Asociațiile de locatari și autoritățile publice locale vor putea instala centrale de producere a energiei regenerabile pentru a asigura mai multe obiective cu energie. Acestă posibilitate va fi oferită în urma modificării Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Ministrul Energiei, Victor Parlicov și secretarul de stat Carolina Novac au explicat în ce constau noile prevederi legislative votate în ultima ședință a Parlamentului, scrie deschide.md.
Esența modificărilor constă în faptul că va fi deblocat procesul privind semnarea contractelor de furnizare a energiei de către prosumatorii care anterior au obținut avizul de racordare. Astfel, aceștia vor putea pune în funcțiune centralele.
O altă prevedere obligă operatorul sistemului de distribuție să informeze viitorul prosumator despre plafonul individual.
Prosumatorii care beneficază de contorizare netă, dar și cei care sunt la facturare netă, aproximativ 6.000 de prosumatori vor fi scutiți de impozitul pe venit.
Responsabilii de la Ministerul Energiei au explicat că comunitățile energetice sunt niște cooperative cu mai mulți consumatori care agreează printr-un contract să beneficieze de acea energie electrică. ANRE urmează să aprobe un tarif reglementat pentru energia electrică livrată de aceste comunități. Profitul obținut va fi reinvestiti în comunitate.
Republica Moldova și-a asumat să atingă o țintă de până la 30% de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2030, în condițiile în care în 2021 erau 3%, 2023 -6%, în 2024 vor fi depășite 10%, a asigurat ministrul Energiei. R. Moldova a devenit exportator pentru prima dată de energie regenerabilă.