Cea mai frumoasă declarație de iubire din istoria românilor. Cine este boierul care a construit un monument unic în lume, în cinstea soției sale

În nordul extrem al României se găsește un monument unicat în lume, unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Europa. Propriu-zis este singura biserică ortodoxă și catolică în același timp, cu o simbolistică misterioasă și arhitectură spectaculoasă, scrie adevarul.ro

Aproape de granița României cu Ucraina, în comuna Hilișeu Horia, județul Botoșani, se află un monument unicat în lume. Este vorba despre o biserică ortodoxă și catolică în același timp, un monument incredibil atât prin simbolistică dar și prin frumusețe arhitectonică, îmbinând stilul românesc al bisericilor țărănești de lemn, cu cel al incintelor fortificate ale mănăstirilor catolice. Oamenii locului dar și cei care cunosc istoria comunității spun că acest ansamblu, de o valoare inestimabilă, reprezintă cea mai frumoasă declarație de dragoste.

Bijuteria arhitectonică din coama pădurii

Comunca Hilișeu Horia se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani, aproape de granița cu Ucraina. Este o zonă cu dealuri împădurite, o natură spectaculoasă dar și un ținut încărcat cu legende și monumente incredibile. Pe unul dintre dealurile care înconjoară cătunul Hilișeu-Crișan, se află și aceste monument unicat. La biserică se ajunge, urmând indicatorul turistic, aflat la șoseaua principală, pe un drum care șerpuiește printre coline, oferind o panoramă incredibilă, cu pădurile din zonă. Biserica este de neratat, impresionează la prima vedere. În mijlocul unei incinte cu turn-clopotniță, care seamănă cu cele ale mănăstirilor catolice de oriunde din occidentul european, se află o bisericuță țărănească din lemn, aseămănătoare celor ucrainene.

Incinta lăcașului de cult, cu ziduri de tradiție romanică, decorate cu superbe statui în stilul baroc, se ”închide” cu un turn clopotniță, deasemenea realizat în stil romanic, care reprezintă și calea de acees în acest ansamblu religios. Statuile de pe ziduri îi reprezintă pe cei 12 apostoli  dar și pe Iisus Hristos încadrat de îngeri. În această incintă de factură catolică în stil romanic și baroc, printr-o ușiță de lemn se pătrunde într-un univers ortodox, țărănesc.

Mai precis, în incintă se află o biserică de lemn realizată, spun specialiștii, printr-o tehnică medievală dispărută. Mai precis, pridvorul și ușa de intrare sunt lucrate direct cu barda, în lemn de stejar. Lăcașul de cult, este efectiv ”învelit” cu ”solzi” din lemn și acoperită cu draniță. „Este o îmbinare uluitoare de stiluri. Când vorbim de stiluri atât de diferite, oricine s-ar aştepta să iasă un kitsch. Nu este vorba despre aşa ceva aici. Este artă curată. Meşterii au reuşit să armonizeze aceste două stiluri diferite în aşa măsură, încât a rezultat o capodoperă“, precizează Dănuţ Huţu, director al Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani.

O simbolistică misterioasă

 Biserica din lemn realizată în stilul lăcașelor de cult ortodoxe țărănești, din nordul Moldovei, după o tradiție de câteva sute de ani, ascunde și câteva mistere. De exemplu, în pridvor, sunt sculptați doi dragoni misterioși, îngemănați, păzinmd parcă ușa de intrare. „Sunt un element straniu şi interesant. Se spune că ar fi blazonul familiei. Dar este greu de explicat prezenţa lor”, preciza Valeria Derscariu soția preotului din Hilișeu Crișan, pasionat de istoria bisericii,dar decedat prematur.

Mai apoi pe canatul ușii dar și peste tot prin biserica de lemn se află simboluri solare misterioase. Atmosfera din biserică pare magică, cu fascicole de lumină care pătrund prin ferestrele înguste și se revarsă peste catapeteasma din tei și icoanele înegrite de vreme. Unii spun că ar fi inclusiv simboluri masonice, mai ales că cei care au ctitorit-o ar fi făcut parte din lojele masonice. În biserică, sub lespezi de piatră se află și mormintele ctitorilor. 

O biserică cât o declarație de iubire

Biserica are o vechime de peste două secole, fiind clădită în anul 1802. Ctitori au fost boierii din neamul Curt, o familie veche care stăpânea moșiile din zona Hilișeu. Acum trei secole, locurile se numeau Hilișeu-Curt iar toate satele din zonă le aparțineau. Inițial, pe deal a fost o mănăstiri de maici care, însă, a dispărut fără urmă, probabil arsă în urma unui atac al tătarilor. Pe locul mănăstirii de maici, boierul Vasile Curt a ridicat biserica de lemn, în anul 1802. La scurt timp, fiul său, Alecu Curt, s-a îndrăgostit de Ana Bernescu, o bistrițeancă dintr-o familie catolică.

Pe vremea aceea, Transilvania și implicit Bistrița se aflau sub stăpânire habsburgică. Alecu s-a căsătorit cu frumoasa Ana Bernescu și a adus-o în Moldova, la conacele sale din județul Botoșani. După căsătoria cu Ana, Alecu Curt a comandat și incinta catolică împrejurul bisericuței de lemn a familiei. Statuile sfinților au fost aduse direct de la Roma iar biserica a devenit un simbol al iubirii lui Alecu Curt față de Ana Bernescu.

Practic, noua compoziție arhitectonică, simboliza faptul că sufletul ortodox al lui Alecu, era protejat de cel catolic al Annei. Ana a murit tânără, probabil la 35 de ani. Alecu nu s-a mai căsătorit niciodată. Mormântul său dar și al Anei se află și astăzi în acest ansamblu unicat dedicat iubirii lor. 

Gabriel Nebunu a cântat la Palatul Național: doar din respect pentru Fuego

Pe 7 și 8 noiembrie, Fuego susține concerte la Palatul de la Chișinău, alături de Orchestra Fraților Advahov, numeroși artiști de la noi, printre care se numără și Gabriel Nebunu, cel căruia ”i s-ar fi interzis” să-și susțină concertul aniversar la Palat, informează unica.md.

Invitații speciali ai artistului român cu care cântă în duet, se numără Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Zinaida Bolboceanu, Stela Botez și revelația Moldovei, dar și carismaticul interpret de muzică populară Gabriel Nebunu.

Aseară, Gabriel Nebunu a urcat în scenă nu din culise, ci din public.

Se pare că artistul a evoluat la Palatul Național doar din respect pentru Paul Surugiu, cu care îl leagă o prietenie frumoasă, având în vedere recentele dezvăluiri făcute într-un interviu despre cum i s-a interzis să-și susțină concertul aniversar la cei 10 ani de activitate scenică la palat.

Biletele la concertele lui Fuego au costat între 250-1.000 de lei și s-au vândut toate.

Ion Paladi, melodie emoționantă alături de frații săi. Ce alte surprize pregătește artistul

Îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, alături de frații săi Constantin și Petru Paladi, a lansat de curând o melodie emoționantă intitulată ”Dor de părinți”, care deja a ajuns la inimile admiratorilor, informează unica.md. 

“Dor de părinți” cel mai nou cântec alături de frații mei. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat de la casa părintească, locurile unde am copilărit și de părinții care ne-au dat viață!”, scria artistul într-o postare.

Videoclipul a fost filmat în satul natal Chișcăreni.

Vă invităm să ascultați melodia.

Artistul mai pregătește și alte surprize pentru publicul său drag. Foarte curând, acesta va lansa, în premieră, o piesă de muzică ușcoară. Videoclipul, în care apare alături de soția sa, filmat pe strada pietonală din Chișinău, va fi lansat pe 16 noiembrie, ora 12.00 și se intinulează ”Mii de stele”.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al orchestrei naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât ân țară, cât și peste Prut.

Ministra Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis și a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, informează unica.md.

”Am repetat de multe ori că sistemul de justiție este vital pentru activitatea tuturor domeniilor. În special când vine vorba de corupție, hoție, crime.

Sistemul de justiție în termeni simpli, pentru oameni, este despre dreptate și nedreptate. Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect.

Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…

Recent, un bun prieten de al meu neurochirurg din București a salvat viața unui mic moldovean de la noi de câteva luni într-o operație care a durat 17 ore. 17 ore! Vă dați seama să stai cu microscopul pe un creieraș micuț, în costum chirurgical, cu broboane de transpirație pe frunte, cu mâinile și ochii încordați și obosiți, la limita rezistenței! Micuțul a fost salvat, a revenit acasă, crește, dar câte zile de viață a lăsat medicul în acea sală de operație?

Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotariri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.

Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.

În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic.”, scrie în postarea sa ministra Sănătății.

„Febra leneșului” a ajuns în Europa. Cum se manifestă boala tropicală
Articolul anterior
Vitezoman, prins cum conducea cu 111 km/h prin Chișinău
Articolul următor