4 morți în România după ploile puternice! Inundații istorice în Moldova: oamenii s-au adăpostit pe acoperișuri

Ciclonul Boris a făcut primele victime în România. O viitură de proporții a lovit județul Galați. 4 oameni au murit, iar alți 90 au fost evacuați din casă. Au fost trimise 7 bărci pentru a salva oameni refugiați pe case. Apa a depășit un 1,7 metri înălțime. În acest moment România este lovită de ciclonul Boris. Sunt așteptate ploi torențiale, temperaturi în scădere cu peste 10 grade Celsius și chiar zăpadă la munte. 4 morți în urma inundațiilor, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.07 Bilanțul inundațiilor devastatoare din Galați și Vaslui a ajuns la 4 morți, anunță autoritățile. O altă persoană este dată dispărută. „Este un bilanț tragic”, a spus la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet. Ministrul a spus că este în drum spre zonele afectate de inundații din Galați. Acolo vor merge și premierul Marcel Ciolacu și șeful DSU, Raed Arafat

Cod roșu de inundații

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), Prut – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele Galați și Vaslui)”, se arată în avertizare.

ACTUALIZARE 09.05 Cinci avertizări de cod roșu de ploi au fost emise într-o singură noapte pentru județul Galați, cel mai grav afectat de ciclonul Boris. S-au acumulat cantități de apă de până la 150 litri pe metru pătrat, adică de trei ori mai mult decât media lunii septembrie, a spus la Digi24, Elena Mateescu, director general ANM.

Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui. Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată. Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități.   Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri. El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate. Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni. Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească. Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mșini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față. De altfel, meteorologii au emis în cursul nopții mai multe avertizări nowcasting de cod roșu de ploi. Oamenii au primit și mesaje RO-Alert prin care au fost sfătuiți să rămână în case și să se protejeze. Vremea rea a făcut deja probleme și în Pitești, unde aseară a fost rupere de nori. O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vîntul puternic a doborât copaci. Cel puțin o mașină a fost avariată, iar locuitorii au primit mesaje RO-Alert să se adăpostească. Alerta s-a dat puțin după ora 21, iar furtuna a durat mai bine de o oră. Străzile și bulevardele din mai multe cartiere s-au inundat, deoarece canalizarea nu a mai făcut față.

O fată de 17 ani, violată de tatăl prietenei sale

Un bărbat din Strășeni a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce acum doi ani a violat prietena minoră a fiicei sale. Sentința a fost pronunțată zilele trecute de magistrați, informează Deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în octombrie 2022, când individul se afla acasă împreună cu prietena fiicei care locuia temporar la ei în familie. Profitând de faptul că soția și fiica nu erau acasă, acesta i-a propus minorei să servească alcool.

După ce au consumat mai multe sticle de vin, bărbatul s-a apropiat de tânăra de 17 ani pe care a agresat-o, a dezbrăcat-o și a violat-o.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile

Număr record de vinificatori la ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului

Nouăzeci și nouă de vinificatori s-au înregistrat la Ziua Națională a Vinului, care se va desfășura pe 5 și 6 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, a declarat într-o conferință de presă că numărul participanților crește în fiecare an, iar cel din acest an este un nou record. Nu este exclus că pe ultima sută de metri, se vor mai înregistra și alți participanți, informează IPN.md.


În premieră, în cadrul ediției din acest an, doritorii vor putea procura Carnetul degustătorului cu 250 de lei, care le va oferi accesul la 11 degustații de vin. De asemenea, li se va oferi un pahar din tritan. Carnetul degustătorului va putea fi procurat în ziua evenimentului la Info point sau online, și mai asigură o reducere de 20% la articolele promoționale Wine of Moldova. Totodată, în cadrul Zilei Naționale a Vinului vor fi organizate, contra cost, tururi la vinării, informează organizatorii.

„Piața Marii Adunări Naționale este un spațiu limitat și, în premieră, ne extindem de pe strada Bănulescu-Bodoni spre strada Maria Cebotari. Acolo va fi organizată zona gastronomică, pentru a oferi o experiență unică vizitatorilor noștri, iubitori de a degusta vinurile și de a le combina cu bucatele noastre tradiționale. De asemenea, Ziua Națională a Vinului este un instrument foarte important pentru a promova cultura consumului. Timp de două zile vom avea organizată Școala Vinului, la care o să participe personalități notorii din sectorul vitivinicol”, a spus în cadrul unei conferințe de presă Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.



Gata cu ploile! Prognozele meteorologilor pentru următoarea perioadă

Temperaturile vor fi în creștere în următoarele zile, iar ploi nu se prevăd, anunță meteorologii. Cel mai cald va fi în sudul țării, unde termometrele vor indica până la 26 de grade Celsius, informează unica.md.

La Sud, vineri vor fi 24, sâmbătă 25, iar duminică vor fi 26 de grade celsius.

În nordul țării maxima va urca până la 21 de grade Celsius.

Iar în centrul țării și în Capitală, valorile termice vor oscila între 23 și 24 de grade, în următoarele zile.

Vineri, 20 septembrie, ne așteaptă o zi cu vreme uscată și mult soare, însoțită de temperaturi confortabile, ideale pentru activități în aer liber!

Patru persoane, inclusiv un nou-născut, salvate din calea puhoaielor la Cantemir
Articolul anterior
ATENȚIE! Un nou val de ploi puternice în Capitală, în următoarele ore
Articolul următor