Sprijin pentru copilele de la sat! „Rețeaua Fetelor Neînfricate” sprijină peste 1.000 de adolescente din România și Republica Moldova

Fundația „Progress” anunță lansarea ediției 2024 a proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”, care își propune să sprijine peste 1.000 de adolescente și preadolescente din România și Republica Moldova. Proiectul este prezent în 25 de județe, printre care şi Galaţi, având 73 de cluburi active în România, cu 678 de fete participante, și 73 de cluburi active în Republica Moldova, cu 621 de fete participante, scrie viața-libera.ro.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie, „Rețeaua Fetelor Neînfricate” este destinată împuternicirii și educării a peste 1.000 de adolescente și preadolescente, pentru a le ajuta să facă față provocărilor viitorului. Proiectul abordează probleme critice precum violența verbală și anxietatea, oferindu-le tinerelor informații esențiale, prin activități educative și creative.

Proiectul se adresează tinerelor cu vârste între 10 și 16 ani şi vine ca răspuns la rezultatele unei cercetări realizate pe un lot de conveniență de peste 100 de respondente. Studiul relevă că 53% dintre aceste fete sunt victime ale violenței verbale, 39% sunt frecvent jignite sau disprețuite, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor. „Rețeaua Fetelor Neînfricate” își propune să abordeze aceste probleme printr-un parcurs educațional completat cu informații esențiale, neacoperite în mod tradițional la școală.

Evenimentul de lansare a „Rețelei Fetelor Neînfricate” a avut loc pe 25 iulie 2024, la București, oferind un cadru de întâlnire și dialog între inițiatori, beneficiare și persoane relevante din spațiul public care doresc să se implice activ în susținerea fetelor neînfricate.

„«Rețeaua Fetelor Neînfricate» provoacă normele sociale cu mult curaj, iar activitățile pe care le desfășoară participantele noastre în bibliotecile publice contribuie la crearea unei imagini mai bune, mai puternice, mai asertive de sine. Știm deja că această abordare funcționează și ne dorim ca 1.300 de membre ale rețelei să se lase inspirate și să inspire generații care să contribuie la binele nostru comun”, a declarat dr. Camelia Crișan, CEO al Fundației „Progress”.

Prin sesiuni interactive, discuții inspirate și activități de networking, evenimentul a consolidat o comunitate unită și dedicată unei colaborări strânse pentru dezvoltarea unei generații de fete încrezătoare și bine pregătite pentru viitor.

Derulat prin biblioteci publice, proiectul oferă educație în domenii precum sănătatea, identitatea personală, anxietatea, comunicarea asertivă, bullyingul, discriminarea, cetățenia activă, independența financiară, meseriile viitorului, fake news și fact-checking, încălzirea globală, traficul de persoane și abuzurile sexuale asupra minorilor. Temele sunt prezentate de specialiști în domeniu sub formă de podcasturi, iar informațiile sunt consolidate prin activități creative și jocuri. La finalul programului, fetele vor organiza un eveniment civic pentru a adresa o nevoie comunitară identificată de ele.

În cadrul proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”, sunt active 73 de cluburi în România, dintre care 29 avansate și 44 începătoare, și 73 de cluburi în Moldova, toate începătoare. Patru dintre cluburile româneşti se află în judeţul Galaţi, după cum am aflat de la Monica Elena Cotei, manager de comunicare al Fundaţiei „Progress”, dintre care unul, cel din comuna Piscu, este condus de bibliotecara Ana Petrea. Numărul total de fete participante este de 678 în România (247 în cluburi avansate și 431 în cluburi începătoare) și 621 în Republica Moldova.

Maia Sandu despre aderarea la UE: Moldova merge înainte cu încredere și speranță

Aderarea la Uniunea Europeană este Planul Marshall al Republicii Moldova. Suntem gata să muncim cot la cot pentru a construi o Moldovă puternică, un loc unde toți ne simțim acasă într-o Europă unită. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, în cadrul celei de-a V-a ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, desfășurată marți la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Moldova merge înainte cu încredere și speranță, alături de prietenii noștri care ne-au fost mereu alături, în momentele de încercare și în cele de succes. Astăzi, la Platforma de Parteneriat pentru Moldova, care a reunit peste 60 de țări și organizații din întreaga lume, am subliniat un lucru important: doar împreună, cu sprijinul prietenilor noștri, putem construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii noștri.

Viitorul Moldovei nu se clădește peste noapte, dar fiecare pas pe care îl facem ne apropie de o țară stabilă, europeană, în care fiecare cetățean trăiește cu demnitate și siguranță. Aceasta este calea noastră – un drum al curajului, al muncii și al parteneriatelor puternice. Le-am reamintit tuturor participanților un proverb pe care îl cunoaștem încă din copilărie: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește!”. Moldova a demonstrat de nenumărate ori că poate depăși orice obstacol, dar pentru a accelera progresul nostru, avem nevoie de susținerea continuă a partenerilor noștri. Zeci de țări și organizații s-au mobilizat să fie alături de noi, pentru că împreună suntem mai puternici.

Suntem mai hotărâți ca niciodată să ne asigurăm că Moldova rămâne pe calea păcii, stabilității și a prosperității. Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături. Împreună, construim o Moldova mai puternică și mai unită!”, scrie președintele într-un mesaj public.

Gala Cerneva, o femeie care a transformat una dintre cele mai mari provocări ale vieții într-o poveste de triumf: A nu cădea în starea de ”legumă” era cel mai important lucru

În seria de emisiuni susținute de USAID Moldova și prezentate de Ana Danilescu am avut privilegiul de a discuta cu Gala Cerneva, o femeie care a transformat una dintre cele mai mari provocări ale vieții într-o poveste de triumf. Sunt povești de curaj și speranță esențiale pentru toți cei care se confruntă cu provocările vieții, oferindu-le inspirație și motiv pentru a lupta și a spera.

Diagnosticată cu cancer mamar în timpul sarcinii, Gala a fost forțată să navigheze între bucuria vieții noi și umbra copleșitoare a bolii. Inițial, simptomele ei au fost ignorate de medici, ceea ce a dus la o luptă intensă pentru sănătatea ei, incluzând 16 cicluri de chimioterapie și o mastectomie bilaterală fără posibilitatea unei reconstrucții imediate.

Confruntată cu menopauza indusă și schimbările corporale radicale, Gala a descoperit în sine resurse nebănuite de curaj și acceptare. În dialogul nostru de astăzi, Gala va împărtăși cum a învățat să își accepte și iubească corpul cu toate cicatricile și transformările sale, îmbrățișând viața în toată complexitatea ei.

Anisoara Hachi, a fost diagnosticată cu cancer mamar urmat de multiple recidive, ne va împărtăși cum a navigat prin provocările tratamentelor în Germania și România, și cum a reușit să păstreze speranța și determinarea în fața adversității. Povestea ei este una de neuitat și plină de lecții valoroase despre puterea de a lupta și de a trăi cu pasiune în ciuda obstacolelor.


Gala și Anisoara sunt exemple de femei care nu doar că au înfruntat adversități enorme, dar au și reușit să găsească frumusețe și putere în acele momente. Fiecare poveste ne învață cât de prețioasă este viața și ne amintește să o trăim plenar, cu toate cicatricile și bătăliile noastre.

Vă invit să rămâneți alături de noi pentru a descoperi mai multe despre cum Gala Cerneva a reușit să transforme adversitatea într-o sursă de putere și inspirație. Urmăriți episodul nostru pentru a vă conecta cu poveștile acestor femei remarcabile și pentru a găsi motivație în propriile voastre lupte.

Urmăriți, ascultați și lăsați-vă inspirați – pentru că fiecare voce contează!

Doi tineri, beți criță pe trotinete pe bulevardul Moscovei. Ce riscă „aventurierii”

Polițiștii de patrulare au identificat două persoane în timp ce conduceau trotinete electrice în stare de ebrietate avansată pe bd. Moscova din capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cei doi tineri, cu vârstele de 21 de ani, au fost depistați în timp ce se deplasau neuniform pe stradă și nu erau echipați corespunzător.

Testele efectuate cu aparatul Drager au confirmat starea de ebrietate a acestora, cu valori de 0,68 mg/l și 0,34 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Conform legislației în vigoare, aceștia riscă sancțiuni contravenționale de până la 12.500 de lei sau arest contravențional de la 10 la 15 zile.

De la începutul anului, pe teritoriul țării au fost înregistrate 67 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice, soldate cu 57 de persoane traumatizate.

O învățătoare dintr-un sat de pe malul Nistrului s-a făcut apicultoare. Ce rezultat a dat ”aventura” ei
Articolul anterior
UIMITOR! Germanii au învățat ”Băsmăluța”, ”Șaerul de la Răciula”, dar și alte dansuri populare vechi din R. Moldova, sub ghidarea unei coregrafe de la noi
Articolul următor