Povară suplimentară pe umerii profesorilor din cauza deficitului de cadre

Cadrele didactice din Chișinău se confruntă cu provocări semnificative, iar una dintre cele mai presante este lipsa personalului didactic calificat. Acest fapt pune o povară suplimentară pe umerii profesorilor existenți. Deși sindicatele din educație colaborează cu activ cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Direcția generală educație tineret și sport pentru a aduce noi cadre în sistem, deficitul rămâne o realitate care necesită soluții pe termen lung. Declarații în acest sens a făcut Margareta Sîrbu, președinta Consiliului municipal al Sindicatului Educației și Științei Chișinău, într-un interviu publicat pe portalul Confederației Naționale a Sindicatelor, transmite IPN.

„Remunerarea este, de asemenea, o problemă de care suntem foarte conștienți. Salariile trebuie să reflecte cu adevărat munca și responsabilitățile profesorilor noștri. În parteneriat cu autoritățile, continuăm să căutăm soluții pentru a asigura că fiecare cadru didactic primește o remunerație care să îi asigure un trai decent și să îl motiveze să continue să contribuie la dezvoltarea educației”, a precizat Margareta Sîrbu.

Potrivit ei, birocrația excesivă este o altă problemă care afectează direct activitatea didactică. Suntem în permanentă discuție cu MEC și DGETS pentru a simplifica aceste procese administrative, astfel încât profesorii să se poată concentra pe ceea ce fac cel mai bine: educarea și formarea viitoarelor generații.

„Suntem foarte preocupați de imaginea cadrelor didactice în societate și de respectul cuvenit acestora. Din acest motiv, ne implicăm activ în proiecte care urmăresc promovarea imaginii angajaților din învățământ, în strânsă colaborare cu DGETS. Concursuri precum „Pedagogul Anului” și „Diriginte, drag părinte” sunt doar două exemple de inițiative pe care le susținem de fiecare dată. De asemenea, suntem alături de angajați în toate etapele de susținere și confirmare a gradelor didactice și manageriale”, a notat președinta Consiliului municipal al Sindicatului Educației.

Anul acesta, pentru municipiu s-a solicitat de la Ministerul Educației și Cercetării 638 de cadre debutante pentru a fi angajate în sistem, dintre care 100 au fost deja înregistrate la DGETS. „Aceste cadre au nevoie de sprijin continuu pentru a se adapta la cerințele sistemului educațional și pentru a-și dezvolta competențele. Sindicatul se angajează să colaboreze cu autoritățile pentru a asigura condiții optime de muncă și pentru a oferi tinerilor debutanți resursele necesare pentru a-și îndeplini misiunea educațională cu succes”, a mai sus Margareta Sîrbu.

Lapoviță la noapte, în Moldova. Ce prognozează meteorologii

Meteorologii anunță că noaptea în nordul Moldovei vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță, iar în raioanele de sud va ploua, a comunicat meteorologul Natalia Șcarevnea din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, scrie IPN.

Noaptea care vine se anunță rece în toată țara. La nord temperaturile vor oscila între minus 2 și 0 grade, în centrul țării mercurul va oscila între minus 1 și +1, iar la sud se vor înregistra între 0 și +3 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de miercuri vor cădea ploi slabe și vor fi maxime de 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a săptămânii vremea se va menține la aceleași caracteristici.

A murit cunoscutul om de afaceri Silviu Prigoană. Acesta s-a înecat cu mâncare într-un restaurant

Omul de afaceri și fondatorul postului TV Realitatea Plus, Silviu Prigoană, a murit, marți, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant. 50 de minute l-au resuscitat salvatorii de la ISU. Degeaba însă, scrie adevărul.ro.

Silviu Prigoană a murit după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la masă cu alte trei persoane la un restaurant din Brașov. La ora 14,13 a fost chemată ambulanța, însă medicii sosiți la fața locului nu au reușit să-l resusciteze și au declarat decesul. Inițial s-a spus că acesta s-ar fi înecat cu mâncare, însă ulterior s-a spus că acesta a murit în urma unui infarct, dat fiind că avea stenturi la inimă și în fiecare an se ducea la cardiologie în Germania pentru control.

„Vă pot spune că am fost anunțați să intervenim în localitatea Șimon, la o persoană care se afla în stop cardio-respirator, un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani și că echipajul SMURD a ajuns acolo, a aplicat manevre de resuscitare timp de aproximativ 50 de minute, după care a fost predat echipajului SAJ cu medic, venit la fața locului, iar ulterior a fost declarat decesul bărbatului. Din păcate acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

– La ce oră a venit apelul?

Apelul a fost recepționat la ora 14,13.

– Suspiciunea era că s-ar fi înecat cu mâncare?

Nu avem această suspiciune. Colegii l-au găsit în stop cardio-respirator. Se vor face analize, anchete, și probabil se va stabili ulterior”, a declarat pentru Adevarul maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.

În anul 2010, Silviu Prigoană a mai suferit un infarct miocardic, în urma căruia a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală.

IPJ Brașov: A fost resuscitat, dar nu s-a putut face nimic

Inspectoratul de Poliție din Brașov a anunțat că, în această dupa-amiază, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Bran au fost sesiszati cu privire la faptul că, în timp ce o persoană, de 60 de ani, lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului.

Adrian Bahmuțeanu: Sunt foarte afectată

Fosta lui soție, Adriana Bahmuțeanu, și-a exprimat regretul într-o declarație pentru România TV: „Sunt în stare de șoc, nu îmi vine să cred! Mi s-a confirmat ce s-a întâmplat în Brașov, într-un restaurantt, dar nu știu nimic altceva. Îmi pare extrem de rău! Este tatăl copiilor mei! Sunt foarte afectată!”

În decembrie ar fi împlinit 61 de ani

Silviu Prigoană s-a născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj. Acesta a fost acționar principal la Rosal Grup și fondator al mai multor posturi de televiziune. Dar ambițiile sale au fost mult mai mari de atât, ajungând să se implice și îm politică. Omul de afaceri a fost deputat de București, din partea PDL, în legislatura 2008-2012.

Silviu Prigoană a fost fondator al posturilor de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV.

Afaceristul a început să investească masiv în mass-media în 2001, an în care a înființat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV și Taraf TV. A deținut și 10% din acțiuni din Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Prigoană deținea și licențe pentru alte două canale, Meteo TV și Manele TV. Omul de afaceri mai deținea, Sigma TV, acțiuni la Teleshop 24, fiind coproprietar și la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM. Mai deținea și revista Taifasuri, firma Rosal Ortopedic și RTL (Romanian Television of America), precum și postul de radio Etno FM. Până în 2006, Silviu Prigoană a deținut și revista săptămânală Fanatik, cu profil sportiv.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă lansată de ruși, găsită la Coșernița: Este a treia în ultimele zile

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Coșernița.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

”La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii.”, anunță Poliția.

În Parcul „Valea Trandafirilor” a fost instalat un teren de workout pentru curse cu obstacole
Articolul anterior
Șoferul care a ucis un copil la Florești, arestat
Articolul următor