar și la femeile din agricultură și nu numai, în toamna anului 2024 într-o locație deosebită din Chișinău. Va fi o zi minuantă cu multe cunosținte de business pe care le vom acumula, networking, dar ne vom bucura și de produsele partenerilor: companii cosmetice, companii vinuri, companii telecom, companii care vând masini, companii care fac prăjituri, bomboane, produse ale fermierilor, haine și nu numai, care se vor câștiga la TOMBOLA pentru participantii la eveniment.” anunță organizatorii.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume.
Republica Moldova acordă o atenție deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale.

Fermierii au unul dintre cele mai importante roluri pentru omenire și pentru economie.

Gala Fermierilor din Republica Moldova este un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană.

Premiile recunosc și recompensează excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea și schimbul de bune practici. Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură.

Dezbatem alături de fermieri, autorități si companii conexe si găsim cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar descoperim și oportunitățile pe care le pot avea, mai spus organizatorii

PRIA GALA FERMIERILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA este un eveniment UNIC în Moldova, major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană..

Cantina liceului unde s-au intoxicat 65 de elevi din Chișinău a fost închisă pentru verificări

Cantina Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, unde 65 de elevi s-au intoxicat, și-a sistat activitatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a inițiat verificări, transmite IPN.

Până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea. Potrivit ANSA, responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate, operatorilor din domeniul alimentar.

În context, instituția solicită agenților economici din domeniu să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar. De asemenea, este obligatoriu să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare, să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora, precum și să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată.

Un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și 65 de elevi din clasele a X-XII-a s-au intoxicat cu alimente. Adultul, dar și 20 dintre elevi au fost internați la spital. Potrivit Ministerului Sănătății, starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar cea a elevului din reanimare este gravă, dar stabilă.

Campania „Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024”

Recent, Farmacia Familiei a participat la Cel de-al V-lea Summit Farmaceutic Eurasiatic 2024, desfășurat la Samarkand. A fost o experiență extraordinară, în care liderii și profesioniștii din industria farmaceutică au discutat tendințele de dezvoltare din Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz.

În cadrul acestui eveniment, campania socială ”Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024” de către Global Pharmaceutical Leaders’ Club, concurând cu peste 20 de companii sociale. Această distincție subliniază angajamentul nostru față de comunitate și binele oamenilor.

Vă asigurăm că vom continua să ne implicăm activ în proiecte sociale care aduc un impact pozitiv comunității, contribuind astfel la o sănătate mai bună și un viitor mai bun pentru toți.

Vremea se schimbă! Meteorologii au emis Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru această seară
Articolul anterior
R.Moldova va primi un împrumut de 98 de mil de euro pentru reabilitarea drumurilor regionale
Articolul următor