Lansare iPhone 16. Cât costă și ce funcţionalităţi noi au

Apple lansează seria iPhone 16, în cadrul celui mai evenimentul de anul acesta, denumit „It’s Glowtime”. Noile modele de iPhone vor beneficia pentru prima dată de servicii AI, iar pentru prima dată în istorie companiei, evenimentul de lansare a fost organizat lunea, după decenii în care a fost susţinut vinerea, scrie observatornews.ro.

Update Iphone 16 ora 21:38: Există culori noi, cu o sticlă nouă care arată un pic diferit decât înainte. Acesta are un scut de sticlă-ceramică în față despre care Apple spune că este de 2 ori mai rezistent decât sticla găsită în orice alt smartphone. Se pare că iPhone 16 va utiliza tehnologia LTPO pentru o rată de reîmprospătare variabilă, astfel încât să sperăm că va obține o reîmprospătare de 120 Hz pe ecran. Va primi butonul de acțiune, la fel ca iPhone 15 Pro, așa cum s-a prezis. Și, de asemenea, noul Camera Control. Preţul iPhone 16 va porni de la 799 de dolari, iar Modelul 16 Plus de la 899 de dolari pentru, pentru memoria de 128 GB.

iPhone 15 a avut A16 Bionic. iPhone 15 Pro are A17 Pro. Familia iPhone 16 va începe cu chipset-ul Apple A18 în modelul de bază al telefonului iPhone 16. Vom avea o defalcare totală a tuturor nucleelor și a altor tehnologii din noul procesor Apple. 

iPhone 16 Pro va avea în interior un Apple A18 Pro, mai bun decât A18 din iPhone 16. Acesta va conţine noi tranzistori de 3 nm, cel mai mic proces utilizat pentru a crea un chipset mobil. Are un NPU cu 16 nuclee pentru funcții AI, desigur, și o lățime de bandă de memorie sporită. 

AI mai bun, de departe; grafică mai bună pentru jocuri și altele; și o procesare mai bună a imaginii camerei. Camera foto va folosi un senzor de 48MP. Toate cele trei camere sunt noi, spune Apple, și puteți utiliza noul buton Camera Control pentru a comuta între cele trei camere, transformându-l efectiv într-un buton de zoom. De asemenea, îl puteți utiliza pentru controale mai fine. Apple spune că obturatorul cu două trepte va apărea mai târziu în acest an într-o actualizare. Noul iPhone 16 Pro va putea filma în slow-motion la rezoluție 4K, la o rezoluție de 120 de cadre pe secundă. 

Modelul 16 Pro pornește de la 999 $, în timp ce Pro Max costă de la 1.119 $ în sus. Precomanda se deschide vineri. Telefoanele încep să fie livrate pe 20 septembrie.

Camera Control va fi butonul AI principal. Va fi un buton cu două trepte. Este la nivelul suprafeței și acoperit de un cristal de safir. Faceți clic o dată pentru a deschide camera, apoi din nou pentru a face o fotografie. 

Se pare că va oferi feedback și va acționa ca un buton, dar nu se va mișca de fapt. Acesta va se aprinde la o apăsare ușoară, care vă oferă o previzualizare curată cu focalizare. Puteți face mai mult decât doar să apăsați. Puteți glisa pentru a alege diferite controale, cum ar fi controlul adâncimii câmpului în stilul diafragmei. 

Această funcţionalitate vine şi la iPhone 16, nu doar la modelele Pro. Noul iPhone are o cameră principală de 48 MP și o cameră cu zoom 2X de 12 MP, iar cele două obiective vor lucra împreună pentru funcții macro și alte concepte combinate, cum ar fi fotografiile spațiale. Dacă veți investi în cele din urmă într-un Apple Vision Pro, acum iPhone 16 de bază va face fotografii care vor arăta mai realiste și mai spațiale. 

AI-ul Apple va învăța de la tine și va crea modele pe baza informațiilor pe care le păstrezi pe dispozitivele tale. Acesta va crea limbaj, imagini și va lua măsuri în numele tău. Toate acestea se vor întâmpla pe iPhone-ul din buzunarul tău, până când nu se vor mai întâmpla. Atunci va utiliza Apple Cloud Compute, un serviciu protejat de procesare în cloud pentru funcțiile sale de inteligență artificială. 

Apple vorbește şi despre Genmoji și Image Playground, însă aceste funcții Apple Intelligence nu vor fi disponibile imediat la lansare. Apple Intelligence va fi, de asemenea, mai inteligent în ceea ce privește căutarea prin fotografiile și videoclipurile tale. Apple spune că va putea să sară la un anumit moment dintr-un videoclip pentru a găsi exact locul de care aveţi nevoie. După ce ați terminat căutarea fotografiilor, Apple Intelligence va putea să realizeze un videoclip bazat pe ceea ce ați văzut. 

Apple spune că Apple Intelligence îți va citi toate e-mailurile. Primul set de funcții Apple Intelligence se va lansa luna viitoare în limba engleză în SUA, apoi în engleză localizată pentru alte regiuni în decembrie. Acesta va fi gratuit. Mai multe informaţii vor apărea în lunile următoare.

Acum, iată o caracteristică care vine doar la iPhone 16. Inteligența vizuală și noul buton Camera Control. Trebuie doar să faceți clic și să țineți camera și să îndreptați iPhone-ul. Se pare că va folosi un AI multimodal pentru a vizualiza noua fotografie și pentru a vă oferi rezultate ale căutării și alte informații cu ceea ce vedeți. 

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție

ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16), scrie tvrmoldova.md.

La Târg  sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina, unde 60 angajatori vor oferi peste  3000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită, precizează un comunicat al ANOFM.

În cadrul evenimentului  angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții  vor prezenta ofertele de muncă libere.

Persoanele aflate în căutarea  unui  loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău va pune la dispoziție celor prezenți la Târg, informația a peste 6000 oferte de muncă libere înregistrate în baza de date și va acorda servicii de intermediere.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Grădina Zoologică din Chișinău își reia programul obișnuit pentru vizitatori

Grădina Zoologică din Chișinău anunță revenirea la programul său normal de funcționare începînd din această săptămînă, conform declarației administratorului Roman Crețu, anunță Noi.md.

Astfel, luni va fi zi sanitară, iar vizitatorii nu vor avea acces în această zi pe teritoriu.

„Totodată, odată cu scurtarea zilei, vom reduce treptat timpul de vizitare a Grădinii Zoologice. Dacă ziua se va scurta mai rapid decît ne așteptăm, programul de vizitare va fi ajustat în consecință,” a precizat Roman Crețu. Începînd cu data de 1 noiembrie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice va fi limitat pînă la ora 17:00. Reprezentanții Grădinii Zoologice își așteaptă vizitatorii să se bucure de timpul petrecut în acest loc.

La Chișinău vor fi difuzate trei documentare despre drepturile omului în R. Moldova
Articolul anterior
Cazul fetiței electrocutate în parc: Ancheta bate pasul pe loc. A fost dispusă efectuarea mai multor expertize
Articolul următor