Normele europene privind Inteligența Artificială au intrat în vigoare. Restricțiile impuse în UE pentru tehnologia AI

Actul european privind inteligenţa artificială, prima normă de acest fel în lume, intră în vigoare joi, urmărind să reglementeze utilizarea acestei tehnologii în funcţie de riscul pe care îl prezintă pentru oameni şi în acelaşi timp să stimuleze industria europeană în faţa giganţilor precum China sau Statele Unite, consemnează agenţia EFE şi un comunicat al Comisiei Europene, citate de hotnews.ro.

Acest regulament european „va conduce la dezvoltarea unei inteligenţe artificiale în care europenii pot avea încredere şi va oferi sprijin IMM-urilor şi start-up-urilor europene pentru a aduce soluţii inovatoare de inteligenţă artificială pe piaţă”, a afirmat pe reţeaua de socializare X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ce interzice strict Regulamentul UE

Regulamentul permite sau interzice utilizarea inteligenţei artificiale în funcţie de riscul pe care îl generează pentru oameni şi identifică sisteme cu risc ridicat care pot fi folosite doar dacă respectă drepturile fundamentale.

Mai exact, ea face distincţia între sistemele AI care prezintă un „risc inacceptabil” la adresa drepturilor fundamentale şi care vor fi interzise, sisteme cu „risc ridicat”, care nu vor fi interzise, dar vor fi supuse unor cerinţe stricte, sisteme cu riscuri de transparenţă, cum ar fi „chatbots”, şi sisteme de risc „minim”, care formează majoritatea sistemelor de IA şi nu vor fi supuse reglementărilor.

În virtutea acestei clasificări, legea interzice toate sistemele de categorizare biometrică după convingeri politice, religioase, filosofice sau după rasă şi orientare sexuală, precum şi pe cele care evaluează oamenii în funcţie de comportamentul şi caracteristicile lor personale şi cele capabile să manipuleze comportamentul uman.

Vor fi de asemenea interzise sistemele menite să extindă ori să creeze baze de date faciale prin captarea nediscriminatorie de date pe internet sau înregistrări audiovizuale, iar sistemele care pot recunoaşte emoţiile vor fi interzise la locurile de muncă şi în şcoli.

În general, actul normativ interzice supravegherea în masă în spaţiile publice, dar permite organelor de drept să utilizeze camere biometrice de identificare în anumite cazuri cu autorizaţie judiciară prealabilă, lucru care a fost unul dintre cele mai dificile puncte ale negocierilor dintre Parlamentul European şi Consiliul UE (statele membre) în stabilirea formei finale a regulamentului.

Utilizare restricționată în anumite situații

Astfel, aceste sisteme vor putea fi folosite pentru a preveni o ameninţare teroristă iminentă, pentru a localiza sau identifica o persoană care a comis infracţiuni de terorism, trafic de persoane, exploatare sexuală sau o infracţiune împotriva mediului, de exemplu, precum şi pentru a căuta victime ale acestor delicte.

De asemenea, regulamentul identifică sisteme cu risc ridicat care pot fi comercializate numai dacă dezvoltatorii lor garantează că respectă drepturile fundamentale, de pildă cele care pot influenţa rezultatul alegerilor sau cele utilizate de instituţiile financiare pentru a evalua solvabilitatea şi ratingul de credit al clienţilor.

Pe de altă parte, regulamentul stabileşte o serie de obligaţii pentru sistemele de inteligenţă artificială de uz general pe care se bazează programe precum ChatGPT, al companiei OpenAI, sau Bard, al companiei Google. Concret, aceste programe vor trebui să precizeze dacă un text, un cântec sau o fotografie au fost generate prin inteligenţă artificială şi să garanteze că datele folosite de sisteme respectă drepturile de autor.

Sancțiuni dure pentru nerespectarea regulilor

Companiile care nu se conformează prevederilor regulamentului riscă amenzi de până la 7% din cifra lor anuală de afaceri globală atunci când încălcările sunt legate de aplicaţii interzise, de până la 3% atunci când sunt legate de alte obligaţii şi de până la 1,5% din cifra de afaceri pentru furnizarea de informaţii incorecte.

Statele UE au termen până la 2 august 2025 să desemneze autoritatea care se va ocupa de aplicarea legislaţiei la nivel naţional, în timp ce la nivel european sarcina va reveni unui nou Birou AI din cadrul Comisiei Europene.

Cele mai multe prevederi ale regulamentului se vor aplica începând cu 2 august 2026, cu excepţia interzicerii sistemelor de risc inacceptabile, care va intra în vigoare în termen de şase luni, şi a regulilor pentru IA de uz general, care vor intra în vigoare într-un an.

Un nou caz de infecție cu virusul Dengue în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea, în Republica Moldova, a unui caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul este de import și a fost confirmat la o tânără cu vârsta de 26 de ani, din mun. Chișinău. Persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India, unde au apărut și primele simptome ale bolii (febra, frisoane, mialgii, artralgii). La 13 septembrie, aceasta a revenit în Republica Moldova și, în prezent, beneficiază de tratamentul corespunzător.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de febra Dengue, toate fiind de import (2019 – 1 caz, 2020 – 2 cazuri, 2022 – 1 caz). În Europa, conform datelor raportate de ECDC, de la începutul anului 2024, cazuri autohtone au fost raportate în Franța (21 de cazuri) și Italia (1 caz). La nivel mondial, peste 12 milioane de cazuri de Dengue și peste 8000 de decese au fost raportate în 86 de țări.

Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes (un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele Republicii Moldova). Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe: febra, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.

Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului adecvat și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Sunt disponibile două vaccinuri împotriva Dengue, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită (adică nu în Europa).

Specialiștii ANSP recomandă atunci când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari prin:

  • îmbrăcarea hainelor ce acoperă pielea cât mai mult posibil, cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a impiedica intrarea țânțarilor în casă;
  • evitarea zonelor cu infestare de tânțari: în măsura posibilității, evitați zonele în care sunt cunoscuți țânțarii Aedes, acestea includ adesea zone umede, cu vegetație densă și apa stagnată;
  • folosirea repelenților pentru țânțari;
  • eliminarea în mod corespunzător a deșeurilor solide și eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot reține apa;
  • acoperirea, golirea și curățarea săptămânală a recipientelor de stocare a apei menajere;
  • aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei în aer liber.

După fermieri, și transportatorii ies în stradă! Aceștia anunță o grevă generală

Patru organizații ale transportatorilor ar putea organiza o grevă generală, la începutul lunii octombrie. Anterior, reprezentanții ramurii au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării, cerând audiență la premierul Dorin Recean și cereau prelungirea autorizațiilor pentru serviciile de transport auto național, elaborarea unor reglementări în privința fiscalizării activității transportatorilor, modificarea reglementărilor ce țin de borderoul de evidență a biletelor, listele de îmbarcare și metodologiei de calculare a tarifelor, scrie realitatea.md.

Guvernul comunica, urmare a adresării transportatorilor, despre faptul că măsurile care îi nemulțumesc pe pasageri sunt în beneficiul cetățenilor. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al cabinetului de miniștri, susținea că Executivul sprijină „concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători”.

Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri în Construcție din Republica Moldova informează că, până pe 19 septembrie 2024, nu au primit nici un răspuns de la autorități. Președintele organizației, Ian Dogotari, a precizat pentru Realitatea că instituția pe care o conduce se va alătura grevei anunțate de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

În același timp, potrivit lui Dogotari, și alte două organizații din domeniu planifică să participe la grevă.

Precizăm că, în septembrie 2024, mai multe categorii de cetățeni au anunțat proteste în centrul Capitalei. Începând cu 17 septembrie, fermierii și-au scos tehnica pe traseele țării, organizează manifestații și cer sprijin de la stat, în contextul secetei care le-a afectat activitatea și veniturile, iar veteranii de război au anunțat ă vor ieși în fața Parlamentului pe 19 septembrie, nemulțumiți de unele prevederi privind asigurarea lor cu spațiu locativ.

Accident matinal lângă Circ! Un troleibuz cu 40 de pasageri la bord, lovit de un Mercedes

Un troleibuz din Chișinău, cu circa 40 pasageri la bord, a fost lovit din spate de un automobil de model Mercedes. Impactul a avut loc în dimineața zilei de 19 septembrie, pe bulevardul Renașterii Naționale din capitală. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) a declarat că troleibuzul a fost tamponat în timp ce staționa regulamentar în stația de așteptare a transportului public, scrie nm.md

sursa foto: www.newsmaker.md

Purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) Felicia Rusu a declarat pentru că accidentul rutier a avut loc în dimineața zilei de 19 septembrie, în jurul orei 08:40.

„Troleibuzul circula pe ruta nr. 25 și în momentul impactului, troleibuzul staționa regulamentar în stația de așteptare a transportului public”, a precizat reprezentanta Regiei transport electric Chișinău.

Purtătoarea de cuvânt RTEC a adăugat că în salonul unității de transport erau circa 40 călători.

Nimeni nu a avut de suferit. Poliția urmează să stabilească toată cauzele producerii accidentului.

Ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, a declarat că accidentul a avut loc pe bulevardul Renașterii Naționale din capitală.

Intrare liberă la Beer Mania 2024 Festival: Beri artizanale cu arome unice și gusturi rafinate
Articolul anterior
La ce afecțiuni grave poate duce obezitatea? Poate influența negativ mai multe sisteme ale organismului
Articolul următor