Organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova va fi modernizată

Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe modificări privind organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, care vor asigura promovarea țării ca destinație turistică, precum și vor garanta ajustarea la standarde internaționale a cadrului legislativ în domeniul turismului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.   

Noile reglementări abrogă termeni care nu mai sunt actuali și definește noțiuni noi, precum destinație turistică, ghid turistic, indicator de informare și orientare turistică, inclusiv conform glosarului de termeni folosiți în domeniu la nivel internațional, elaborat de Organizația Mondială a Turismului.

De asemenea, modificările conferă Ministerului Culturii împuternicirea de a aproba regulamente privind mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor elaborate de organizațiile necomerciale din domeniul turismului, dar și de funcționare a centrelor de informare turistică. Totodată, vor fi stabilite norme metodologice de elaborare a rutelor turistice naționale și privind indicatoarele de informare și orientare turistică.

Oficiul Național al Turismului – instituție publică în subordinea Ministerului Culturii – a fost creat anul trecut, pentru a sprijini dezvoltarea sectorului de turism în țara noastră. 

Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, încasările din activitatea turistică în ultimul an au depășit de 1,7 ori cifrele înregistrate în anul pre-pandemic 2019. La sfârșitul anului 2023, în Republica Moldova activau peste 300 de structuri de primire turistică, cu o capacitate de circa 8700 de locuri de cazare.

Important pentru șoferi! Au mai fost găsite plăcuțe de înmatriculare pierdute de conducătorii auto în timpul ploilor din zilele trecute

Au mai fost găsite plăcuțe de înmatriculare pierdute de conducătorii auto în timpul ploilor din zilele trecute, informează unica.md cu referire la un anunț al Poliției.

Proprietarii sunt așteptați la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică (strada Doina 102) pentru a le recupera.

Un individ de 44 de ani, reținut după ce a răpit un Volkswagen parcat chiar la poarta proprietarului, în Ghidighici

Un bărbat de 44 de ani, din mun. Chișinău, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce ar fi răpit un Volkswagen, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.


Acesta ar fi sustras mașina din localitatea Ghidighici.

Poliția a fost sesizată de proprietar, un bărbat de 67 de ani, care a comunicat că a observat lipsa autoturismului parcat în preajma domiciliului. Victima a estimat prejudiciul cauzat la sumă de 42.800 de lei.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de polițiștii de la Buiucani s-a stabilit că suspectul ar fi profitat de faptul că mașina era descuiată și cu cheile în mecanismul de pornire.

Ulterior, mașina a fost depistată deteriorată într-un câmp din localitatea Ghidighici, iar șoferul reținut.

Bănuitul nu este de la prima abatere de la lege. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă în mărime de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani.

Prinţesa Kate şi-a reluat activităţile oficiale după încheierea şedinţelor de chimioterapie

Prinţesa Kate a participat marţi la Castelul Windsor la o reuniune dedicată copiilor de vârstă fragedă, un angajament ce marchează revenirea sa în cadrul activităţilor oficiale ale casei regale britanice, la doar câteva zile după ce a anunţat încheierea şedinţelor sale de chimioterapie, informează agenția AFP, citată de Agerpres, scrie g4media.ro.

Soţia prinţului William, moştenitorul tronului britanic, a apărut astfel în registrul oficial al angajamentelor familiei regale pentru prima dată după ziua de 9 septembrie, când a anunţat într-o înregistrare video finalizarea tratamentului său medical.

„Prinţesa de Wales a patronat în această după-amiază o reuniune dedicată copiilor de vârstă fragedă la Castelul Windsor”, situat la vest de Londra, precizează un mesaj publicat marţi seară.

Potrivit mai multor mass-media britanice, este vorba despre prima activitate oficială din acest an pentru prinţesa de 42 de ani, al cărei program de lucru va trebui să rămână simplificat în perioada imediat următoare.

Prinţesa de Wales, ale cărei apariţii publice sunt examinate cu mare atenţie de presă, a dispărut brusc din peisajul mediatic după Crăciunul din 2023.

După ce a fost spitalizată în ianuarie 2024 pentru „o intervenţie chirurgicală abdominală”, ea a anunţat în luna martie că a fost diagnosticată cu cancer, fără să precizeze natura acestuia.

Prinţesa Kate a reapărut în public pentru prima dată pe 15 iunie, cu ocazia paradei Trooping the Colour, o ceremonie organizată în fiecare an pentru a marca ziua de naştere a regelui britanic. Ea a fost ovaţionată atunci de mulţimea de spectatori în timp ce s-a aflat în balconul oficial al Palatului Buckingham, alături de familia regală.

Apoi, prinţesa Kate a asistat la finala masculină de la Wimbledon, la începutul lunii iulie, unde i-a înmânat trofeul jucătorului care a câştigat turneul, spaniolul Carlos Alcaraz.

Pe 9 septembrie, ziua în care a anunţat că a încheiat tratamentul de chimioterapie, prinţesa Kate a declarat că aşteaptă „cu nerăbdare să se întoarcă la muncă şi să întreprindă activităţi publice în lunile următoare”.

Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor
Articolul anterior
Trei microbuze noi din partea municipiului Cluj-Napoca din România pentru instituții publice din Ungheni
Articolul următor