Un copil a suferit comoție cerebrală, după ce a căzut de pe un tobogan gonflabil instalat în centrul orașului Bălți

Un copil în vârstă de 8 ani a fost adus la Spitalul Clinic din Bălți după ce a căzut de pe un tobogan gonflabil instalat în centrul orașului. Copilul a suferit o comoție cerebrală și va rămâne internat până când se va recupera, scrie tvn.md.

Responsabilii de funcționarea instalațiilor au refuzat să discute cu presa. Unii consilieri municipali acuză primăria de neglijență.

„Această istorie s-a mai repetat în luna februarie. Atunci, de asemenea, tehnica securității a ridicat întrebări printre consilierii municipali și societate. A fost inițiată o comisie care trebuia să investigheze aceste încălcări. Au fost identificate încălcări grave, în legătură cu ce a fost trasă la răspundere și administrația. La ședința trecută a consiliul municipal am decis că această companie Flower Event, să-i spunem pe nume, care este specializată în comercializarea florilor, nu are dreptul să instaleze carusele pentru copii aici”, a declarat consilierul municipaL Serghei Gramma.

Oamenii spun că asemenea instalații trebuie, însă respectarea normelor de securitate sunt necesare pentru a nu pune în pericol siguranța copiilor:

„Trebuia să-l verifice pentru ca să lucreze bine, astfel copiii nu aveau să ajungă la spital.”

„Eu cred că este o tragedie. Măsurile de siguranță trebuie să fie întărite, mai ales că sunt copii, este un carusel periculos.”

„Nu este sigur. – Eu ți-am spus că caruselul este ruginit și scârțiie. Chiar copilul meu mi-a spus despre aceasta că nu este sigur și că scârțiie acest „carusel” dragon.”

Purtătoarea de cuvânt a primăriei a declarat pentru TV Nord că instituția nu este responsabilă de administrarea caruselelor.

„Parcul de distracții instalat pe piața Vasile Alecsandri este gestionat de un agent economic. Referitor la incidentul care a avut loc – vă îndemnăm să vă adresați persoanelor responsabile. Menționăm faptul că, Primăria Municipiului Bălți nu gestionează parcul de distracții de pe piața Vasile Alecsandri”, a notat purtătoarea de cuvânt a primăriei Bălți, Irina Smirnova.

La câteva ore de la incident, toboganul a fost pregătit de responsabili pentru a fi repornit din nou.

Antreprenoarea care-și „coace” un viitor ecologic. Povestea unei învățătoare care și-a lansat o afacere dulce la Șoldănești

Pasionată de arta culinară și a patiseriei, Angela Comendant a visat dintotdeauna să-și lanseze o afacere în acest domeniu. Chiar dacă este învățătoare de profesie și ajunsese directoare de liceu, acum cinci ani a lăsat această activitate pentru a deschide un restaurant în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Eram director de liceu și credeam că voi putea combina cu succes ambele activități. Mi-a fost greu, dar a trebuit să las pedagogia și liceul, pentru a-mi realiza visul. Am început a construi restaurantul în 2017, iar în 2019 am început activitatea”, își amintește femeia de afaceri.

Cu timpul, familia Comendant a deschis și o pensiune agro-turistică, apoi a mai procurat câteva case vechi, alături de restaurant și pensiune. Acum antreprenoarea planifică să reconstruiască căsuțele, păstrându-le totodată autenticitatea.

„Am început afacerea din pasiunea mea pentru gătit, dar și din nevoie. Am vrut să investim banii în așa fel, încât să ne asigure existența. Pe lângă restaurant și pensiune am sădit livezi și continuăm să investim”, spune Angela.

Cea mai îndrăgită încăpere din restaurant este atelierul de pâine și patiserie. Aici antreprenoarea poate petrece ore întregi. Având fructe din propriile livezi, produce atât pâine cu fructe, cât și produse de patiserie.

„Cea mai mare problemă a noastră este sistemul de încălzire. Zona unde este situat restaurantul și pensiunea nu este conectată la rețeaua de gaze naturale și sistemul de încălzire este conectat la energie electrică. Încălzim spațiile din octombrie până în luna martie, iar facturile în ultimii doi ani au fost enorme”, spune femeia de afaceri.

Antreprenoarea a aflat despre proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, a participat la concursul anunțat și a obținut din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) suport pentru procurarea unui cazan pe biomasă cu capacitatea de 33 kW, a unui tocător de crengi și a unui peletizator. Astfel, ea va reduce la zero povara facturilor la electricitate.

„Avem livezi și în fiecare primăvară după ce curățeam pomii, ramurile ajungeau la gunoi. Datorită acestor noi utilaje, vom putea folosi deșeurile din livadă la încălzirea restaurantului. Astfel, ne vom încălzi eco, fără facturi enorme”, spune producătoarea.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenoarea a beneficiat de mentorat și instruire.

„Ne-au ghidat cum să alegem cazanul potrivit, care să încălzească suprafața totală a restaurantului. Ne-au consultat adevărați specialiști și ne-a fost de mare ajutor această informație”, relatează Angela Comendant.

PNUD și partenerii săi abilitează femeile antreprenoare producătoare agricole să implementeze soluții de tranziție la energie regenerabilă și să aplice tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.

Reședința prezidențială de la Condrița va găzdui Festivalul Pădurilor. Mesajul Maiei Sandu pentru participanți

Reședința prezidențială de la Condrița va găzdui pe 14 septembrie Festivalul Pădurilor, iar cu acest prilej, președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj, informează unica.md.

”Prieteni ai naturii, pe 14 septembrie, la Reședința prezidențială de la Condrița, vă invit să sărbătorim împreună pădurea și unitatea noastră pentru protecția mediului, la Festivalul Pădurilor.

În vizitele mele în satele și orașele Moldovei, am întâlnit mulți oameni care își doresc să avem mai multe păduri. Programul național de împădurire, la care țin foarte mult, i-a unit pe oameni, indiferent de etnie, viziuni și preferințe politice, ca să facă, împreună, ceva pentru binele comun. De la lansarea Programului național de împădurire, am reușit să plantăm și să regenerăm, în total, aproape 11 mii de hectare de pădure, cu efortul a peste 18 mii de silvicultori și voluntari. Urmează multe acțiuni pentru sectorul silvic și multe păduri plantate.

Această unitate și muncă comună merită să fie sărbătorită la Festivalul Pădurilor, unde ușile vor fi deschise pentru toți iubitorii de păduri. Mai multe detalii vedeți aici – https://www.facebook.com/events/915339097277293”, se arată în mesajul președintelui.

Cinci tineri din Leova și Ialoveni, pe banca acuzaților, după ce au furat bani și bunuri în valoare de 2,7 milioane lei

Procuratura raionului Ialoveni împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ialoveni au expediat în judecată o cauză penală în privința unui grup criminal organizat constituit din cinci persoane, acuzate de mai multe infracțiuni, inclusiv furturi prin pătrundere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Potrivit materialelor cauzei penale, cei cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și  31 de ani, originari din raioanele Leova și Ialoveni, au creat în prealabil o reuniune stabilă de persoane în vederea comiterii mai multor infracțiuni.    

Etapele infracționale constau în: identificarea locurilor în care se aflau safeuri, terminale de plată, sau alte bunuri de valoare care prezentau interes material, precum şi a potențialelor victime deținătoare de mijloace bănești, pregătirea obiectelor special adaptate pentru spargere, dotarea cu stații radio portabile de comunicare, deghizarea în vederea ascunderii identității pentru a comite sustragerile. 

Prin urmare, în perioada aprilie – octombrie 2023, făptașii au comis 19 episoade de furt, fiind sustrase bunuri, preponderent, bani din safeurile magazinelor, întreprinderilor, cauzând un prejudiciu material părților vătămate de peste 2 700 000 lei.

Unuia din învinuiți i se impută și 3 episoade de trecere ilegală a frontierei de stat, care ar fi fost comisă de acesta la începutul anului 2023. Acesta ar fi părăsit ilegal teritoriul Republicii Moldova, intrând pe teritoriul României.

Potrivit legii, furtul comis de un grup criminal organizat (art.46, 186 alin.(3) lit.b) din Codul penal) se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale, trecerea ilegală a frontierei de stat (art.362 alin.(1) din Codul penal) se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Monitorizarea copiilor aflați în situații de risc va fi îmbunătățită, datorită unui sistem informațional de profil
Articolul anterior
Elevii moldoveni au obținut medalii de argint și bronz la Olimpiada Internațională la Biologie
Articolul următor