O treime din salariul minim al moldovenilor se duce pe mâncare | Unica.md

O treime din salariul minim al moldovenilor se duce pe mâncare

Costurile alimentelor de bază din R. Moldova reprezintă 36,1% din salariul minim, adică în jur de 1.750 de lei. Raportat la veniturile minime, este mai accesibil să cumperi produse în țări precum Polonia, Estonia sau Lituania, potrivit datelor statistice analizate de compania iData, scrie ziuadeazi.md.

În Europa de Est, Moldova se află într-o poziție intermediară în ceea ce privește povara costurilor alimentare. De exemplu, în Polonia, costurile alimentelor de bază reprezintă 13,2% din salariul minim, un procent semnificativ mai mic decât în Moldova. Estonia și Lituania au, de asemenea, procente mai mici, de 16.1% și, respectiv, 16.7%, pe când în Rusia și Belarus pentru alimentele de bază se cheltuie 39% și, respectiv, 40,8% din salariul minim.

Vecinii Moldovei, România și Ucraina, prezintă situații diferite. În România, costurile alimentelor de bază reprezintă 24,2% din salariul minim, ceea ce, deși este mai mic decât în Moldova, încă indică o povară considerabilă. În Ucraina, însă, acest procent ajunge la 49,3%, cel mai mare din Europa.

Cu un procent de 36,1%, Moldova se află într-o situație mai puțin favorabilă comparativ cu multe țări din Europa de Vest, cum ar fi Regatul Unit și Irlanda, unde costurile alimentelor de bază reprezintă doar 7,2% din salariul minim. La nivel global, Moldova este într-o poziție mediană superioară, fiind mai bine decât multe țări din Asia și Africa, unde procentele sunt semnificativ mai mari. De exemplu, în Vietnam, costurile alimentelor de bază reprezintă 65,6% din salariul minim, iar în Nigeria acest procent ajunge la 116,5%.

Atenție, FALS! CNAS nu le telefonează cetățenilor pentru a le solicita date bancare

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că NU contactează beneficiarii prin telefon pentru a solicita date bancare. Plata prestațiilor sociale se face exclusiv prin serviciul guvernamental de plăți MPay, fără a fi necesar să oferiți informații despre cardul bancar, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dacă primiți un apel prin care vi se cer datele bancare sau alte informații confidențiale, vă rugăm:
✔️ Să nu oferiți aceste date.
✔️ Să raportați imediat incidentul autorităților competente.

Fiți prudenți și tratați cu precauție orice solicitare telefonică legată de datele dvs. financiare sau personale!

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Trei sportivi din Republica Moldova vor evolua astăzi la Jocurile Olimpice de la Paris
Articolul anterior
Un nou partid a apărut în Republica Moldova
Articolul următor
Close menu