Tragedie la scăldat! Un bărbat a murit înecat în lacul de la Colonița

În seara zilei de 11 iulie 2024, o persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un iaz din localitatea Colonița din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:39. Potrivit informațiilor recepționate un bărbat s-a înecat în timpul scăldatului. Pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, la fața locului, au ajuns scafandrii din cadrul Direcției regionale căutare-salvare nr.1 și efectivul Unității salvatori și pompieri Vadul lui Vodă. Angajații IGSU au reușit extragerea corpului bărbatului înecat către ora 21:53. Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest context, în preajma zilelor de odihnă, IGSU avertizează repetat populația despre necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat.

Potrivit salvatorilor, scăldatul în condiții de temperaturi extrem ridicate trebuie să fie evitat cu scopul prevenirii șocului termic și ca urmare a incidentelor tragice pe apă.

În urma analizei statistice efectuate, majoritatea persoanelor care și-au pierdut viața în timpul scăldatului în perioada estivală sunt bărbați, care au hotărât să intre în apă după consumul băuturilor alcoolice. Intrarea în apă sub efectul alcoolului se interzice strict, întrucât tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Conform IGSU, majoritatea cazurilor de înec sunt înregistrate sistematic în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic și nu sunt dotate cu stații de salvare. Persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde de unii singuri şi să nu intre în apă mai sus de brâu.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure și special amenajate.

Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatului cu saltele cu aer, colace din cauciuc, scânduri pot duce la incidente pe apă. Totodată, nu se permite scăldatul seara târziu, dar și îndeosebi pe timp de noaptea. Chiar și în locurile amenajate și destinate pentru înot trecerea pistelor instalate este interzisă.

Maturii trebuie să-și monitorizeze permanent copiii în special în perioada vacanței.

Aceștia trebuie monitorizați permanent în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice. Jocul acestora în apă și aflarea de unii singuri pe malurile lacurilor și râurilor, dar și pe teritoriul zonelor de agrement trebuie să fie strict evitat.

IGSU acordă o atenție majoră organizării și desfășurării măsurilor de profilaxie în zilele de odihnă, atunci când mai multe persoane optează pentru petrecerea timpului liber în preajma bazinelor acvatice.

De la începutul anului 2024, 36 de persoane, printre care 6 minori și-au pierdut viața la scăldat în lacurile și râurile din țară.

Angajații IGSU continuă activități de prevenire pe parcursul perioadei estivale în toată țara.

Incendiu uriaş la un depozit de deşeuri din Parcani

Un depozit de deşeuri a fost mistuit, duminică, de flăcări, la Parcani. Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise de urgenţă la faţa locului, scrie newtv.md.

Potrivit presei din stânga Nistrului, flăcările s-au extins rapid şi au cuprins acoperişul depozitului. Suprafața incendiului este de aproximativ 4000 de metri pătrați, notează sursa.

Specialiştiii urmează să stabilească de la ce a pornit focul.

Lotul național paralimpic al Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris revin acasă cu două medalii

Ceremonia de închidere a celei de-a XVII-a ediții a Jocurilor Paralimpice a avut loc duminică seara pe celebrul stadion Stade de France din Paris. Drapelul Republicii Moldova la festivitatea de închidere a fost purtat de Ion Basoc și Ina Cernei, transmite IPN.

Lotul național paralimpic al Republicii Moldova a cucerit două medalii la această ediție, ambele la proba para judo. Ion Basoc (+90 kg) a luat argintul, iar Oleg Crețul (-90 kg) s-a ales cu bron.

Republica Moldova a încheiat Jocurile Paralimpice pe locul 73, dintr-un total de 184 de țări.

Cele mai multe medalii, 220 la număr, dintre care 94 de aur, au fost cucerite de echipa Chinei. Pe locul doi s-a situat echipa Marii Britanii, cu 124 de medalii obținute, 49 fiind de aur, iar Statele Unite s-au clasat pe locul trei, cu 105 medalii, din care 36 de aur.

Republica Moldova a avut cinci reprezentanți la Jocurile Paralimpice: Ion Basoc (+90 kg, para judo, locul 2), Oleg Crețul (-90 kg, para judo, locul 3), Larisa Marinenkova (para powerlifting, locul 7), Gheorghe Spînu (aruncarea greutății, locul 8) și Ina Cernei (para judo feminin, a ajuns în șaisprezecimi). Pentru Gheorghe Spînu și Ina Cernei aceasta a fost prima participare la o ediție a Jocurilor Paralimpice.

Lotul paralimpic al Republicii Moldova va reveni acasă cu zborul de la Paris, pe data de 10 septembrie, la ora 12:20.

Jocurile Paralimpice de la Paris s-au desfășurat în perioada 28 august – 8 septembrie și au întrunit circa 5.000 de sportivi, care au concurat la 22 de discipline sportive.

Scene violente pe o stradă din Capitală: Mai multe persoane s-au încăierat într-o bătaie cruntă

Mai multe persoane s-au luat la bătaie pe strada Ismail din municipiul Chișinău. Totul s-a petrecut sâmbătă, 7 septembrie. Imaginile au fost filmate și publicate pe rețelele sociale. Totul a început din cauza unui conflict în trafic, iar persoana care a alertat Poliția a spus că a fost agresată verbal și fizic de către un bărbat, transmite Știri.md.

La fața locului a intervenit un echipaj al Batalionului de patrulare și reacționare operativă din cadrul DP municipiul Chișinău, ne-a spus ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.

„Ca urmare, în urma măsurilor întreprinse, persoana agresivă a fost depistată și împreună cu victima au fost conduse la IP Râșcani pentru documentarea cazului dat. Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Ambii urmează să fie citați la Sectorul de Poliție pentru a fi audiați adăugător la cele întâmplate. La acumularea materialului, agentul constatator va lua o decizie conform legislației în vigoare”, ne-a spus Natalia Stati.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoționa!

Atenție! Autoritățile recomandă anularea antrenamentelor sportive în aer liber
Articolul anterior
Criminalii și infractorii străini profită de imperfecțiunile legislației R. Moldova. Asasinatul din Capitală, lecție pentru structurie de forță și de drept
Articolul următor