Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.

Traficul rutier va fi suspendat duminică în Piața Marii Adunări Naționale

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 22.09.2024, ora 11:00-23.09.2024, ora 02:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin, în legătură cu organizarea și desfășurarea întrunirii social-culturale „Chișinău Youth Fest”, ediția a III-a, dedicată Zilei Internaționale a Tineretului, organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, circulația transportului public care traversează centrul orașului va fi redirecționată pe străzile adiacente.

Totodată, informăm că în seara desfășurării evenimentului „Chișinău Youth Fest”, troleibuzele de pe rutele nr. 4, nr. 10, nr. 12 și nr. 22 va fi extins până la ora 01:30. 

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Un nou caz de infecție cu virusul Dengue în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea, în Republica Moldova, a unui caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul este de import și a fost confirmat la o tânără cu vârsta de 26 de ani, din mun. Chișinău. Persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India, unde au apărut și primele simptome ale bolii (febra, frisoane, mialgii, artralgii). La 13 septembrie, aceasta a revenit în Republica Moldova și, în prezent, beneficiază de tratamentul corespunzător.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de febra Dengue, toate fiind de import (2019 – 1 caz, 2020 – 2 cazuri, 2022 – 1 caz). În Europa, conform datelor raportate de ECDC, de la începutul anului 2024, cazuri autohtone au fost raportate în Franța (21 de cazuri) și Italia (1 caz). La nivel mondial, peste 12 milioane de cazuri de Dengue și peste 8000 de decese au fost raportate în 86 de țări.

Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes (un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele Republicii Moldova). Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe: febra, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.

Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului adecvat și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Sunt disponibile două vaccinuri împotriva Dengue, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită (adică nu în Europa).

Specialiștii ANSP recomandă atunci când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari prin:

  • îmbrăcarea hainelor ce acoperă pielea cât mai mult posibil, cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a impiedica intrarea țânțarilor în casă;
  • evitarea zonelor cu infestare de tânțari: în măsura posibilității, evitați zonele în care sunt cunoscuți țânțarii Aedes, acestea includ adesea zone umede, cu vegetație densă și apa stagnată;
  • folosirea repelenților pentru țânțari;
  • eliminarea în mod corespunzător a deșeurilor solide și eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot reține apa;
  • acoperirea, golirea și curățarea săptămânală a recipientelor de stocare a apei menajere;
  • aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei în aer liber.

După fermieri, și transportatorii ies în stradă! Aceștia anunță o grevă generală

Patru organizații ale transportatorilor ar putea organiza o grevă generală, la începutul lunii octombrie. Anterior, reprezentanții ramurii au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării, cerând audiență la premierul Dorin Recean și cereau prelungirea autorizațiilor pentru serviciile de transport auto național, elaborarea unor reglementări în privința fiscalizării activității transportatorilor, modificarea reglementărilor ce țin de borderoul de evidență a biletelor, listele de îmbarcare și metodologiei de calculare a tarifelor, scrie realitatea.md.

Guvernul comunica, urmare a adresării transportatorilor, despre faptul că măsurile care îi nemulțumesc pe pasageri sunt în beneficiul cetățenilor. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al cabinetului de miniștri, susținea că Executivul sprijină „concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători”.

Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri în Construcție din Republica Moldova informează că, până pe 19 septembrie 2024, nu au primit nici un răspuns de la autorități. Președintele organizației, Ian Dogotari, a precizat pentru Realitatea că instituția pe care o conduce se va alătura grevei anunțate de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

În același timp, potrivit lui Dogotari, și alte două organizații din domeniu planifică să participe la grevă.

Precizăm că, în septembrie 2024, mai multe categorii de cetățeni au anunțat proteste în centrul Capitalei. Începând cu 17 septembrie, fermierii și-au scos tehnica pe traseele țării, organizează manifestații și cer sprijin de la stat, în contextul secetei care le-a afectat activitatea și veniturile, iar veteranii de război au anunțat ă vor ieși în fața Parlamentului pe 19 septembrie, nemulțumiți de unele prevederi privind asigurarea lor cu spațiu locativ.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual
Articolul anterior
Un autocar cu 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc pe podul peste Dunăre de lângă Brăila, România
Articolul următor