O nouă declarație în sprijinul aderării Republicii Moldova la UE

Prim-miniștri ai Republicii Moldova, Dorin Recean, și ai Marelui Ducat al Luxemburgului, Luc Frieden, au reafirmat angajamentul nostru ferm de a consolida relațiile bilaterale și de a promova pacea, stabilitatea și prosperitatea în Europa. Cei doi au semnat vineri, la Chișinău, o declarație comună în sprijinul aderării țării la Uniunea Europeană, informează unica.md.

Cooperarea moldo-luxemburgheză va ajuta Republica Moldova să avanseze pe calea europeană, iar Luxemburgul rămâne un model de dezvoltare pentru țara noastră și un exemplu de cum un stat mic își poate găsi poziția sa bine definită în Uniunea Europeană. Mesajul a fost transmis astăzi de prim-ministrul Dorin Recean, după întrevederea cu omologul său Luc Frieden, prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg.


Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit Luxemburgului pentru sprijinul constant pe care îl oferă pentru dezvoltarea țării noastre și în procesul de integrare europeană, menționând că deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în luna iunie curent, a avut loc la Luxemburg. 


„Luxemburgul este un stat fondator al Uniunii Europene și un simbol al unității europene. Împărtășim aceleași valori și angajamentul comun de a construi un viitor european în pace și prosperitate pentru cetățenii noștri”, a accentuat premierul.


Luc Frieden, prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, a asigurat că Luxemburgul va ajuta țara noastră să devină parte a marii familii europene. „Suntem mândri că drumul vostru european, negocierile au început, în mod simbolic, în Luxemburg. Sunt încă multe lucruri de făcut și suntem gata să vă oferim asistența necesară pentru a ajusta legislația și a parcurge acest proces cu succes, într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, a declarant premierul Luc Frieden.


Oficialul luxemburghez a mai subliniat importanța referendumului constituțional ce va avea loc în luna octombrie în Republica Moldova: „Urmează să vă creați viitorul. Democrația, statul de drept și prosperitatea este ceea ce ne unește și vrem să fim alături de Moldova în calea sa spre marea familie europeană a democrațiilor”.


Cei doi șefi de Guvern au specificat că parteneriatul moldo-luxemburghez permite preluarea celor mai bune practici în domeniile finanțelor, afacerilor interne, protecției sociale și a mediului, energiei regenerabile. Republica Moldova își dorește dezvoltarea unor piețe eficiente în aceste domenii și atragerea de investiții noi în economia națională, unul dintre cele mai competitive sectoare fiind tehnologiile informaționale. 


Oficialii au remarcat și avantajul libertății de circulație, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, care va crea noi oportunități de afaceri și investiții în Republica Moldova, dar și va facilita accesul tinerilor la rețeaua educațională a Uniunii Europene. „Parteneriatele noastre în educație și schimburile interculturale vor deschide noi orizonturi și vor contribui la formarea unei generații de tineri europeni, pregătiți să inoveze și să construiască o Moldovă modernă, competitivă și prosperă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Autoritățile au început inspectarea lacurilor și barajelor de protecție din țară

Lacurilor de acumulare și barajele de protecție din Rep. Moldova vor fi inspectate. Ravagiile făcute de ciclonul Boris afectează calitatea apelor, dar și a structurilor de protecție a bazinelor de acumulare. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a convocat instituțiile din subordine, reprezentanții administrației publice locale și raionale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și specialiști în construcții hidrotehnice, pentru a stabili planul de acțiuni privind demararea procesului de inventariere a lacurilor și barajelor din țară, dar și exploatarea acestora conform normelor și regulamentelor în vigoare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Mediului.

În cadrul vizitei de inspecție efectuată la lacul de acumulare din comuna Mingir, raionul Hîncești, au fost depistate o serie de nereguli: depășirea termenului de exploatare a barajului, întreținerea neconformă a construcției hidrotehnice, înnămolirea iazului.

Totodată, urmare a discuțiilor cu specialiștii au fost constatate și alte probleme des întâlnite în gestionarea lacurilor, cum ar fi: nerespectarea regulamentului de exploatare a lacului, blocarea evacuatoarelor de ape mari sau evacuarea apei fără permisiune.

Conform datelor ultimei inventarieri, efectuate în anul 2019, prezentate de Agenția Apele Moldovei, pe întreg teritoriul țării avem 6763 de lacuri, care sumar constituie 42 mii ha, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare. 

Urmare a ședinței de lucru Ministrul Lazarencu a dispus următoarele:

  1. Agenția Apele Moldovei va dispune crearea unui grup de lucru care să efectueze procesul de  inventariere în regim de urgență a lacurilor din țară, începând cu cele mai mari, care depășesc suprafața de 35 ha sau care au un volum ce depășește 500 mii m3;
  2. Inspectoratul pentru Protecția Mediului să intensifice controalele și să verifice existența și respectarea regulamentului de exploatare;
  3. Ministerul Mediului va promova un proiect de lege cu privire la siguranța infrastructurii hidrotehnice, care ne va ajuta să avem o evidență a construcțiilor hidrotehnice și va asigura autorizarea utilizării în siguranță a barajelor indiferent de proprietar;
  4. Proprietarii de lacuri vor fi obligați să efectueze regulat expertiza tehnică a barajului în funcție de mărimea și volumul lacului de acumulare;
  5. Evacuarea apelor din bazinele acvatice să fie efectuată în strictă coordonare cu IGSU și Agenția Apele Moldovei;

Totodată, Ministrul a solicitat ca arendașii și proprietarii de baraje și lacuri de acumulare care nu se conformează cerințelor de exploatare să le fie reziliate contractele de arendă și după caz, să fie expropriați. O măsură necesară pentru ca statul să poată asigura efectuarea lucrărilor de întreținere a lacurilor și barajelor, sporind astfel siguranța cetățenilor în cazul unor eventuale calamități naturale.

În contextul celor menționate mai sus Ministrul Sergiu Lazarencu a concluzionat că este esențial să se acționeze rapid și eficient pentru a preveni riscurile majore pe care schimbările climatice le produc asupra resurselor de apă.

Gestionarea lacurilor de acumulare nu este doar o prioritate de mediu, ci și una de siguranță națională, Ministerul Mediului va continua să colaboreze cu toate autoritățile relevante pentru a asigura implementarea măsurilor propuse și pentru a proteja cetățenii de riscurile generate de fenomenele climatice extreme, se arată în comunicatul insttituției.

Vești bune despre copilul de doi ani care a căzut în gol în gaura unui lift din Ungheni

Copilul de doi ani, căzut în puțul unui lift, la Ungheni, a ieșit din comă. Informația a fost comunicată pentru TV8 de purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, scrie TV8.md

Deocamdată, micuțul rămâne internat în secția de reanimare, dar starea acestuia are o dinamică pozitivă.

Micuțul de doi ani a căzut în gol cu tot cu lift în dimineața zilei de 11 septembrie, la Ungheni. Ulterior, acesta a fost transferat la Chișinău. 

Potrivit poliției, mama a ieșit din apartament împreună cu trei copii de 2, 4 și 6 ani, pe care urma să-i ducă la grădiniță. Femeia a amplasat căruciorul, în care se afla băiatul de doi ani, între ușile ascensorului și s-a întors pentru a aduce un pachet. În acel moment s-a auzit un zgomot, iar copilul a căzut în gol în timp ce cabina ascensorului a urcat și s-a blocat între etajele 8 și 9. Mama a solicitat imediat ajutorul autorităților, iar echipele de salvare au reușit să deblocheze ușile liftului și să scoată copilul din puț.

După incident, autoritățile locale au stabilit că mai mult de jumătate dintre ascensoarele din Ungheni erau defectate, fiind oprite acum pentru reparații. 

Percheziții și rețineri în nordul țării. Două persoane, luate pe sus de ofițerii CNA

Un intermediar și un funcționar public au fost reținuți, în această dimineață, de CNA și procurorii mun. Bălți într-un dosar în care sunt cercetați pentru trafic de influență. Bănuiții ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la o persoană în schimbul influențării unor funcționari din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto (SÎVDCA) Bălți pentru eliberarea unui permis de conducere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei penale, bănuiții ar fi pretins și primit 1500 de euro de la denunțător, susținând că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul  SÎVDCA Bălți și că le poate determina să favorizeze la examene un candidat la obținerea permisului de conducere de categoria B. După ce nu și-ar fi onorat promisiunea, aceștia au decis să returneze suma primită – fapt documentat de CNA în cadrul unei cauze penale pornite în temeiul art. 326 cod penal – ”traficul de influență”.

În această dimineață, ofițerii CNA sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Bălți au operat percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților. De la fața locului au fost ridicate probe relevante pentru cauză, inclusiv purtători de informații și mai multe seturi de acte ale candidaților la perfectarea permiselor de conducere cu sume de bani atașate. Ambele persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Actorul Petru Hadârcă, profund emoționat după ce a fost decorat de Maia Sandu cu Ordinul Republicii: ”La aceasta nu m-am așteptat!”
Articolul anterior
Două persoane au murit în urma unui cumplit accident produs la Sîngerei: O femeie de 40 de ani s-a stins pe loc, iar soțul ei – pe masa de operație
Articolul următor