Caz șocant în sudul țării: O fată de 12 ani a născut după ce a fost violată de frații mai mari

O fată de doar 12 ani din sudul Moldovei a născut un copil și își acuză frații mai mari, de 17 și 18 ani, de abuz sexual. Familia, șocată de revelațiile fiicei lor, nu crede acuzațiile și se confruntă cu o realitate dureroasă și plină de întrebări fără răspuns. Băieții neagă categoric acuzațiile surorii mai mici. Totuși, aceștia au fost de acord să efectueze testul ADN, iar rezultatul a șocat întreaga țară, scrie stiri.md.

O femeie în vârstă de 36 de ani din sudul Moldovei povestește în cadrul talk-show-ului „Aici Moldova” cum trăia liniștită alături de soț și cei nouă copii ai săi, opt băieți și o fată. Însă, în martie 2023, familia lor s-a pomenit într-o mare încurcătură. Singura lor fiică de doar 12 ani s-a dovedit a fi însărcinată. Părinții fetei spun că au rămas și mai șocați atunci când fata, după ce născuse, a mărturisit cine ar fi tatăl. Unul dintre cei doi frați, pe care îi acuză fata, are 18 ani, iar celălalt – 17. Nici mama și nici tatăl nu cred un cuvânt din spusele fiicei lor și consideră că fata minte, transmite Știri.md

Mama fetei spune că la vârsta de 16 ani a rămas însărcinată cu primul copil. Ea zice că mereu a vrut să o apere pe fiica sa, întrucât este unica fată în familie.

„Ea avea secrete față de mine oricum. Înainte vorbea totul, dar s-a legat cu o prietenă și nu mai spunea nimic după. Când venea de la școală zicea mereu că totul e bine, dar eu doar nu știam unde pleacă ea, cu cine ea pleacă. Am observat la un moment că dispar banii din casă. Și pe urmă am aflat că ea lua bani de acasă și mergea cu prietena sa la magazine”, povestește mama ei.

Inițial, nici medicii nu au depistat că fata este însărcinată. Totuși, femeia a observat că fiica sa a început să se îngrașe și a mai insistat să meargă o dată la medic. „Când am făcut investigațiile și am aflat că este însărcinată, am căzut jos. Era deja la 30 de săptămâni de sarcină atunci”, spune femeia.

Tatăl fetei spune că mereu și-a dorit mai mulți copii. Acesta recunoaște că este un tată sever. Când a aflat despre sarcina fetei, bărbatul a rămas la fel de șocat ca și soția lui. El spune că nu știa ce trebuie să facă și cum să acționeze în acel moment. Prima întrebare pe care i-a adresat-o fetei a fost: „Cine e tatăl copilului?”. Aceasta însă nu i-a spus nimic. „Nu mi-a zis un cuvânt, tace mereu”, zice bărbatul.

Tatăl fetei zice că el a ales prenumele nepotului său, însă nu a reușit să-l țină în brațe după naștere. Mai mult decât atât, el spune că simte deja că este bunic.

La șase luni de la nașterea bebelușului, fata a spus că posibilul tată ar fi unul dintre frații săi mai mari. Ea a vorbit despre acest lucru, însă nu cu părinții săi, ci cu psihologul din Centrul de plasament în care se afla atunci.

Părinții săi au aflat despre abuzul sexual direct de la Poliție, unde au fost chemați pentru a discuta. „Eu i-am întrebat pe băieți, dar ei mi-au zis că nu și nu, că nu-s vinovați”, a spus bărbatul.

Părinții minorei susțin că ea, probabil, a fost influențată de cineva, ba chiar speriată și amenințată, ca să spună că frații săi ar fi abuzat-o sexual.

Mama acesteia povestește că, fiind mereu acasă, vedea tot ce făceau copiii săi și nu a observat niciodată ceva straniu în comportamentul lor.

Băiatul în vârstă de 17 ani spune că nu a avut niciodată astfel de gânduri și nu i-a făcut nimic surorii lui: „Noi suntem zilnic la muncă și nu am avut când să avem grijă de ea, să o ducem la școală”.

Când au aflat că sora lor este însărcinată la vârsta de doar 12 ani, frații au întrebat-o cine este tatăl copilului, însă ea nu spunea nimic.

Ulterior, părinții au mers cu băieții la medici pentru a-i verifica pe ambii. Mai mult, aceștia au primit și un certificat precum că fratele de 17 ani nu ar fi avut niciodată relații sexuale.

Când au apărut rezultatele testelor ADN, s-a aflat adevărul, și anume că tatăl copilului este fratele de 17 ani al minorei. Aceștia refuză categoric să creadă, spunând că nu este adevărat. Mai mult, ei spun că nu au avut rezultatului testului ADN în formă originală, ci doar o copie a acestuia.

În prezent, fata suferă o anxietate sporită, simte rușine și o mare frică. Aceste lucruri au fost observate de psihologul Rodica Lopatin. Specialistul susține că fata nu conștientiza la vârsta de opt ani că ceea ce i se întâmplă e ceva greșit și, atunci când și-a dat seama, a început să simtă rușine.

Astfel, fiind încrezători că primul test ADN nu este adevărat, băieții l-au făcut repetat.

Tatăl băieților a spus că, dacă se va adeveri faptul că unul dintre frați este tatăl copilului, atunci va răspunde conform legii. „Noi ne asumăm cele întâmplate”, afirmă bărbatul.

Într-un final, și cel de-al doilea test ADN a arătat că fratele în vârstă de 17 ani este tatăl copilului – 99,99%. 

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție

ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16), scrie tvrmoldova.md.

La Târg  sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina, unde 60 angajatori vor oferi peste  3000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită, precizează un comunicat al ANOFM.

În cadrul evenimentului  angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții  vor prezenta ofertele de muncă libere.

Persoanele aflate în căutarea  unui  loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău va pune la dispoziție celor prezenți la Târg, informația a peste 6000 oferte de muncă libere înregistrate în baza de date și va acorda servicii de intermediere.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Grădina Zoologică din Chișinău își reia programul obișnuit pentru vizitatori

Grădina Zoologică din Chișinău anunță revenirea la programul său normal de funcționare începînd din această săptămînă, conform declarației administratorului Roman Crețu, anunță Noi.md.

Astfel, luni va fi zi sanitară, iar vizitatorii nu vor avea acces în această zi pe teritoriu.

„Totodată, odată cu scurtarea zilei, vom reduce treptat timpul de vizitare a Grădinii Zoologice. Dacă ziua se va scurta mai rapid decît ne așteptăm, programul de vizitare va fi ajustat în consecință,” a precizat Roman Crețu. Începînd cu data de 1 noiembrie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice va fi limitat pînă la ora 17:00. Reprezentanții Grădinii Zoologice își așteaptă vizitatorii să se bucure de timpul petrecut în acest loc.

Euro Marathon 2024: Zi de unitate europeană în inima Chișinăului! Peste 5.000 de oameni din toată țara, dar și din străinătate, uniți prin sport
Articolul anterior
Israelienii au inventat o tehnologie care va revoluționa medicina: Medicii pot monitoriza pacienții sub antestezie
Articolul următor