Jocurilor Paralimpice de la Paris, ceremonia de deschidere. Spectacol pe Champs-Elysées

Aproximativ 4.400 de para-atleți vor defila pe Avenue des Champs-Elysées pentru o „paradă populară” coregrafiată de suedezul Alexander Ekman. După Jocurile Olimpice de neuitat de la Paris, entuziasmul continuă cu Jocurile Paralimpice care se apropie. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice Paris 2024 va avea loc miercuri, 28 august. Unde vor fi sărbătoriți mii de para-atleți din 184 de delegații din întreaga lume, scrie evz.ro.

La fel ca Jocurile Olimpice, ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice nu va avea loc pe un stadion. Ci se va desfășura în aer liber, în Place de la Concorde. Care a fost transformată într-un „parc urban” pentru Jocurile Olimpice, găzduind skateboarding, BMX freestyle, baschet 3×3 și breaking. „De la Champs-Elysées la Place de la Concorde, aștept cu nerăbdare să creez acest spectacol care va transforma inima Parisului. Cu spectacole care nu au mai fost văzute până acum”, spune Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei.

El adaugă: „Un spectacol care va pune în valoare sportivii paralimpici și valorile pe care aceștia le întruchipează. Un spectacol care va uni spectatorii și publicul de televiziune din întreaga lume în jurul spiritului unic al Jocurilor Paralimpice”. De data aceasta, Jolly a apelat la ajutorul coregrafului suedez Alexander Ekman pentru a scutura din nou codurile ceremonialului. Ekman a ales să facă din dans principalul punct central al spectacolului. Cu peste 150 de dansatori, inclusiv profesioniști cu dizabilități.

Ekman a împărtășit viziunea sa pentru ceremonie, declarând: „Scopul nostru este să creăm o ceremonie paralimpică. Care să fie o sărbătoare cu un amestec de mesaje importante. Cu arta dansului coregrafic și muzica nou compusă de Victor Le Masne și inspirată de sport”. Coregraful a devenit celebru pentru interpretarea sa din 2016 a operei Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski la Oslo. Unde a recreat un lac pe scenă, umplându-l cu 6.000 de litri de apă.

Prima parte a ceremoniei va putea fi urmărită gratuit în direct de public. În timp ce segmentul ceremonial și artistic final va avea loc la Place de la Concorde, pe o scenă de 4 500 de metri pătrați, înconjurată de patru niveluri de scaune. Prețurile biletelor variază între 150 și 700 de euro și pot fi achiziționate de pe site-ul oficial de bilete.

Pentru cei din afara Parisului, evenimentele vor fi disponibile la televizor. O listă a deținătorilor de drepturi pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice este disponibilă. În Franța, de exemplu, ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice va fi difuzată pe canalul gratuit France 2, începând cu ora 20:00, pe 28 august.

S-a raportat că legendarul actor chinez de arte marțiale Jackie Chan va purta torța cu doar câteva ore înainte de începerea ceremoniei de deschidere. Flacăra, care a fost aprinsă sâmbătă (24 august) la Stoke Mandeville, locul de naștere al Jocurilor Paralimpice, a ajuns duminică în Franța prin tunelul de sub Canalul Mânecii. A fost purtată de medaliata la scrimă în scaun rulant Emmanuelle Assman

Viitorii șoferi vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru permisul de conducere

Eliberarea, schimbarea și restabilirea permisului de conducere va costa mai mult, acest serviciu urmând să includă și eliberarea permisului provizoriu, transmite IPN.

Potrivit unui document aprobat astăzi de Guvern, dacă serviciul va fi prestat în 20 de zile, tariful va fi de 420 de lei. Pentru urgentare solicitanții vor plăti mai mult. 760 de lei – dacă permisul va fi eliberat în 10 zile lucrătoare. 1100 de lei – dacă solicitantul îl vrea în 5 zile și 1440 de lei, dacă nu poate să aștepte mai mult de trei zile. Tariful pentru eliberarea permisului în o zi lucrătoare este de 1780 de lei, iar în ziua adresării acest serviciu va costa 2120 de lei.

Același proiect prevede că certificatul de înmatriculare și permisul de conducere provizoriu vor putea fi generate electronic și vor avea aceeași valoare pe teritoriul Republicii Moldova ca și documentele eliberate fizic.

„Astăzi digitalizăm procesul de înregistrare a unităților de transport. Certificatul de înmatriculare și permisul de conducere provizoriu vor putea fi generate electronic și vor avea accesași valoare pe teritoriul Republicii Moldova ca și documentele eliberate fizic. De asemenea, comasăm mai multe servicii și eliminăm o serie de proceduri pentru comoditatea proprietarilor de automobile”, a declarat secretarul de stat al guvernului, Artur Mija, în cadrul ședinței Guvernului.

Un cetățean turc a murit, după ce s-a izbit cu mașina într-un copac, la Cantemir. A fost nevoie de echipa de descarcerare

Cadavrul unui șofer a fost descarcerat dintre fiarele contorsionate ale automobilului, după ce acesta a fost implicat într-un accident rutier. Tragedia s-a produs noaptea trecută, în jurul orei 23:13, pe traseul R34, în apropiere de localitatea Leca, din raionul Cantemir, scrie pulsmedia.md.

Potrivit surselor, victima s-a dovedit a fi un cetățean turc în vârstă de 46 de ani. Acesta se deplasa cu un automobil de marca Skoda Octavia, când în circumstanțe încă necunoscute de anchetă a pierdut controlul volanului, iar mașina a părăsit parăsit partea carosabilă și s-a izbit violent într-un copac de pe acostament.

În urma impactului, din cauza traumatismelor grave, șoferul a decedat pe loc până la venire ambulanței.

Totodată, la fața locului a fost necesară și intervenția unui echipaj de descarcerare, pentru a scoate cadavrul bărbatului dintre fiarele contorsionate ale automobilului.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Sindicatele și patronatul cer majorarea salariului minim

Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Pa­tronatului din Republica Moldova (CNPM), în persoana lui Igor Zubcu, președintele CNSM, și, respectiv, Leonid Cerescu, președintele CNPM, au semnat un demers pe care l-au expediat premierului Dorin Recean, scrie vocea.md.

În document se arată că, în calitate de parteneri sociali la nivel național, CNSM și CNPM și-au manifestat susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova prin semnarea unei Declarații comune pe  26 ianuarie 2024.

„Conștientizând importanța implicării plenare în acest proces, de comun acord cu reprezentanții Guvernului, membri ai Comisiei naționale pentru consultări și ne­gocieri colective, am convenit asupra coo­perării active și participării constructive la procesele de transpunere a legislației euro­pene în cadrul normativ național.

După cum cunoașteți, în calitate de țară candidat de aderare la Uniunea Europea­na, Republica Moldova și-a asumat anga­jamentul de a-și alinia legislația națională la acquis-ul comunitar, iar prin semnarea Declarației de aliniere la Pilonul european al drepturilor sociale al Uniunii Europene, de a contribui la asigurarea unor condiții de munca și de trai decente pentru angajați”, se subliniază în preambulul Demersului.

Pilonul european al drepturilor soci­ale este o proclamație comună a șefilor instituțiilor UE, care se angajează să pună în aplicare 20 de principii în domeniul politicii sociale, printre care și asigurarea dreptului la salarii echitabile, care să asigure un nivel de trai decent.

În aceeași ordine de idei, în Planul național de acțiuni pentru aderarea Repu­blicii Moldova la Uniunea Europeana pen­tru anii 2024-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 829/2023, este prevăzută transpunerea, până în septembrie 2025, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care este un standard european important ce prevede mecanismul de stabilire a sala­riului minim pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, mai relevă documentul citat.

„De altfel, mecanismul dat este prevă­zut și de Carta Socială Europeană (revizu­ită), ratificată parțial de Republica Moldo­va prin Legea nr. 484 din 28.09.2001, care mai stabilește, în articolul 4, că țările care au ratificat-o trebuie să recunoască dreptul lucrătorilor la o salarizare suficientă, care să le asigure acestora, precum și familiilor acestora, un nivel de trai decent.

Analizând datele BNS privind evoluția minimului de existență pentru anul 2023, care a constituit 2877,1 lei pe luna, inclusiv pentru populația apta de munca – 3078,7 lei, pentru pensionari – 2403,9 lei, pentru copii – 2822,1 lei, remarcam că, pentru asi­gurarea unor necesități minime ale unui salariat și unui copil minor, salariul minim ar constitui cel puțin 7007 lei (5900,8 lei – salariu net) și ar asigura doar nivelul pra­gului sărăciei extreme (pentru anul 2023)”, remarcă autorii demersului.

Ei argumentează astfel că salariul minim de 5 mii de lei, stabilit la 1 ianuarie 2024, asigură doar circa 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil mi­nor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă.

Servicii farmaceutice mai bune în Republica Moldova
Articolul anterior
Inteligența artificială poate detecta tuberculoza sau alte boli!
Articolul următor