Cum o idee apărută unei mame, aflate în concediul de îngrijire a copilului, a devenit o afacere de succes. Aflați Povestea Nataliei Gaipeli

Într-o perioadă în care alimentația sănătoasă devine un subiect din ce în ce mai discutat, Nadejda Gaipeli din Tighina (Bender) a trecut de la cuvinte la fapte. În urmă cu șase ani, fiind în concediu de îngrijire cu cel de-al doilea copil, a căutat o alternativă sănătoasă la dulciurile pline de zahăr disponibile pe piață. Așa cum aceste căutări nu s-au încununat cu succes, Nadejda a decis să își creeze propriile dulciuri, din fructe uscate, fără zahăr, aditivi sau coloranți.

Dotată cu un uscător, Nadejda a început să prepare dulciuri acasă, folosind fructe de sezon. După mai multe experimente, a început să producă și pastile din fructe, păstrând aceleași standarde de calitate. Dedicată ideii de a promova consumul de dulciuri sănătoase și cu fler de antreprenor, Nadejda a fondat compania Freya, numele fiind inspirat de zeița scandinavă a dragostei și fertilității.

Începuturile nu au fost ușoare. Nadejda a investit mult timp și resurse pentru a dezvolta rețete care să păstreze aroma și gustul natural al fructelor, menținând în același timp majoritatea nutrienților esențiali. Ea a dorit ca produsele sale să fie și atractive vizual, fără a folosi zahăr sau conservanți.

Produsele Freya, realizate din fructe achiziționate în mare parte de la producători locali, au devenit rapid populare datorită calității și beneficiilor pentru sănătate. Gustările din fructe uscate, folosind o tehnologie de uscare la rece, păstrează fructele pentru perioade lungi de timp, fără a necesita refrigerare.

Cu determinare și viziune, Nadejda a diversificat gama de produse, incluzând pastile din diverse fructe, paste de arahide și seturi pentru vin fiert. Produsele Freya au devenit un brand recunoscut, fiind comercializate în cafenele, magazine și oferite de companii angajaților drept cadouri sănătoase de sărbători.

Un moment cheie în dezvoltarea afacerii a fost obținerea asistenței financiare și a mentoratului din partea Suediei, Marii Britanii și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Acest sprijin financiar a permis achiziționarea de echipamente suplimentare pentru uscare și deshidratare, precum și utilaje moderne pentru curățarea fructelor. Investițiile au crescut productivitatea și au permis extinderea operațiunilor și pregătirea produselor pentru export.

Sprijinul financiar, alături de mentorat și instruiri gratuite în cadrul proiectului AdTrade, a permis Nadejdei să îmbunătățească strategia de marketing, să creeze ambalaje eco și etichete atractive pentru produsele sale și să creeze încă două locuri de muncă. Colaborarea cu alți beneficiari ai proiectului AdTrade a dus la crearea de seturi de cadouri originale pentru sărbători și i-a permis să diversifice piața de desfacere. 

„Aprecierea din partea clienților mă inspiră și îmi dau putere, încredere și noi aspirații. Deși suntem încă o companie mică, încercăm să devenim o companie cu ciclu tehnologic închis de producție, fără deșeuri. De exemplu, nucleul mărului pe care nu-l folosim în procesul de producere îl oferim fermierilor locali ca și hrană pentru animale sau pentru compostare”, relatează Nadejda Gaipeli. 

După șase ani de activitate, compania Freya este deja un nume cunoscut în stânga Nistrului, iar acum, cu ajutorul proiectului AdTrade, își croiește calea și pe malul drept. Afacerea a crescut atât de mult, încât Nadejda și-a implicat și soțul în gestionarea ei. Astăzi, Freya are o rețea solidă de clienți fideli care apreciază calitatea și autenticitatea produselor din fructe.

Nadejda Gaipeli este una dintre cei 76 de antreprenori care au beneficiat de asistența Suediei, Marii Britanii și PNUD, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrului.

Accident tragic la Cahul, chiar în ziua de Paște

La 20 aprilie, în satul Lucești din raionul Cahul, un bărbat de 48 de ani a pierdut controlul mașinii și a derapat de pe un pod. În urma accidentului rutier acesta a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În total, în ultimele trei zile, oamenii șegii au documentat 3.865 de contravenții din domeniul circulației rutiere:
– Depășirea regimului de viteză pe sectorul de drum 1711
– Conducători depistați în stare de ebrietate 100
– Accidente rutiere 23, soldate cu o persoană decedată și 26 traumatizate.

Sărbători cu năbădăi: 63 de cazuri de violență în familie și un caz de omor la Cupcini. Un tânăr de 21 de ani și-a ucis bunica

Sărbători cu năbădăi. În ultimele 3 zile, peste 2200 de polițiști au asigurat ordinea și securitatea publică la nivel național, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Chiar de Paște, Poliția a intervenit în 63 de cazuri de violență în familii, dar și într-un caz de omir la Cupcini, Edineț.

Astfeș, la 20 aprilie, în orașul Cupcini din Edineț, un tânăr de 21 de ani și-ar fi agresat bunica de 86 de ani, aplicându-i multiple lovituri în zona capului. În urma leziunilor, victima a decedat. Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Ceapa moldovenească se strică în depozite

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.

Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.

În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.

După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.

Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.

Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.

În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.

Orașul Sângerei va avea o stației de Epurare modernă
Articolul anterior
Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele roșu cu tot cu semințe
Articolul următor
Close menu