Școlile din Găgăuzia refuză din nou să se supună cerințelor autorității în educație

Autoritățile din Găgăuzia sfidează din nou Ministerul Educației și Cercetării (MEC) al Republicii Moldova. Potrivit unui ordin emis de Direcția generală a educației din Găgăuzia, obținut de NM, în cadrul primei lecții din noul an școlar, profesorii din autonomie vor discuta cu elevii despre obținerea statutului de autonomie de către Găgăuzia, scrie stiripesurse.md.

Aceasta în ciuda faptului că MEC a stabilit anterior ca prima lecție din anul de studii 2024-2025 în toate instituțiile de învățământ general din țară, fie ele publice sau private, să fie dedicată subiectului păcii.

Ordinul Direcției generale a educației din Găgăuzia, emis pe 21 august, prevede că în toate instituțiile de învățământ din autonomie, noul an școlar va începe pe 2 septembrie. Tradiționalul careu din școli va debuta la ora 08:30 și va dura cel mult 45 de minute, din cauza condițiilor climatice. Prima lecție din acest an va purta titlul „Împreună pentru pace: Găgăuzia ca exemplu de soluționare pașnică a conflictelor”.

Conform documentului, profesorii sunt îndrumați să discute cu elevii despre obținerea autonomiei Găgăuziei, prezentată ca un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor, despre diversitatea etnică, lingvistică și culturală, precum și despre cea de-a treizecea aniversare a înființării Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia.

A comandat omorul finului: Proprietarul unui schimb valutar, condamnat la închisoare

Proprietarul unui srl de schimb valutar din Căușeni a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru comandarea unui omor în 2016, contra sumei de $5.000, scrie omniapres.md.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Căușeni, motivul pregătirii omorului la comandă ținea de faptul că administratorul unui alt srl de schimb valutar din oraș (care era și finul de cununie al ultimului) stabilea rate de schimb dezavantajoase afacerii inculpatului, cu vârsta trecută de 60 de ani. În acest scop, inculpatul a discutat cu un fost condamnat, căruia i-a și dat bani în avans, pentru pregătirea omorului.

Totuși, persoana care ar fi urmat să execute omorul, a conștientizat ilegalitatea comenzii inculpatului și l-a denunțat la poliție. Ulterior, procurorii PCCOCS l-au reținut pe bărbat, atunci când acesta a venit la întâlnirea (dintr-o pădure din afara orașului) cu pretinsul asasin, care ar fi urmat să-i prezinte dovada omorului, adică corpul neînsuflețit al finului său, ca să primească cei $5.000. În momentul reținerii, inculpatul avea un baston, care la deschiderea mânerului pe interior avea o lamă de cuțit cu lungimea de 15 cm, ce urma a fi folosită pentru verificarea presupusului cadavru.

Odată cu pronunțarea sentinței, instanța de judecată i-a interzis inculpatului să părăsească Moldova, până la devenirea definitivă a actului judecătoresc, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Peste 10.300 de copii înscriși în clasa întâi în Chișinău
Articolul anterior
Evenimentele dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova debutează astăzi la Chișinău. Cine urcă în scenă în această seară
Articolul următor