Incendiile din Turcia au dat peste cap planurile de vacanță a multor moldoveni. A fost emis alertă de călătorie

Incendiile din vestul Turciei continue să se intensifice. Autoritățile de la Chișinău au emis o alertă de călătorie în Turcia în contextul extinderii incendiilor forestiere în provinciile Aydin, Izmir și Manisa din vestul Turciei, precum și a intensificării flăcărilor în apropierea graniței regiunii Kavaklidere din Mugla, scrie evz.ro.

În acest context, cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Tsunt îndemnați să verifice starea vremii și urmărească avertismentele oficiale emise de autorități înainte de a planifica călătoria.

„Fiți vigilenți în zonele afectate. Urmăriți cu atenție mass-media locală și informați misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Turcia despre prezența în zonele de risc. Asigurați-vă că aveți suficient combustibil, apă și alimente. Dispozitivele de comunicare mobilă trebuie să fie funcționale”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, dacă primiți alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care vă aflați, respectați cu strictețe instrucțiunile autorităților locale.

Date de contact pentru cetățeni

Pentru mai multe informații, cetățenii pot consulta pagina oficială a unității de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne: https://www.afad.gov.tr.

De asemenea, pentru asistență consulară, persoanele pot contacta Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia la numărul +90 541 687 21 04. Pagina instituției – ankara@mfa.gov.mdconsulat.ankara@mfa.gov.md.

Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul: +90 535 983 01 73, istanbul@mfa.gov.md.

Incendiul din Izmir este cel mai mare din vara anului curent din Turcia. Flăcările amenință zonele urbane. Circa 4 000 de locuitori din vestul țării au fost evacuaţi în siguranţă. Acest lucru în condiţiile în care incendiile de vegetaţie continuă să ardă în mai multe oraşe şi provincii. Flăcările sunt intensificate de vântul puternic. Pompierii continue să intervină la fața locului.

Fetița ucisă de un troleibuz la Ciocana ar fi împlinit 14 ani. Mama i-a adus baloane-cifre la mormânt

Anastasia, fetița tamponată mortal de șoferița unui troleibuz pe trecerea pietonală de pe bd. Mircea cel Batrîn din sectorul Ciocana al capitalei, ar fi împlinit 14 ani în acest an. Acum o zi, mama ei, Olia Culai, a publicat un video pe rețele sociale de la cimitir, în care sunt surprinse jucării, flori și baloane-cifre legate de cruce. Postarea este însoțită de un mesaj plin de durere, scrie realitatea.md.

 „Моё самое большое счастье и горе (tr. cea mai mare fericire a mea și cea mai mare tragedie”, a scris mama Anastasiei.

Amintim că, pe 24 martie curent, Anastasia a încercat să traverseze strada regulamentar la o trecere de pietoni nedirijată, când a fost tamponată mortal de un troleibuz de pe ruta nr. 13 condus de o șoferiță. Taxatoarea spunea că s-a întâmplat în afara trecerii, însă imaginile surprinse și distribuite pe rețele o contrazic și confirmă versiunea polițiștilor.

Șoferița de la volan nu ar fi avut nicio săptămână de lucru. Pe parcursul mediatizării cazului, s-a încurcat în declarații și într-un final și-a recunoscut vina. În una dintre ședințele de examinare, a mărturisit că fetița ar fi nimerit într-o zonă oarbă și de asta nu ar fi văzut-o. Prima instanță a condamnat-o la 4 ani de îcbhisoare, dintre care doi cu suspendare, și cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Mama copilei a contestat hotărârea.

Anastasia era elevă a Liceului Teoretic „Dacia” cu predare în limba rusă din același sector și era singurul copil al soților Culai.

Campanie Anti-Bullying în toate instituțiile de învățământ general din țară

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale vor fi informați despre consecințele și metodele de prevenire a bullying-ului și a violenței în școli. Între 4-8 noiembrie în toate instituțiile de învățământ general din țară se va desfășura Săptămâna Anti-Bullying, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În această perioadă în școli vor avea lor diverse activități de informare și educație pentru explicarea fenomenului, prezentarea consecințelor și metodelor de prevenire. Elevii vor fi antrenați în activități diverse, concepute pentru fiecare categorie de vârstă cum ar fi: ateliere de artă dedicate subiectului, vizionări de filme și materiale informative, discuții și alte acțiuni – toate pentru a promova empatia și toleranța în rândul copiilor.

Activitățile desfășurate în Săptămâna Anti-bullying vor contribui la o mai bună conștientizare a fenomenului, încurajarea copiilor să solicite ajutorul adulților în gestionarea situațiilor de violență, asigurarea unui mediu școlar mai sigur și mai prietenos pentru elevi. 

La 7 noiembrie, instituțiile educaționale vor marca „Ziua internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli”.

Săptămâna Anti-bullying este parte a campaniei „Împreună, fără bullying!” și este organizată de Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Ministerul Educației și Cercetării, finanțată de Liechtenstein Development Service.

Serviciile publice în domeniul justiției vor fi îmbunătățite, iar activitatea instanțelor, eficientizată prin dezvoltarea tehnologiilor digitale

Serviciile publice în domeniul justiției vor fi îmbunătățite, iar activitatea instanțelor va fi eficientizată prin dezvoltarea tehnologiilor digitale și a sistemelor informatice. În acest sens, Guvernul a aprobat crearea Agenției pentru Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească, ca urmare a comasării prin fuzionare a Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Agenției Resurse Informaționale Juridice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Înființarea agenției este esențială pentru digitalizarea proceselor judiciare și avansarea în dezvoltarea conceptului de e-justiție, centrat pe nevoile cetățenilor. În același timp, activitatea agenției se va axa pe îmbunătățirea performanței instanțelor judecătorești și reducerea duratei proceselor.

Astfel, prin implementarea soluțiilor digitale, agenția va facilita accesul la justiție, va reduce birocrația, va crea un mediu mai transparent și eficient și va facilita accesul cetățenilor la informațiile juridice și procedurale.

Primăria Chișinău a fost distinsă cu Ordinul de Aur al Federației Mondiale de Armwrestling
Articolul anterior
Polițiștii anunță reținerea unei femei care le propunea bărbaților de lucru în Franța și Germania, în baza unor acte românești false
Articolul următor