Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială

 Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și statul de drept. Documentul a fost semnat la Vilnius de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, aflată într-o vizită de lucru în Lituania, comunică MOLDPRES.

Convenția-cadru a Consiliului Europei este primul tratat internațional care oferă un cadru juridic global pentru gestionarea sistemelor de inteligență artificială (IA) pe parcursul întregului lor ciclu de viață, garantând în așa mod respectarea drepturilor omului, democrației și principiilor statului de drept.

„Această convenție este nu doar un instrument juridic, dar o promisiune de a ne asigura că inteligența artificială este dezvoltată și utilizată într-un mod care servește binelui public și sporește bunăstarea cetățenilor noștri. Republica Moldova este pentru promovarea echilibrului între inovație și protejarea drepturilor omului, democrației și statului de drept”, a opinat șefa de la Justiție.

Ministra a subliniat că țara noastră se alătură comunității internaționale și este esențial să se mențină o abordare centrată pe om, în care supravegherea și responsabilitatea umană rămân în centrul sistemelor IA.

Convenția-cadru a fost adoptată pe 17 mai 2024 de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și cuprinde 36 de articole. Aceasta este un document complementar Actului Uniunii Europene privind inteligența artificială, care va fi transpus în legislația națională odată cu aderarea Republicii Moldova la UE.

Accident matinal lângă Circ! Un troleibuz cu 40 de pasageri la bord, lovit de un Mercedes

Un troleibuz din Chișinău, cu circa 40 pasageri la bord, a fost lovit din spate de un automobil de model Mercedes. Impactul a avut loc în dimineața zilei de 19 septembrie, pe bulevardul Renașterii Naționale din capitală. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) a declarat că troleibuzul a fost tamponat în timp ce staționa regulamentar în stația de așteptare a transportului public, scrie nm.md

sursa foto: www.newsmaker.md

Purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) Felicia Rusu a declarat pentru că accidentul rutier a avut loc în dimineața zilei de 19 septembrie, în jurul orei 08:40.

„Troleibuzul circula pe ruta nr. 25 și în momentul impactului, troleibuzul staționa regulamentar în stația de așteptare a transportului public”, a precizat reprezentanta Regiei transport electric Chișinău.

Purtătoarea de cuvânt RTEC a adăugat că în salonul unității de transport erau circa 40 călători.

Nimeni nu a avut de suferit. Poliția urmează să stabilească toată cauzele producerii accidentului.

Ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, a declarat că accidentul a avut loc pe bulevardul Renașterii Naționale din capitală.

Important pentru șoferi! Au mai fost găsite plăcuțe de înmatriculare pierdute de conducătorii auto în timpul ploilor din zilele trecute

Au mai fost găsite plăcuțe de înmatriculare pierdute de conducătorii auto în timpul ploilor din zilele trecute, informează unica.md cu referire la un anunț al Poliției.

Proprietarii sunt așteptați la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică (strada Doina 102) pentru a le recupera.

Un individ de 44 de ani, reținut după ce a răpit un Volkswagen parcat chiar la poarta proprietarului, în Ghidighici

Un bărbat de 44 de ani, din mun. Chișinău, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce ar fi răpit un Volkswagen, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.


Acesta ar fi sustras mașina din localitatea Ghidighici.

Poliția a fost sesizată de proprietar, un bărbat de 67 de ani, care a comunicat că a observat lipsa autoturismului parcat în preajma domiciliului. Victima a estimat prejudiciul cauzat la sumă de 42.800 de lei.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de polițiștii de la Buiucani s-a stabilit că suspectul ar fi profitat de faptul că mașina era descuiată și cu cheile în mecanismul de pornire.

Ulterior, mașina a fost depistată deteriorată într-un câmp din localitatea Ghidighici, iar șoferul reținut.

Bănuitul nu este de la prima abatere de la lege. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă în mărime de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani.

O tânără de 28 de ani, reținută după comiterea unui jaf într-un spital
Articolul anterior
HoReCa și agențiile imobiliare, obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA MEV
Articolul următor