Cea mai mare horă din istoria R. Moldova, încinsă la un festival la care a participat și Maia Sandu! A fost trecută în Cartea Recordurilor

Moment istoric la Festivalul Tezaur Național 2024, care a avut loc weekendul trecut la Horești, Ialoveni! În deschiderea evenimentului, zeci de ansambluri și artiști din țară, au încins o uriașă horă, cea mai mare din istoria țării noastre, care a fost trecută în Cartea Recordurilor Republicii Moldova, informează unica.md.

La Festivalul Tezaur Național 2024, cel mai de amploare eveniment al națiunii, unde tradițiile autentice și cultura autohtonă au demonstrat că vor dăinui, a fost prezentă și președintele Maia Sandu.

”Azi, la Horești, Ialoveni, la Festivalul „Tezaur Național”, s-a jucat o mare horă moldovenească. I-am felicitat pe localnici și oaspeți pentru că păstrează și promovează cultura și tradițiile strămoșilor noștri.”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Hora națiunii, ca simbol al unității și al bucuriei, a adunat oameni de toate vârstele.

Festivalul Tezaur Național a fost o adevărată sărbătoare a identității noastre. Prin reconstituirea autentică a caselor de altădată și prin revirimentul obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, evenimentul ne-a oferit o conexiune profundă cu rădăcinile noastre, susțin organizatorii.

”Un eveniment care a depășit toate așteptările! Festivalul Tezaur Național ne-a oferit un tezaur de tradiții și obiceiuri, adus la viață de cele mai importante delegații, de 70 de ansambluri, 60 de artiști și zeci de meșteri populari. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi!”, spune Natalia Rodideal-Midoni, dorectorul Tezaur TV, care a organizat acest eveniment grandios.

Vizitatorii Festivalului au avea parte de expoziții pline de tradiție și folclor, târguri ale meșterilor populari și producătorilor autohtoni, bucătărie tradițională cu tradiții culinare din diferite subzone ale țării, ateliere de creație și masterclass-uri pentru copii, sporturi tradiționale, prezentări de modă și mașini retro, excursii cu trăsura, foc de tabără, tombolă cu premii valoroase, multe surprize și un program artistic extraordinar cu zeci de ansambluri etnofolclorice, colective de dans popular din toată țara și artiști consacrați de muzică populară și ușoară, inclusiv invitați din România, Grecia și Ucraina.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Veste bună! Se majorează indemnizația unică la nașterea copilului

Indemnizația unică la nașterea copilului ar urma să crească, începând cu anul 2025. Autoritățile propun majorarea cuantumului indemnizației până la 21 350 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1350 lei comparativ cu anul 2024, scrie deschide.md.

Conform datelor prezentate, mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului au fost planificate în proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2025.

De menționat că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ultimii 3 ani numărul nașterilor a constituit:

  • anul 2021 – 29,2 mii copii;
  • anul 2022 – 27 mii copii;
  • anul 2023 – 24 mii copii.

Potrivit estimărilor, în anul 2025 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 26 000 copii și vor fi necesare resurse financiare suplimentare în cuantum de circa 35 mln lei.

Centrul Național Anticorupție reacționează la acuzațiile Nataliei Morari
Articolul anterior
CEC solicită suspendarea Partidului ”Renaşterii” a fugarului Ilan Şor
Articolul următor