20 mii de persoane au vizitat expoziția „Trenul Durerii”

Circa 20 mii de persoane atât din Republica Moldova, cât și turiști străini au vizitat expoziția „Trenul Durerii”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, pe parcursul lunii iulie. Cea de-a doua ediție a expoziției a marcat 75 de ani de la cea mai mare operațiune de deportări staliniste, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.

Expoziția a cuprins două vagoane în care vizitatorii au putut vedea obiecte, fotografii și cărți ce ilustrează experiența oamenilor deportați, dar și au putut accesa, în premieră, conținut digital. 

Astfel, în cadrul expoziției, au fost prezentate mărturiile a 27 de deportați, animațiile „Țigănești – Kurgan – Țigănești, povestea lui Vasile Vieru” și „Mâța fără nume”, de Ghenadie Popescu, precum și cărțile audio „Stalin mi-a furat copilăria”, de Boris Vasiliev, și „Copii în cătușele Siberiei”, de Spiridon Vangheli, în lectura lui Andrei Sochircă. De asemenea, au avut loc două proiecții în aer liber ale filmului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. 

Vizitatorii au beneficiat de asistența ghizilor istorici, care i-au ajutat să înțeleagă mai bine ororile prin care au trecut deportații.

În organizarea evenimentului au fost implicate mai multe autorități publice, parteneri externi, publicații media, dar și persoane fizice care au contribuit la colectarea exponatelor. Este vorba despre întreprinderea de stat Calea Ferată a Moldovei, Agenția Națională a Arhivelor, Biblioteca Națională, Muzeul de Istorie Militară, Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni. Totodată, au oferit suport Proiectul Tehnologiile viitorului (USAID), Moldova Concert, studiourile Impact și OWH, Nicolae Chicu, Pavel Bălan și familia Vangheli, Ana-Maria Dumbrăveanu.

În urma deportărilor staliniste din 6-9 iulie 1949, au suferit 36 de mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3071 de camioane și 1736 de vagoane.

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Explozie într-un apartament din Capitală în urma unei scurgeri de gaz

Un bărbat a suferit arsuri în urma unei explozii provocată de o scurgere de gaz de la un aragaz, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 31 octombrie 2024 într-un apartament de pe strada Independenței 10/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:15. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că în urma exploziei, incendiu în locuință nu s-a produs. Pompierii au evacuat din interiorul bucătăriei două persoane, o femeie în vârstă de 88 de ani, care nu a avut de suferit și un bărbat în vârstă de 84 de ani, care a primit diverse arsuri pe suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de echipajul de medici și transportat la spital pentru îngrijiri de rigoare.

Toate circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite de specialiști.

IGSU îndeamnă cetățenii să verifice periodic funcționalitatea echipamentelor și tehnicii de uz casnic și să respecte măsurile de siguranță în vederea prevenirii situațiilor de risc. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, declarat persoană non grata în R. Moldova
Articolul anterior
Plăți Instant, disponibile și pentru toți antreprenorii din țară
Articolul următor