Expoziție inedită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Pe data de 12 septembrie, ora 14:00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată expoziția „Zbor în trecut”. Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască lucrările realizate de regretatul fotograf elvețian Georg Gerster (1928-2019), în colaborare cu istoricul german de origine română, Martin Rill, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Frumusețea naturii și a monumentelor arhitecturale din perioada antică și până în zilele noastre, au fost surprinse din avion, în perioada anilor 1990-2000. Această expoziție oferă o privire unică asupra principalelor monumente istorice din România ce fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Acest eveniment are un rol esențial în consolidarea legăturilor între comunitățile din diferite regiuni ale spațiului românesc.
Expoziția a fost expusă la Congresul Național al Istoricilor Români (27-31 august 2024), eveniment susținut financiar de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

              Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 15 octombrie.

Un nou caz de infecție cu virusul Dengue în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea, în Republica Moldova, a unui caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul este de import și a fost confirmat la o tânără cu vârsta de 26 de ani, din mun. Chișinău. Persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India, unde au apărut și primele simptome ale bolii (febra, frisoane, mialgii, artralgii). La 13 septembrie, aceasta a revenit în Republica Moldova și, în prezent, beneficiază de tratamentul corespunzător.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de febra Dengue, toate fiind de import (2019 – 1 caz, 2020 – 2 cazuri, 2022 – 1 caz). În Europa, conform datelor raportate de ECDC, de la începutul anului 2024, cazuri autohtone au fost raportate în Franța (21 de cazuri) și Italia (1 caz). La nivel mondial, peste 12 milioane de cazuri de Dengue și peste 8000 de decese au fost raportate în 86 de țări.

Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes (un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele Republicii Moldova). Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe: febra, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.

Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului adecvat și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Sunt disponibile două vaccinuri împotriva Dengue, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită (adică nu în Europa).

Specialiștii ANSP recomandă atunci când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari prin:

  • îmbrăcarea hainelor ce acoperă pielea cât mai mult posibil, cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a impiedica intrarea țânțarilor în casă;
  • evitarea zonelor cu infestare de tânțari: în măsura posibilității, evitați zonele în care sunt cunoscuți țânțarii Aedes, acestea includ adesea zone umede, cu vegetație densă și apa stagnată;
  • folosirea repelenților pentru țânțari;
  • eliminarea în mod corespunzător a deșeurilor solide și eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot reține apa;
  • acoperirea, golirea și curățarea săptămânală a recipientelor de stocare a apei menajere;
  • aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei în aer liber.

După fermieri, și transportatorii ies în stradă! Aceștia anunță o grevă generală

Patru organizații ale transportatorilor ar putea organiza o grevă generală, la începutul lunii octombrie. Anterior, reprezentanții ramurii au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării, cerând audiență la premierul Dorin Recean și cereau prelungirea autorizațiilor pentru serviciile de transport auto național, elaborarea unor reglementări în privința fiscalizării activității transportatorilor, modificarea reglementărilor ce țin de borderoul de evidență a biletelor, listele de îmbarcare și metodologiei de calculare a tarifelor, scrie realitatea.md.

Guvernul comunica, urmare a adresării transportatorilor, despre faptul că măsurile care îi nemulțumesc pe pasageri sunt în beneficiul cetățenilor. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al cabinetului de miniștri, susținea că Executivul sprijină „concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători”.

Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri în Construcție din Republica Moldova informează că, până pe 19 septembrie 2024, nu au primit nici un răspuns de la autorități. Președintele organizației, Ian Dogotari, a precizat pentru Realitatea că instituția pe care o conduce se va alătura grevei anunțate de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

În același timp, potrivit lui Dogotari, și alte două organizații din domeniu planifică să participe la grevă.

Precizăm că, în septembrie 2024, mai multe categorii de cetățeni au anunțat proteste în centrul Capitalei. Începând cu 17 septembrie, fermierii și-au scos tehnica pe traseele țării, organizează manifestații și cer sprijin de la stat, în contextul secetei care le-a afectat activitatea și veniturile, iar veteranii de război au anunțat ă vor ieși în fața Parlamentului pe 19 septembrie, nemulțumiți de unele prevederi privind asigurarea lor cu spațiu locativ.

Accident matinal lângă Circ! Un troleibuz cu 40 de pasageri la bord, lovit de un Mercedes

Un troleibuz din Chișinău, cu circa 40 pasageri la bord, a fost lovit din spate de un automobil de model Mercedes. Impactul a avut loc în dimineața zilei de 19 septembrie, pe bulevardul Renașterii Naționale din capitală. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) a declarat că troleibuzul a fost tamponat în timp ce staționa regulamentar în stația de așteptare a transportului public, scrie nm.md

sursa foto: www.newsmaker.md

Purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) Felicia Rusu a declarat pentru că accidentul rutier a avut loc în dimineața zilei de 19 septembrie, în jurul orei 08:40.

„Troleibuzul circula pe ruta nr. 25 și în momentul impactului, troleibuzul staționa regulamentar în stația de așteptare a transportului public”, a precizat reprezentanta Regiei transport electric Chișinău.

Purtătoarea de cuvânt RTEC a adăugat că în salonul unității de transport erau circa 40 călători.

Nimeni nu a avut de suferit. Poliția urmează să stabilească toată cauzele producerii accidentului.

Ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, a declarat că accidentul a avut loc pe bulevardul Renașterii Naționale din capitală.

Ar fi luat mită în bani și produse de patiserie! Trei funcționari ai ANSA din Soroca, cercetați de CNA într-un dosar de corupție
Articolul anterior
Sărbătoare mare și primejdioasă la creștinii ortodocși de stil vechi! Tradiții și obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Articolul următor