Casa de cultură din Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost renovată. Lucrările au fost efectuate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I și grație acestuia, acum, cei peste 2400 de locuitori ai satului se pot bucura de un edificiu cultural modern, dotat cu agent termic și sistem de ventilare, notează MOLDPRES.
Casa de cultură din Popeasca ajunsese în ultima perioadă într-o stare deplorabilă, având tavanul deteriorat, podea și pereți jupuiți, ferestre și scaune învechite. Din lipsă de reparații interioare și dotări adecvate, instituția culturală nu putea funcționa corespunzător.
Odată cu implementarea proiectului de reconstrucție și renovare a interiorului căminului cultural, toate încăperile au fost reparate, inclusiv scena, fiind procurate scaune noi. De asemenea, a fost construit un bloc sanitar modern. Datorită dotării cu agent termic și sistem de climatizare, sala mare poate găzdui diverse activități și evenimente culturale, inclusiv în sezonul rece. Modernizarea interiorului casei de cultură vine în beneficiul celor șase colective artistice din localitate, printre care se numără formațiile folclorice „Vatra” și „Vatra-Junior”, precum și fanfara „Izvoraș”, fără de care nu trece niciuna dintre festivitățile organizate în sat.
Pentru acest proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproape 4,5 milioane de lei, iar administrația publică locală a contribuit cu circa 75 de mii de lei.
„Din momentul redeschiderii edificiului, activitățile social-culturale, practic, se țin lanț. După șapte ani de pauză, abia în anul trecut a fost organizat festivalul regional „În Poiana Dorului”, care a reunit peste 200 de folcloriști din trei raioane: Căușeni, Cimișlia și Ștefan Vodă. Festivalul, de fiecare dată, se desfășoară în „Grădinile Nighicei”, spațiu, în care se planifică amenajarea unui popas turistic, startul căruia va fi dat din Scuarul cu zone de agrement, propus pentru amenajare prin Programul „Satul European, ediția 2024”, la care am fost selectați”, a afirmat primarul satului Popeasca, Ion Pădureț.
Tot la Popeasca, în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, a fost realizat un alt proiect ce ține de amenajarea terenului de sport și reconstrucția terenului de mini-fotbal din localitate. Beneficiari direcți ai acestui proiect sunt cei aproximativ 350 de copii din sat, cele două echipe de fotbal (seniori și juniori), precum și cei peste 50 de copii ucraineni de la Centrul de plasament pentru refugiați din Popeasca.
Valoarea totală a acestui proiect este de peste 550 mii de lei.
Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, au fost renovate/modernizate/dotate cu mobilier și echipamente 85 de edificii culturale și 190 de locații sportive și de joacă din Republica Moldova.