Moldovenii, îndemnați să nu posteze pe rețelele de socializare fotografii din vacanță. Recomandările poliției

Cetățenii care merg în vacanță sunt îndemnați să nu posteze pe rețelele de socializare fotografii despre locul aflării lor. Acest lucru ar putea intensifica furturile din domicilii. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, în primele șase luni ale acestui an în Republica Moldova s-au înregistrat 402 de cazuri de furturi în apartamente și peste 1500 în case de locuit, scrie radiomoldova.md.

Asigurarea și securizarea locuințelor ar descuraja hoții, spun oamenii cu care am discutat pe străzile Chișinăului. Ei cred că locuințele vechi sunt mai puțin atractive, iar victime ar putea fi prioritar persoanele mai înstărite. Înăsprirea sancțiunilor pentru furt ar fi una din soluții, cred oamenii.

Trebuie să pedepsim hoții mai sever, să schimbăm ușile și interfoanele de la blocurile de locuit, să punem camere de supreveghere video. Locuințele ar trebui să fie dotate cu un sistem de securitate„.

Eu cred că oamenii sunt de vină! Ei nu își țin limba după dinți și se laudă când plec în vacanță„.

Locuințele noastre trebuie să fie dotate cu camere video, cei care pleacă de acasă trebuie să pună lacăt la poartă. Trebuie să ne lăsăm cheia de la apartament în mâna persoanelor de încredere„.

Hoții sunt persoanele care ne cunosc. Ne fură cei care cunosc unde ne aflăm. În prezent nu poți să ai încredere în nimeni„.

Nu ar trebui să ne lăudăm că plecăm în vacanță! Trebuie să închidem fereastra, iar toate apartamentele care se află la etajul întâi să aibă gratii. Casele mai bogate ar trebui să aibă sisteme de alarmă, iar cele mai vechi nu sunt atractive pentru hoți„.

Trebuie să avem un câine dresat. Îi dai drumul noaptea prin ogradă și hoții se tem să sară gardul„.

În perioada vacanței, hoții sunt mai predispuși să fure bunuri din locuințele cetățenilor, a declarat Ana Chiselița, ofițer de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), la Moldova 1. Ea a avertizat cetățenii să nu lase facturile pentru gaz și energie electrică în cutia poștală, deoarece acest lucru poate semnala infractorilor că locuința este fără supraveghere.

Atunci când plecăm în vacanță trebuie să rugăm rudele să ne colecteze facturile. Dacă hoții văd facturile pentru gaz și energia electrică ei înțeleg că stăpânii nu sunt acasă. Cetățenii nu trebuie să plaseze poze pe rețelele de socializare sau să facă live-uri atunci când se află în vacanță”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din totalul de infracțiuni care au avut loc în anul 2023, furturile reprezintă 11%. Cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în mediul urban peste 61%. Fiecare a 3-a infracțiune a avut loc în municipiul Chișinău.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

La Florești a fost inaugurat un Centru primar de accident vascular cerebral (AVC), al 7-lea la număr care își începe activitatea din cele 13 create în total în Moldova
Articolul anterior
Nu udați gazonul și nu spălați trotuarele! Autoritățile solicită cetățenilor utilizarea rațională a resurselor de apă
Articolul următor